fbpx
Blog

Kredi ve Kredi Kartı Borcunu Ödemedim Ne Olur

Türkiye ‘deki tüketicilerin büyük bir bölümü kredi kartı kullanıyor ya da bir şekilde kredi çekmiş durumda diyebiliriz. Kredi kartı borcunu ya da kredi taksitlerini ödeyemeyenler de azımsanacak rakamlarda değil. Bu yazımızda konuya bu açıdan bakarak; Kredi ve Kredi Kartı Borcunu Ödemedim Ne Olur diyenler için gelişecek süreç hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Kredi Kartı Borcu Ödenmeyince Ne Olur?

Kredi kartları, bankaların sadece özel müşterilerine sunmuş olduğu ve aynı zamanda taksit imkanı sunan, anlaşmalı üye işyerlerinde yapılan alışverişlerde hediye ve avantaj kazandıran bir ödeme aracıdır. Kredi kartlarını bir borç para gibi düşünebiliriz ve yapılan harcamalara yönelik ödemeler, belirlenen rutin tarihlerde yapılmaktadır. Yapılan son araştırmalara göre ülkemizde yaklaşık 45 milyon kredi kartı yer almaktadır. Kredi kartlarının artış göstermesi ile beraber, bilinçsiz kullanıcı sayısı da eş zamanlı olarak artış göstermektedir. Hatta kredi kartı kullanımından oluşan borçlardan dolayı iş hayatı sallantıya giren ve hayatına son veren bireyler bile vardır. Bunun önüne geçmek için, kredi kartınızı mutlaka kuralına göre kullanmanızı önermekteyiz.

kredi ve kredi kartı borcunu ödemedim
kredi ve kredi karti borcunu odemedim ne olur

Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Başınıza Gelecekler

Kredi kartı kullanıcı konumunda yer alıyorsanız ve kredi kartı borcu ödemeyince ne olur gibi bir soruyu araştırıyorsanız eğer, yazımızı dikkatle okumanızı önermekteyiz. Kredi kartlarının bilindiği gibi bir toplam borcu ve birde asgari borcu vardır. Kredi kartınızın en az asgari borcu kadar tutarını ödeme zorunluluğunuz vardır. İsterseniz toplam borcunuzu da ödeyebilirsiniz ve toplam toplam borcu ödemek, kredi notunuza büyük etki sağlayacaktır. Kredi kartı borcunuzun ödenmemesi durumunda ilk olarak günlük faiz devreye girer. Günlük faizler her bankaya göre değişiklik gösterir ve ödemediğiniz gün başına faiz ödemeye başlarsınız.

Kredi kartı borcunuz eğer 2-3 ay gibi bir sürede ödenmezse, bankalar sizi sık sık aramaya ve borcunuzu hatırlatmaya başlar. Devamında kredi kartı borçlusu, bankanın çalıştığı avukatlara devredilir. Avukatlar işi kontrol eder ve onlar sizi aramaya başlar. Bu işlemin sonucunda 5 yıl gibi bir sürede ödenmezse, ilk olarak maaş ve banka hesaplarınıza, daha sonra arabanıza ve tüm mal varlığınıza haciz işlemi yapılır.

Haciz edilen mal veya mal grubu, borcunuzun tutarı kadardır. Son olarak kredi kartı borcunuzu 1-2 yıl gibi bir sürede ödemezseniz eğer, mahkemeye verilme ihtimaliniz vardır ve 3 aya kadar tazyik hapis cezası yiyebilirsiniz. Sizlere önerimiz, kredi kartı borcu ödemeyince ne olur gibi bir soruyu araştırmadan önce, yapılandırma veya taksitlendirme gibi imkanları kullanarak kredi kartı borcunuzu ödemenizdir.

Kredi Borcunu Ödenmeyince Yasal Süreç

Krediler, hayatımızda duyduğumuz nakit ihtiyaçlarından ilk başvurduğumuz yöntem olarak bilinir. Bankaların bizlere sunmuş olduğu krediler, ödeme kolaylıkları ile beraber düşük faiz tutarları ile verilmektedir. Ev alımı, araç alımı ya da gayrimenkul yatırımı gibi bir işlem yapılırken nakiti olmayan bireyler, bankalardan kredi çekerler. Krediler bireylerin sahip olduğu kredi notu ve düzenli gelire göre verilmektedir. Fakat bu hususları karşılamasına rağmen, kredilerini ödeyemeyen birçok birey vardır. Kredi borcu ödemeyince ne olur gibi bir soruyu araştırıyorsanız eğer, yazımızı detaylı olarak okumanızı öneririz.

Kredi Borcumu Ödemezsem Neler Olur

Kredi ve kredi kartlarının borcunun ödenmemesinde gelişen süreç aynıdır diyebiliriz. Ayrıcalık olarak kredilerde, daha sert bir tutum sergileniyor diyebilir. Kredi ödemelerinde kredi kartlarına göre asgari tutar gibi bir durum söz konusu değildir. Belirlenen net tutar vardır ve bu tutarın mutlaka ödenmesi gerekir. Eğer kredi borcunuzu ödemezseniz birçok sorunla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Kredi borcunuzu verilen tarihten geç ödediyseniz ya da 1-2 ay gibi bir sürede ödemediyseniz, kredi notunuzu bir hayli dip seviyelere inecektir. Bununla beraber banka çalışanları sizleri neredeyse rahatsız edecek konuma gelene kadar aramakta ve borç tutarını istemektedir. Bunun devamında artık hiçbir şekilde ödenmediyse, sizleri avukatlara yönlendirirler.

Avukatlar işi devir alır ve artık onlar sizinle ilgilenir. İlk olarak banka hesaplarınız varsa eğer, borç tutarınız kadar paraya el koyulur ve bloke işlemleri yapılır. Buna ek olarak bir sonuç alınmazsa, arabanız varsa arabanızı ve devamında mal varlığınıza haciz işlemleri yapılır. Eğer krediyi ipotekli şekilde çektiyseniz, ipotekli mal borca karşılık alınmaktadır.

Bu sürece kadar gelişen olaylarda, kredi notunuz bir hayli kötü duruma gelecektir ve 3-4 sene gibi bir süreyle bankaların sunmuş olduğu hiçbir kampanyadan yararlanamayacaksınız. Kredi ödemesi 5-6 ay gibi süreyle ödenmezse icra işlemleri başlayacak ve ödeme taahhüdü verip, bu taahhüdünüzü de ihlal etmeniz halinde tazyik hapsi bile söz konusu olabilecektir. Kredi borcu ödemeyince ne olur gibi bir arayış içerisine girdiyseniz eğer, sizlere önerimiz bu borcu bir an önce kapatmanızdır. Aksi takdirde bankalar bu konuda sert bir tutum sergiler ve afları hiçbir şekilde yoktur.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu