fbpx
Ticaret

Boş Çek Örneği Word Ve Excell

Özellikle ticari işletmeler arasında gerçekleşen ödeme alışverişinin düzenli şekilde gerçekleştirilebilmesi konusunda önemli avantajlara sahip olan çekin, kendine has kanunları olması nedeniyle bazı kafa karışıklıklarına sebebiyet vermesi mümkün olabiliyor. Bu kapsamda öncelikle boş çek örneğini word ve excel dosyası olarak paylaştıktan sonra çek ile ilgili bilinmesi gereken bazı önemli detaylara parmak basmak yararlı olabilir.

Boş Çek Örneği

V B     23343434

Keşide Yeri:………………………………….

T.C VAKIFBANK                                              Keşide Tarihi:…………………………………

………………………TL

Bu çek karşılığı………………………………………………………………………emrine

Yalnız…………………………………………..Türk Lirası……………………kuruş ödeyiniz.

Adı Soyadı ve İmza

4443454-444-5545

Boş çek düzenlemek işletmenin kendi adına yapabileceği bir şey değildir, lütfen çek defteri veya yaprağı edinmek için bankanızla görüşün. Banka, çeşitli değerlendirmeler yaptıktan sonra sizin adınıza çek defteri oluşturacak ve teslim edecektir. Bu sayede her bir yaprağı boş çek örneği olan sayfalarda gerekli düzenlemeleri yaparak çek doldurabilirsiniz.

Boş çek yaprağı örneği word olarak indirebilirsiniz.

Çek Defteri Başvurusu Nasıl Yapılır

Çek düzenlemek için gerekli çek defterini temin etmek için bazı şartların yerine getirilmesi ve ilgili bankalara başvuru yapılması gerekmektedir. Çek defteri almak için tacir olmak zorunda değilsiniz, bireyler de çek defteri için başvuru yapabilmektedir.

Çek defteri almak için başvuru yapacak kişilerin spesifik olarak hangi bankayla çalışacaksa bu bankanın şartlarını görüşmesi gerekir. Her banka farklı şartlar koşabilmektedir, bu kapsamda bankayla görüşerek şartlar konusunda netlik elde edebilirsiniz.

Bankayla şartları görüşmeniz ve sağlıyor olmanız halinde bir sonraki adıma yani başvuru adımına geçebilirsiniz. Çek başvurusu yapmak için kimlik, ikametgah belgesi, sabıka kaydı yeterli olmaktadır. Bazı bankalar maddi durumun güçlü olduğunu tescil etmek için çeşitli teminatlar da talep edebilmektedir. Bankalar her bir çek yaprağı için genellikle 700 TL kadar teminat gösterilmesini bekler, yani 10 sayfalık bir çek defteri almak isteyen kişilerin genellikle 7000 TL kadar teminat göstermesi gerekir. Bu tutar hesabınızda bloke altında tutulur, keşide ettiğiniz çekin ödenmemesi durumunda banka çek sahibine 700 TL ödemeyi bu bloke miktardan yapar.

Çek Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çekte Adı Geçen Taraflar

Çek düzenlerken en sık karşılaşabileceğiniz kavramlar keşideci, muhatap, hamil, ciranta, ve avalisttir. Keşideci çeki düzenleyen kişiye, muhatap çeki ödeyecek banka şubesine, hamil çeki elindiren alacaklı kişiye, ciranta emre yazılı senedi ciro eden kişiye, avalist keşideci lehine kişisel teminat veren kişiye denilmektedir.

Çekin Üzerinde Bulunması Gerekenler

Çekin üzerinde mutlaka ödeyecek kişinin, muhatap bankanın ticaret unvanının, ödeme yerinin, düzenlenme tarihinin ve yerinin, düzenleyenin imzasının bulunması gerekmektedir.

  • Çekte faiz koşulu konulamaz, bu çeki geçersiz yapacak bir şeydir, ayrıca faiz şart da koşulamaz bu da çeki geçersiz yapar.
  • Çek tedavüle çıktıktan sonra düzenleyenin ölmesi, medeni haklarını kullanma ehliyetini kaybetmesi ya da iflası çekin geçerliliğini etkilemez.

Çek ödemesi nasıl alınır?

Çek için ödeme alacak kişinin bankaya ibraz ederek ödemesini alması mümkündür. Bunun için hesabın bulunduğu şubeye, muhatap bankanın farklı bir şubesine ya da takas odasına başvuru yapılması mümkündür. Çekler sadece muhatap banka aracılığıyla ödenebilir, sadece çek takas odasında bunu yapmak mümkündür.

Bos Borc Cek Ornegi Word ve Excell
boş çek yaprağı örneği

Çek düzenlendiği yerde ödenecekse 10 gün içinde, aynı kıtada başka bir yerde ödenecekse 1 ay, başka kıtada ödenecekse 3 ay ibraz süresi vardır. Gerekli zamanda ibraz gerçekleşmezse düzenleyen çekten cayabilir, çekte ciro yapan kişiler başvurulabilir, ancak ibraz süresi geçtikten sonra ciranta ve avalistlere itiraz hakkı yiter. Banka çekten caymadıysa ilk 6 ay içinde (bunu yapmak zorunda değil) çek için ödeme yapabilir. İbraz süresi çekin üzerinde yazılı düzenlenme tarihinin ertesi günden itibaren başlamaktadır.

Çek Kırdırmanın Komisyonu Ne Kadar konulu yazımıza da göz atabilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı