fbpx
Devlet YardımlarıEsnaf Kredileri

Esnaf İşsizlik Maaşı Nasıl Alır Şartları Nedir(Ahilik Fonu)

Bilindiği gibi normal şartlarda kendi işini kuran serbest meslek erbaplarının kendilerini sigortalandırsa dahi işsiz kaldığında işsizlik maaşı alması söz konusu değildi. Konuyla ilgili bir kanun tasarısı sunan hükümet, iş yerini kapatan veya iflas eden esnafın da işsizlik maaşı alabilmesi için Ahilik Sigortası Fonu’nun kurulmasını ön gören bir önerge sundu.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Maliye, SGK, Hazine Bakanlığı ve İŞKUR’un ortak çalışmasıyla hazırlanan kanun tasarısına göre hali hazırda uygulamada olan İşsizlik Sigortası Fonu benzeri bir fon kurulacak ve esnaf her ay bu fona katkıda bulunmak durumunda olacak. Fonun adı ise Ahilik Fonu olacak.

ahilik fonu başvuru
esnaf ahilik issizlik fonuna nasil basvurulur

Hazırlanan kanun tasarısına göre iflas belgesi alan ya da faaliyetini bırakmak zorunda kaldığını ispatlayan bir belge ile ahilik fonuna başvuru yapıp işsizlik ödeneğinden yararlanılması mümkün olacak. Normal şartlarda, kendi isteğiyle iş yerini kapatan esnafın ise ahilik fonuna başvurarak işsizlik maaşı alması söz konusu olamayacak.

Ahilik Fonu, İşsizlik Ödeneği Şartları

Ahilik Fonu’ndan işsizlik ödeneği almak isteyen esnafın en az 600 gündür Ahilik Sigortası primi ödemesi yapmış olması gerekiyor. Prim borcu olan esnafın ise yalnızca başvuru sırasında son 90 güne ilişkin olan prim borcu merkezi bütçeden karşılanacak. Dolayısıyla son 3 ay içerisinde olmayan prim ödemelerinin işsizlik maaşı alınmadan yapılması gerekiyor.

Son 3 ay içerisinde aktif olarak çalışılmış olunması şartıyla 600 günlük prim ödemesi yapan esnafa 180 gün, 900 gün prim ödemesi yapan esnafa 240 gün, 1080 gün prim ödemesi yapan esnafa ise 300 gün boyunca ahilik ödeneği aktarılacak.

Esnafa ödenecek ahilik ödeneği asgari ücretin % 40’ından az, % 80’inden fazla olamayacak. Ne kadar ödeme yapılacağı ise ödenen prim gün sayısına göre hesaplanacak.

Ahilik Fonu Özellikleri

  • Ahilik fonuna katılmak serbest meslek erbapları için bir seçim değil, zorunluluk olacak.
  • Sigorta priminin ne kadar olacağı ise esnafın kazancına bağlı olarak belirlenecek. Esnaf, ay içerisindeki kazancının % 2 ya da % 3’ü kadar prim ödemesi yapacak, bu ödemeye % 1 oranında da devlet desteği
  • İşsizlik ödeneği alan esnaf, işsiz olduğu süre boyunca sağlık hizmetlerinden de ücretsiz şekilde yararlanabilecek.
  • Kötüye kullanım tespit edildiğinde ve hileli iflas söz konusu olduğunda yapılan ödemeler faiziyle birlikte geri alınacak ve kişi, kamu destekleri konusunda çeşitli yaptırımlara uğrayacak.
  • Fonu İŞKUR idare edecek, primler SGK’ya yatırılacak.
  • Son 4 ay içerisinde asgari ücret düzeyinden daha fazla kazanç elde ettiği tespit edilen esnaf için yapılacak ahilik ödeneği en üst perdeden olacak.
esnaf işsizlik maaşı
esnaf issizlik maasi nasil alir sartlari nedir ahilik fonu
  • Her ay yatırdığı ahilik fonu primine rağmen, iflas ettiği halde ahilik ödeneğinden yararlanmayan esnaf söz konusu ödenekten doğan hakkını toplu şekilde tahsis etme imkanına sahip olacak.
  • Kendi isteğiyle sigortalı olanlar, jokeyler, muhtarlar ve tarım işçileri ahilik sigortası fonu ödemesi yapmak durumunda değil.
  • İşletmesini kurduğu günden itibaren ahilik fonu primi ödeyen esnaf, 3 yıl dolmadan iflas ederse ödediği parayı geri alamaz ya da işsizlik ödeneğinden yararlanamaz.

Devlet yardımları ile ilgili daha detaylı bilgilere sitemiz üzerinden bu bölümden ulaşabilirsiniz.


Etiketler

Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı