2019 yılının son günlerine geldiğimiz şu dönemlerde; teknolojisinin epeyce ilerlediği ve muhtemelen daha da ileri gideceği hepimizin malumu. Özellikle araçların da bu teknoloji çağında payına düşeni aldıklarını görebiliyoruz. Son teknolojiyi içerisinde barındıran araçlar, oldukça avantajlı fiyatlar ile karşımıza çıkıyor. Son günlerde ortaya çıkarılan elektrikli ve aynı zaman hibrit özellikli araçlar, sanıyoruz ki 10 yıl içerisinde gündemdeki yerini tamamen koruyacak ve artık herkes elektrikli araçları kullanacak. Elektrikli araçlar emisyon özelliği olmaması ile, doğa severler tarafından da tam not alıyor.
İşte tam da bu noktada Dizel ve benzinli araçları yasaklayacak ülke sayısının giderek arttığını söylemek isteriz. Dünyanın en büyük hacme sahip ekonomileri, Çin, Hindistan, Fransa, İngiltere ve Norveç gibi ülkeler, farklı tarihlerde benzinli ve dizel araçları tamamen kaldırmaya yönelik çalışmalar yapıyor. Uluslararası Enerji Ajansı, bu ülkelerin yanında 8 ülkenin daha benzer hazırlıklar içerisinde olduğunu dile getirdi. Ayrıca bu konuda çözümler de peşisıra geliyor ve doğal olarak herkesin aklına acaba Elektrikli Otomobiller mi moda olacak sorusu beliriyor.
Şu anda hali hazırda başta Avrupa olmak üzere hava kirliliği sorununa maruz kalan Atina, Pekin ve Meksiko gibi şehirlerde, araç plakasının son hanesine göre uygulanan bazı kısıtlamalar mevcut oluyor. Batı Avrupa’da Paris’te de benzer bir örnek ile çok kat kısıtlamaları aktif ediyor. Bazı, şehir merkezlerinde tüm dizel araçları uzun vadede yasaklamayı düşünülmesiyle beraber, katı kuralların getirileceği ve elektrikli otomobillerin hayata geçeceği yönünde.
İngiltere’de Büyük Cezalar Uygulanıyor
Ekim 2017’den itibaren de Londra şehir merkezine anlık giriş yapan daha eski dizel araçların sürücüleri 13.60 Euro trafik yoğunluk ücretine ek olarak 11.80 Euro da “toksisite (hava kirliliği) ücreti” ödemeye zorunlu durumda olacak. Buna ek olarak, Londra eski Belediye Başkanı Boris Johnson, şehrin 2020 yılına kadar bir Ultra Düşük Emisyon Bölgesi (UDEB) olması çağrısını yaptı.
Elektrikli Araç Sayıları Arttırılacak
Dizel araçlar, daha düşük maliyet nedeniyle, Avrupa’da hala tercih edilen seçenek olmalarına karşın, payları her geçen gün daha da düşüyor. Batı Avrupa’da kayıtlı olan yeni dizel binek araçları, 2011’de yüzde 55.7 ile zirveleri kadar görürken, 2014’te aşamalı olarak yüzde 53.1’e kadar düştü. Emisyon skandalının ardından, pazar payı, Avrupa Otomobil İmalatçıları Birliği raporlarına göre, 2015’te hızlıca yüzde 51.6’ya, 2016’da da yüzde 49.5’e kadar bir düşüş yaşadı.
Dizel, 2005’ten bu yana ilk kez Avrupa pazarının yarısından fazla bir kısmına etki etti. Fakat özellikle filolar için bölgedeki hakim yakıt tipi olarak kullanılmaya devam etmekte olup, benzin de 2016’daki yeni kayıtların yüzde 45.8’ine kadar ulaşım sağladı.
Hakim pozisyonunu kaybetmeye başlayan dizelin payının 2020’ye kadar yüzde 30 oranında kadar düşmesi beklentiler arasında. Öte yandan elektrikli araçların benimsenmesi ile 2020 yılında şu anki elektrikli araç sayısının 10 katına kadar çıkması bekleniyor.