fbpx
Ticaret

Boş Borç Senedi Örneği Word Ve Excell

Boş borç senedinin ne amaçla kullanılacağı önemlidir, eğer doldurulacak ve bir işleme aracılık etmek için kullanılacaksa herhangi bir sorun yok fakat borç boş senedine imza atmak çok ciddi sorunlar doğurabilir. Bu uyarıyı yaptıktan sonra sizlerle boş borç senedi örneği word ve excell xls formatına uyarlayabileceğiniz haliyle paylaşımda bulunalım.

Boş Borç Senedi Örneği

Numara  Tutar              Vade

……….. ………………….   …../…./………

İş bu senedim… mukabilinde …./…./…… tarihinde ………………………………………………………….. veya emrühavalesine yukarıda yazılı yalnız …………………………………………… Türk Lirası …………… Kuruş ödeyeceği…. Bedeli ……………………………. ahzolunmuştur. İş bu senetten doğacak ihtilaflarda …………………… Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkilidir.

Düzenleme Tarihi

…./…./……

BORÇLU  : …………………………………………………

Adres : …………………………………………………

…………………………………………………………………

…………………………………………………………………

KEFİL : …………………………………………………

Adres : …………………………………………………

…………………………………………………………………

Boş senet doldurma yaparken lütfen sadece noktalı alanları doldurmaya özen gösterin.

Eğer buradan alacağınız format işinizi görmüyorsa, boş senet nereden alınabilir konusunda araştırma yapanlara kırtasiyelerden temin edebilecekleri bilgisini de hatırlatmış olalım.

Senetle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Senedin özellikleri şu şekildedir:

  • Alacak hakkını içerir,
  • Uluslararası geçerlidir,
  • Borç ilişkisi kurar,
  • İmzaların ve beyanların bağımsızlığı ilkesi geçerlidir,
  • Ödenmesi için senedin ibrazı gereklidir,
  • Gerekli şekil şartlarına uygun olmalıdır,
  • Emre yazılıdır,
  • Senedi imzalayanlar, kefil de olsa müteselsil borçludur.

Senette şunların bulunması gerekir:

  • Senet metninde “poliçe” kelimesinin ya da hangi dilde düzenlendiyse o dilde “poliçe” kelimesinin karşılığının bulunması,
  • Muayyen bir bedelin ödenmesi konusunda şartsız ve kayıtsız ödeme yapmayı,
  • Vadeyi,
  • Ödeme yerini,
  • Kime veya kimin emrine ödenecekse onun isim ve soyismini,
  • düzenleme tarihi ve yerini,
  • düzenleyenin imzasını içerir.

Boş senet örneği word formatında da indirebilirsiniz.

Senet bir satış, alış ya da hizmet karşılığında düzenleniyorsa bu ayrı bir sözleşme ile belgelenmelidir. Senet üzerinde yapılacak bir ödemenin bir şarta bağlanması mümkün değildir. Çoğu zaman senede ek olarak sözleşme de düzenlenmesi gerekir ve bu da alışverişe ilişkin detayları kapsar. Sözleşmenin birer nüshası iki tarafta da yer alır.

Senet konusu birçok kişinin kafasını karıştırsa da olay özünde oldukça basittir. Senetler bir şarta bağlı olarak düzenlenemez, sadece alacak ve verecek ilişkisinin resmiyet kazanması için düzenlenir. Bu kapsamda senedin üzerinde “X malının satılması halinde Y TL ödeme yapılacak” vb. gibi ibareler bulunmaz, şartlı alacaklar konusu borç senedini ilgilendirmez. Borç senedi sadece belirli bir tarihte belirli bir tutarın belirli bir yerdeki belirli bir kişiye ödeneceğini ispatlamak için kullanılır. Bu kapsamda senedin geçerliliğini yitirmemesi için buna dikkat etmeniz gerekiyor.

Ek olarak taksitli borçlar için kesinlikle tek senet kabul etmeyin ya da düzenlemeyin. Her senet yapılacak her bir ödemeyi temsil eder, dolayısıyla senet bedeli kadar ödeme yapıldığında senedin alınması gerekir. İllaki tek senet düzenlenmesi isteniyorsa, bu durumda ödemeyi de tek seferde ilgili vadede yapın, ödemeyi yapmanıza ithafen senedi alın.

Bu da kabul edilmezse en azından borcun menşeini, hangi tarihlerde hangi miktarda ödeneceğini ve borcun tamamı için anlaşılan miktarı mutlaka yazılı bir sözleşme ile düzenleyin ve imzalayın. Bu sözleşmenin bir suretini de sizin almanız gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.

Senedin üzerinde para birimi de mutlaka yer almalıdır, TL olarak borçlandığınızı sanarken dolar ya da EUR veya japon yeni herhangi bir para biriminde borçlanmanız karşı taraf tarafından sağlanabilir, dolayısıyla TL ibaresinin geçtiğinden emin olun.

Senedin tümünü inceledikten sonra özellikle miktar kısmında yazan rakam ve yazı ile kısmını daha dikkatli inceleyin. Rakam ve yazı ile yazılan borç miktarını (iki kere yazılıyor) teyit edin. Borç miktarının başına ve sonuna # işareti koyarak daha sonradan rakam eklenmesinin önüne geçin.

boş senet örneği word excell
boş senet word xls formatında

Senedi kendi el yazınızla doldurun, bilgisayarla senet doldurmayın, çeşitli usulsüzlüklerde bunun sizin el yazınız olduğunu ispatlayabilin.

Önce senedi alın, sonra borcu ödeyin. Bu belki de en önemli bilgi olarak aklınızda kalmalı, senedi aldıktan ya da gördükten sonra ödemeyi yapın. Çünkü özellikle iş dünyasında senedin vadesi gelmeden cirolanarak başka birine verilmesi mümkün olabilmektedir. Bu kapsamda siz senedi düzenleyen kişiye borçlu olduğunuzu sanarken aslında senedin hakları başka birisine çoktan  geçmiş olabilir, dolayısıyla mutlaka senedi görün ve ondan sonra ödeme yapın, aksi taktirde iki kere ödeme yapmak zorunda kalabilirsiniz.

Bu konuyla ilgili olan ve önceden ele aldığımız Ödenmeyen Senet Borcu İçin İhtarname Nasıl Çekilir konulu yazımızı da inceleyebilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu