Dünyanın En Büyük 20 Bankası (Bir Çok Ülkeden Büyük)
Bankacılık sektörü her geçen gün daha da güçlenmekte ve kulağa ne kadar ironik gelirse gelsin yaşanan ekonomik krizler sonrasında daha da güçlenerek günlük yaşantının her noktasına hızla yayılmaya devam etmektedir. Hal böyle olunca bazı ülkelerin aslında şirketlerden oluşan bir devlet olduğunu söylemekte ya da şirketlerin ülkelerle kıyaslanabilecek konuma eriştiklerini ifade etmek de yanlış olmayacaktır.
Öyle ki aşağıda paylaşılan bankaların tümü Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYH) baz alındığında Türkiye, Meksika ve Endonezya gibi ülkelerde dahil olmakla birlikte dünya ülkelerinden daha büyük bir ekonomiye sahip. Listede aşağı inildikçe bankalarla Fransa, İtalya, İngiltere ve diğer ülkeleri kıyaslamak da mümkün hale geliyor.
Londra merkezli saygın derecelendirme kuruluşu S&P dünyanın en büyük bankalarının yıllık bazda incelendiği bir rapor yayımladı. Raporda yapılan inceleme sonrasında edinilen ilk izlenim Çin merkezli bankaların artık bankacılık sektörünü iyiden iyiye ekarte etmeye başladığı oldu. Çin merkezli bankaları ise ABD ve Avrupa merkezli bankalar takip etti.
Aşağıda yer alan tüm bankaların Asya, Kuzey Amerika ve Avrupa’da 1 Trilyon doların üzerinde varlığı bulunuyor. Çin bankalarının Avrupa bankalarını bu denli geri bırakmasının gerekçesi olarak ise Brexit ve İngiltere’nin AB karşıtı tutumları gösteriliyor.
Listenin yayınlanmasına istinaden en çok dikkat çeken ayrıntı ise Goldman Sachs ve Morgan Stanley gibi yatırım bankalarının yavaş yavaş listenin gerisine hareket etmesi oldu. Yıllar içerisinde yapılan incelemeler perakende operasyonlara ağırlık veren ve bireysel tüketiciyi hedefleyen bankaların karlarını arttırdığını, yatırım bankalarının ise genel itibariyle her yıl yaptığı karı koruduğunu ortaya çıkardı. Listede veya ilk 100’de herhangi bir Türk bankası bulunmuyor.
20 – Groupe BPCE
2009 yılında Claisse Nationale Des Caisses D’épargne (CNDC) tarafından Fransa’nın en büyük ikinci bankası olarak seçilen Groupe BPCE, aradan geçen 8 yılda listede geriledi. Özellikle son dönemlerde yatırım bankacılığı faaliyetlerine hız veren finans kuruluşunun hissedarları perakende operasyonlara ağırlık verilmesiyle ilgili görüşlerini sık sık dile getirse de banka yatırım faaliyetlerine hız katarak devam etmekte kararlı.
Yalnızca Fransa’da 8 binden fazla şubesi bulunan Groupe BPCE’nin 40 milyondan fazla müşterisi bulunuyor. Bankanın ekonomik büyüklüğü ise 1,30 Trilyon Dolar.
19 – Banco Santander
2000 yılından bu yana İspanya başta olmak üzere Avrupa, Güney Amerika, Kuzey Amerika ve Asya bölgelerinde ciddi satın alımlar yaparak büyüyen Santander, İspanya merkezli bir bankadır.
Çatısı altında 193 binden fazla personel çalıştıran Banco Santander bankası geçtiğimiz yıl 42 milyar Euro’dan daha fazla kar elde ettiğini açıklamıştı.
Bankanın ekonomik büyüklüğü ise 1.340 trilyon Euro’dan daha fazla.
18 – Societe Generale
Çatısı altında 146 binden fazla personel çalıştıran Societe Generale, yalnızca geçtiğimiz yıl içerisinde 25 milyon 639 bin euro kar elde ettiğini açıklamıştı.
Fransa merkezli banka bulunduğu ülkenin en eski bankaları arasında yer almasının yanı sıra Avrupa’nın en büyük 6’ncı bankası olma unvanını elinde tutmaktadır.
Toplam ekonomik büyüklüğü 1.40 trilyon Euro’dan daha fazla olan Societe Generale, 1864 yılında kurulmuştur. Günümüzde banka aynı zamanda Euro Stoxx Euro Bölgesi’nde bulunmaktadır.
17 – Barclays
147 binden fazla personeli bulunan İngiltere merkezli Barclays, yalnızca geçtiğimiz yıl içerisinde 25 milyon euro’dan fazla kar elde ettiğini açıklamıştı. Son günlerde gelirlerini ciddi şekilde artmasıyla gündeme gelen Barclays’ın 2017 yılı içerisinde ne kadar getiri elde ettiği ise Aralık ayında belli olacak.
