Bir İş Kurmadan Önce Okumanız Gereken 10 Kitap Önerisi
Bir işe başlamak istiyor, ancak nereden ve nasıl başlayacağınızı bu süreçte nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmiyorsanız rehber niteliğinde eserler olduğunu bilmeniz içinizi rahatlatabilir. Paranızı en iyi nasıl kullanacağınız ve en önemlisi en kısa sürede maksimum başarıyı nasıl elde edebileceğinizi öğrenmek için bol bol araştırma ve okuma yapmanız gerekiyor. Ancak aşağıda bir iş kurmadan önce okumanız gereken 10 kitap önerisi yer alıyor ve bu kitapların içerisinde yer alan bilgilerin her türlü işe kolaylıkla entegre edilebilmesi mümkün.
Yani bu kitapları okuduktan sonra tek yapmanız gereken sektörünüze ve işinize bunu nasıl entegre edeceğinizi düşünmek, çıkarımlarda bulunmak.
1 – Kendi İşini Kurmak İsteyen Girişimcinin El Kitabı (Guy Kawasaki)
Kendisi de bir girişimci olan Guy Kawasaki bu kitabında kolay takip edilebilir bir çizelge ile girişimcilerin karşılaşacağı temel problemlerin üstesinden gelmek için rehber oluşturmayı amaçlamıştır. İşin en başında temel ya da ayrıntı problemlerin üstesinden gelinmesi gerektiğini savunan Kawasaki sadece problemlerin çözülmesi gerektiğini söylemekle yetinmiyor ve bulut bilişimden, sosyal medyanın etkin kullanımına kadar çok spesifik konularda uygulanabilir somut öneriler veriyor. Zorlu konuların üstesinden nasıl gelinebileceğini öğrenmek ve işe başlamadan önce karşılaşacağınız muhtemel problemler hakkında fikir edinmek istiyorsanız işe zihniyetinizi değiştirerek yani Guy Kawasaki’nin kitabını okuyarak başlayabilirsiniz.
2 – Yalın Girişimci (Eric Ries)
Blog yazarı Eric Ries tarafından kaleme alınan bu kitap iş kuracak kişilere farklı düşünmeleri gerektiğiyle ilgili çeşitli tavsiyeler veriyor. Somut örneklerle girişimci kafasına nasıl erişilebileceğini anlatan Eric Ries bu sayede yaratıcılığı teşvik ediyor.
İlginç bir metodolojiye sahip olan Yalın Girişimci isimli kitap olaylara farklı bir perspektiften bakmak isteyen herkesin mutlaka okuması gereken kitaplar arasında yer alıyor.
3 – Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı (Dale Carnegie)
1936 yılında basılan bu kitap iş ilişkilerinin ve başarılı bir girişimin en temel öğelerine oldukça farklı bir perspektiften değiniyor. Dale Carnegie tarafından yazılan kitap o günden bu yana birçok farklı dile çevrildi ve milyonlarca sattı.
Hali hazırda faaliyette olan başarılı girişimlerin sahiplerinden bazıları başarılarının kaynağı olarak bu kitabı göstermekten geri durmuyor. Carnegie, kitabında oldukça basit ve kolay uygulanabilir tavsiyeler veriyor.
4 – Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı (Stephen R. Covey)
Milyonlarca insanın hayatını baştan aşağı değiştiren bu kitap başarılı liderler yetiştirmeyi amaçlıyor. İş kurmak isteyen girişimcilerin mutlaka okuması gereken bu kitabın merkezinde odaklanma ve inisiyatif yer alıyor. Stephen Covey, bu iki özelliğe sahip olmayan kişilerin iyi bir lider olamayacağını savunur ve neler yapılması gerektiğiyle ilgili tavsiyelerde bulunur.
Bu kitabı okuyan kişilerin öğrenecekleri şey bir işin nasıl kurulacağıyla ilgili değildir, kitap tamamen başarıya giden yoldan sapmamayı nasıl başaracağınızı size anlatmayı amaçlar. Yani sabır, odak ve insiyatif gibi özelliklerin işinize etkisi üzerinde durur ve duygusal kısımla ilgilenir.
5 – Yaşam için 30 Ders (Karl Pillemer)
Motivasyon ve kişisel gelişim kategorilerinde yazılan kitaplar toplamda 10 milyar dolardan daha büyük bir endüstrinin oluşmasını mümkün kılmaktadır. Böylesine büyük bir endüstri içerisinde yer almak isteyen kişilerin sayısı da oldukça fazladır ve bu nedenle herkesin uzman olduğunu iddia ettiği bir alanda gerçek uzmanlara erişmek oldukça zorlaşmıştır. Fakat Karl Pillemer gerçek bir uzmandır, Gerontolog yani yaşlanma uzmanı olan Pillemer, kitabında da 5 yıllık bilimsel araştırmalarından edindiği bir konuyu açıklamaktadır. Kitabında binlerce kişiyle konuştuktan sonra elde ettiği bilgileri aktaran Karl Pillemer, dengeli bir hayat kurmanın önemini anlatıyor ve bu sayede başarının başarı olarak nitelendirilebileceğini savunuyor. Farklı bir düşünce yapısına kavuşmak için mutlaka okunması gereken kitaplardan birisi.
6 – Alışkanlıkların Gücü (Charles Duhigg)
Dünyanın en önemli basın otoritelerinden birisi olan New York Times’ta araştırmacı olarak görev yapan Charles Duhigg, alışkanlıklar konusunda ciddi bir araştırma yaptı ve alışkanlıkların nasıl oluştuğunu, nasıl yararlı bir hale sokulabileceğini ve nasıl hayatı yıkabileceğini açıkladı. Girişimcilerin alışkanlıklarıyla yakından ilgilenen bu kitap sayesinde günlük basit işleri bile nasıl yararlı hale getirebileceğiniz üzerinde duruyor ve maksimum verimliliği hedef olarak belirliyor.
Alışkanlıkların Gücü kitabı bireylerin alışkanlıklarından yola çıkıyor, şirketlerin ve pazarlamacıların satış alışkanlıklarını manipüle etme çabasına kadar geçen tüm süreci detaylıca ilginç bir şekilde işliyor.
Eğer alışkanlıklarınızı değiştirmek istiyor ve yararlı bir hale sokmak istiyorsanız mutlaka okumanız gereken kitaplardan birisi.
7 – Steve Jobs (Walter Isaacsen)
Kişisel özellikleri sevilsin ya da sevilmesin Steve Jobs’un idealini gerçekleştirdiği yani dünyayı değiştirdiği yoruma açık bir tartışma konusu değildir. Dünyayı değiştirmeyi başaran bu ismi ele alan Walter Isaacsen 46 görüşme sonrasında Steve Jobs’un hayatını Steve Jobs’tan dinledi ve izlenimlerini bir kitap haline getirdi.
Dünyanın en başarılı girişimcilerinden birisinin ele alındığı kitapta neredeyse bir satır dahi kod yazmayı bilmeyen bir kişinin nasıl bilişim dünyasını baştan aşağı değiştirebildiği ele alınıyor. Özellikle kişilerin diğer insanlar üzerinde bıraktığı etkinin ne derece önemli olduğuyla ilgilenen bu kitap satış ve pazarlamanın yanı sıra sosyal ilişkilerin kişileri nerelere getirebileceğini de çok iyi bir şekilde özetliyor.
8 – Kilit Adam (Seth Godin)
Bir şirketin hayatta kalması için gerekli şeylere değinen Seth Godin kitabının her sayfasında yaratıcı bir bakış açısını barındırıyor. Kurum içerisindeki rolleri ve bu rollerin şirket için önemini vurgulayan Seth, herkesin bu rolü icra etmekle görevli birer sanatçı olduğunu iddia ediyor. Milyonlarca kişi tarafından satın alınan Kilit Adam, özellikle kurum içerisindeki rollerin işe etkisi üzerine yazılmış harika bir kitap ve işe başlamadan önce mutlaka okunması gerekiyor.
9 – Oda Nasıl Çalışır (Susan Roane)
Kitabında insanların % 93’ünün utangaç ve çekimser olduğunu söyleyen Susan Roane, çoğu durumda kişilerin hissettiklerinin karşı taraf tarafından da hissedildiğini iddia ediyor ve sosyalleşip ağ oluşturma konusunun önemine değiniyor. İş dünyasında bağlantıların ne denli önemli olduğu yoruma açık bir konu değil ve bu kitap da ağ oluşturup, yeni kişilerle tanışmak konusunda çekimser kişilerin bunu nasıl ve neden yapması gerektiğini ortaya koyuyor.
Yeni insanlarla tanışmak için itici bir güç olarak tasvir edilebilecek bu kitap iyi iş ilişkileri kurulmadığı sürece bir işletmenin hayatta kalamayacağını iddia ediyor.
10 – Mor İnek (Seth Godin)
Gizemli mor ineklerin şaşkınlık verici, inandırıcı ve olağanüstü hikayesine değinen Seth Godin eşine nadir rastlanır bir motivasyon kitabı ortaya koymuştur. Normal bir inek için kimsenin arabasını durdurmayacağını savunan Seth Godin, mor inek gören bir kişinin neden arabasını durdurduktan sonra arkadaşlarını arayacağını ya da fotoğraf çektiğini açıklamaktadır.
Benzersiz olmanın önemini ve markalaşmanın ne denli etkiye sahip olabileceğini anlatan Seth Godin bu kitabında mor inek olmayı tavsiye ediyor. Ayrıca kitapta sadece farklı olunması gerektiğiyle ilgili tavsiyeler de yer almıyor, çeşitli başarılı işlemelerin bu başarıyı nasıl edindiği de irdelenen konular arasında.
Sitemizde siz değerli okurlarımız için daha önceden paylaşmış olduğumuz İş Yeri Kurarken Devletten Ne Gibi Destekler Alınabilir Tam Liste konulu yazımızı da okumanızı öneririz.