Toplam ekonomik büyüklüğü 1,50 trilyon dolar’dan fazla olan Barclays, dünyanın neredeyse her ülkesinde 300 yıldan fazla zamandır finans konusunda milyonlarca kişiye hizmet vermiştir. Bu yönüyle dünyanın en otoriter bankalarından birisi olarak gösterilen Barclays, 2014 yılında faizleri manipüle ettiği gerekçesiyle dava edilmiştir.
16 – Sumitomo Mitsui Financial Group
Japonya merkezli banka ülkesinin en büyük 2’nci dünyanın en büyük 16’ncı bankası olma başarısını göstermiştir. 2002 yılında kurulan bankanın 2011 yılındaki karı 550,84 milyar Japon Yen’i olarak açıklanmıştır.
Dünya genelinde 65 binden fazla personel çalıştıran Sumtomo Mitsui Financial Group’un ekonomik büyülüğü 1,8 trilyon Dolar’dan daha fazladır.
15 – Deutsche Bank
Frankfurt merkezli Deutsche Bank, dünya çapında hizmet veren Avrupa bankalarından birisidir ve çatısı altında 100 binden fazla personel istihdam etmektedir. Geçtiğimiz yıl içerisinde 30 milyar Euro’dan fazla gelir elde ettiğini açıklayan Deutsche Bank’ın ekonomik büyüklüğü 1.68 trilyon Euro’dan daha fazladır.
14 – Mizuho Financial Group
2000 yılında Japonya’nın başkenti Tokyo’da kurulan Mizuho Financial Group, Japonya’nın en büyük ikinci bankası unvanını elinde tutmaktadır. Dünya genelinde 50 binden fazla personel istihdam eden Mizuho Financial Group, 2012 yılında 2.111 trilyon Japon Yen’i gelir elde ettiğini açıklamıştı. Kurumun ekonomik büyüklüğü ise 1.75 Trilyon Dolar’dan daha fazla.
13 – Citigroup
2000 yılında dünyanın en büyük şirketi seçilen Citigroup, aradan geçen yıllarda bankacılık sektörü habitatında yapılan sıralamada listenin 13’üncü sırasına kadar gerilemiştir. Dünya çapında 300 binden fazla personel çalıştıran Citigroup, ABD’nin başkenti New York’a bağlı Manhattan’da kurulmuştur.
Ekonomik büyüklüğü 1.8 trilyon dolar’dan daha fazla olan Citigroup’un geçtiğimiz yıl 70 milyar dolara yakın gelir elde ettiği açıklanmıştı.
12 – Japan Post Bank
Japonya merkezli Japan Post Bank, dünya çapında 12 binden fazla personel istihdam etmektedir. 2008 yılında dünya çapında en fazla mevduatı olan banka olduğu açıklanan Japan Post Bank’ın ekonomik büyüklüğü 1.80 trilyon Dolar’dan daha fazladır.
11 – Credit Agricole
Fransa’da özellikle tarım sektörünü finanse etmek amacıyla kurulan ve zaman zaman halk tarafından Yeşil Banka olarak anılan Credit Agricole, bankacılıktan öte kooperatif ağı da bulunan bir finans kurumudur. Tüketicilere kredi kartı, mevduat bankacılığı, ipotek kredileri ve varlık yönetimi gibi hizmetler sunan Credit Agricole, 2013 yılında 32 milyar Euro’dan fazla gelir elde etmiştir.
Bankanın ekonomik büyüklüğü ise 1.82 trilyon Euro’dan daha fazladır.
10 – Wells Fargo
Wells Fargo normal şartlarda piyasa değeriyle listenin belki de ikinci sırasında ye ralması gereken bir banka, ancak bu listede bankaların ekonomik büyüklüklerine ilişkin bir inceleme yapılmasından dolayı yalnızca varlıklarına değinilmesi gerekiyor.
1852 yılında ABD’de kurulan Wells Fargo’nun 270 binden fazla personel istihdam ettiği, 2016 yılında 89 milyar Dolar’dan fazla geliri olduğu ve ekonomik büyüklüğünün yaklaşık 1.93 trilyon Dolar olduğu açıklanmıştır.
9 – Bank of America
Elde ettiği gelirle ABD’nin en büyük 26’ncı şirketi olan Bank of America, bankacılık sektörünün en büyük 9’uncu bankasıdır. 2016 yılında 90 milyar dolara yakın gelir elde ettiğini açıklayan Bank of America, 210 bine yakın personel istihdam etmektedir.
Bankanın ekonomik büyüklüğü 2.187 trilyon Dolar’dan daha fazladır.
8 – BNP Paribas
Dünya çapında 75’den fazla ülkede faaliyette bulunan Fransa merkezli BNP Paribas’ın Türkiye’de Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) iştiraki bulunmaktadır. Küresel çapta 190 bin personel çalıştıran BNP Paribas’ın 2016 yılında 10.9 milyar Euro gelir elde ettiği açıklanmıştı. Bankanın ekonomik büyüklüğü 1.994 trilyon Dolar’dan daha fazla.
7 – HSBC
İngiltere merkezli HSBC Bank’ın küresel çapta birçok yatırımı bulunmaktadır. Neredeyse dünya üzerindeki her ülkede var olan HSBC, 240 bine yakın personel istihdam etmektedir.
2016 yılında karlarının düştüğünü açıklayan HSBC’nin geliri 7.112 milyar dolar olmuştur. Bankanın ekonomik büyüklüğü ise 2.374 trilyon Dolar’dır.
6 – JPMorgan Chase
Dünya çapında 250 binden fazla personel istihdam eden JPMorgan Chase Bank, daha çok Chase olarak anılmaktadır. Geçtiğimiz yıl 71.561 milyar dolar gelir elde ettiğini açıklayan JPMorgan Chase Bank’ın ekonomik büyüklüğü 2.49 trilyon Dolar’dır.
Gündeme sürekli olarak komplo teorileriyle gelen Rockefeller ailesinin JPMorgan Chase bankası üzerinde çok büyük yatırımları olduğu bilinmektedir.
5 – Mitsubishi UFJ Financial
Japonya merkezli Mitsubishi UFJ Financial’ın 100 binden fazla personeli bulunmaktadır. 2013 yılında 4.485 trilyon Japon Yeni gelir elde ettiğini açıklayan Mitsubishi UFJ Financial’ın ekonomik büyüklüğü 2.459 trilyon Dolar’dan daha fazladır.
JPMorgan Chase, Mitsubishi UFJ Financial’ın % 1,14’lük hissesine sahiptir.
4 – Bank of China
Dünya çapında 300 binden fazla personel istihdam eden Bank of China, bu yönüyle bazı ülkelerin sahip olduğundan çok daha fazla kişiyi bünyesinde barındırmaktadır. Çin Hükümeti tarafından kamu sermayeli olarak kurulan Bank of China’nın 2013 yılında 407.61 milyar Yen gelir elde ettiği açıklanmıştır. Bankanın ekonomik büyüklüğü 2.6 trilyon Dolar’dan daha fazladır.
3 – Agricultural Bank of China
Dünya çapında 445 binden fazla personel istihdam eden Agricultural Bank of China, 2012 yılında 421.96 milyar Yen gelir elde ettiğini açıklamıştı. Central Hujin, Çin Maliye Bakanlığı, Çin Ulusal Sosyal Güvenlik Vakfı ve Çin Menkul Kıymetler Finansmanı gibi kurumların ortaklığı ile kurulan bankanın toplam ekonomik büyüklüğü 2.82 trilyon Dolar’dan daha fazladır.
2 – China Construction Bank
Dünyanın en büyük 6’ncı şirketi ve dünyanın en büyük 2’nci bankası unvanına sahip olan China Construction Bank, bu ünvanı hak edecek şekilde 330 binden fazla personel istihdam etmektedir. Bu denli büyük bir iş gücünü olabildiğince verimli kullanmayı başaran China Construction Bank çok kısa bir süre içerisinde 400 milyar Yen gibi inanılmaz gelirler elde etmeyi başarmış ve dünyadaki yalnızca bir kaç ülkenin boy ölçüşebileceği 3.02 trilyon dolarlık bir ekonomik büyüklüğe ulaşmıştır.
1 – Industrial & Commercial Bank of China (ICBC)
Dünyanın en büyük bankası ve dünyanın en büyük kamu şirketi unvanına sahip şirket Türkçe ismiyle Çin Sanayi ve Ticaret Bankası’dır. Türkiye’ye geçtiğimiz yıl içerisinde Takasbank’ın % 75,5’lik hissesini satın alarak giren ICBC, ülkemizde de ICBC Turkey olarak faaliyet göstermektedir. Bu bankanın iletişim ve diğer bilgileri için https://onlinekrediler.net/icbc-bankasi-musteri-hizmetleri-numarasi-444-00-50/ bölümünü ziyaret edebilirsiniz.
Dünya çapında 470 binden fazla personel çalıştıran ICBC’nin 2015 yılında 668.773 milyar Yen gelir elde ettiği duyurulmuştur. Bu, şu anki Yen kuruyla aşağı yukarı 373 milyar TL’ye denk gelmektedir. Yalnızca 1 yıl içerisinde bu denli büyük bir gelir elde eden ICBC’nin ekonomik büyüklüğü 3.02 trilyon Dolar’dan daha fazladır. Bu, dünya üzerindeki neredeyse her ülkenin GSYİH’sından daha fazladır.
Hatta daha açık bir şekilde ifade etmek gerekirse ICBC’nin ekonomik büyüklüğü ABD, Çin, Hindistan, Almanya ve Japonya dışında geriye kalan tüm ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’sından (GSYİH) daha büyüktür. Bu yönüyle ICBC, China Construction Bank, Bank of China ve listede yer alan diğer bankalar neredeyse dünya üzerindeki ülkelere eş değer bir ekonomi idare etmektedir. Bu yönetilen ekonomi içerisinde ise bazı ülkelerin nüfusundan daha fazla personel şirketlerde çalıştırılmaktadır.
Yine ilgili bir konu olan Dünyanın En Büyük 20 Ekonomisi hakkındaki yazımızı bu bölümden bununla birlikte Türkiyenin En Büyük 500 Şirketi hakkındaki içeriğimizi de bu bölümden inceleyebilirsiniz.