Sosyal Medya PR Çalışması Nasıl Yapılır
PR (Public Relations) bizdeki adıyla halkla ilişkiler sosyal mecralarda da kişilerin ya da kurumların markalaşma yolunda atması gereken adımların başında gelmektedir. Birçok farklı şekilde yürütülebilecek olan PR çalışmalarının etkin şekilde yapılıyor olması halinde çok kısa bir süre içerisinde büyük kitlelere erişim sağlanabilir. Bu kapsamda sosyal medya PR çalışması nasıl yapılır, nedir, ne değildir ve türevi konulara değinerek PR’ı konuşmak yararlı olacaktır.
PR Nedir?
En basit tanımıyla PR çalışmasını tanımlamak gerekirse potansiyel müşteri kitlesinde ya da kullanıcı kitlesinde aidiyet hissi uyandıracak her türlü çalışmayı PR olarak isimlendirmek mümkündür. PR sayesinde kullanıcılar marka haline gelen isim ya da ürünü kullanmaktan gurur duyacak, kendisini bu ürün ya da ortama ait hissedecektir. Aidiyet hissinin oluşması sonrasında ise takipçi kitlesindeki her bir kişi adete ürün ya da kişinin marka elçisi olacaktır. Çok düşük maliyetlerle büyük kitlelere erişimi mümkün kılan PR çalışmalarını yaratıcı şekilde idare etmeye çalışırken yapılacak hatalar tam tersi etki de yapabilir. Bu nedenle konusunun uzmanı kişileri faaliyetin başına getirmek ya da kullanıcı geri dönüşlerini iyi analiz etmek oldukça önemlidir.
PR Nasıl Yapılır?
NUSR-ET’in kurucusu ve marka ismi akla geldiğinde beraberinde gözde beliren Nusret Gökçe başarılı bir PR çalışmasının ürünüdür. Kendisini marka haline getirmeyi başaran Nusret Gökçe, sosyal medyanın da gücünü arkasına alarak bir ilke imza attı ve steak house işletmecisi olunsa dahi sosyal medyanın gücüyle satışların artırılabileceğini, büyük başarıların ortaya koyulabileceğini ispatladı.
Hatta öyle başarılı bir PR kampanyası yürüttü ki sonunda milyarlarca kullanıcısı olan WhatsApp uygulaması Nusret Gökçe özelinde tuz serpiştiren bir ikonu kullanıcılarına sundu.
İşte bu olay tam anlamıyla başarılı bir PR çalışmasının yapılışını ortaya koymaktadır. Eğer daha önce başarılı olan bir PR çalışmasıyla ilgili gözlem yapmak istiyorsanız araştıracağınız isimlerden birisi mutlaka Nusret Gökçe olmalıdır.
Kendi PR çalışmanızı nasıl yapacağınızı düşünüyorsanız ilk öğrenmeniz gereken şey bunun tek bir yolunun olmadığı, yaratıcılığınızın olması gerektiğidir. Yani aklınıza gelebilecek her şekilde PR çalışması yapabilirsiniz, bu nedenle farklı bir perspektif kazanmak için öncelikle sosyal medya gücü yüksek isim ve markaların neler yaptığına dikkat edin ve nasıl başarılı olduğunu anlamaya çalışın. Biraz fikir edindikten sonra aşağıdaki bazı temel hususlar daha anlamlı gelecektir.
1 – Amacınızı Belirleyin
PR çalışmasına başlamadan önce bu çalışma sonucunda neyi amaçladığınızı oldukça net bir şekilde ifade edin. Eğer PR çalışmasına başlamadan önce amacınızın ne olduğunu belirlemezseniz hem ne durumda olduğunuzu kestiremeyecek hem de bir strateji geliştiremeyeceksiniz. Hali hazırda PR çalışması yürüten firmalar tüketici bilinci yaratma, yatırım farkındalığı yaratma, marka bilinirliğini arttırma, marka büyütme, marka hakkında bilgilendirme, ürünlerinin yeni kullanım alanlarını göstermek gibi amaçlarla faaliyete başlar.
2 – Hedef Kitlenizi Belirleyin
Amacınızı belirledikten sonra yapmanız gereken en önemli şey hedef kitlenizin kim olduğudur. Her amaç için farklı bir kitleye erişmeniz gerekebilir, bu nedenle hedef kitlenizi belirledikten sonra yine bu adım içerisinde bu kitleye nasıl erişebileceğiniz konusunda da strateji geliştirmeniz gerekecektir.
Örneğin nihai kullanıcılara yönelik bir amaç belirlediyseniz bu kullanıcılara uygun şekilde içerikler üretmeniz gerekir ne kadar hasılat yaptığınız kullanıcıları hiç ilgilendirmeyecektir, ancak yatırımcılara yönelik bir PR çalışması yürütecekseniz verilere dayalı etkileyici içerikler üretmeniz gerekecektir.
3 – İçerik Tarzını Belirleyin
Hedef kitlenizi belirledikten sonra bu hedef kitlesinin nasıl içeriklerden hoşlandığını analiz etmeniz gerekiyor. Gün geçtikçe daha az kullanıcı okuyor, buna karşın daha fazla izliyor. Dolayısıyla çoğu durumda video ya da GIF resim formatındaki içerikler daha etkileyici performanslar ortaya koyabiliyor.
Hedef kitleniz kullanıcılarsa daha fazla kişiye erişme potansiyeli olan içerikler üretmeniz gerekir. Buna karşın hedef kitleniz yatırımcılarsa daha fazla yatırımcıya erişmektense eriştiğiniz her yatırımcıyı tatmin etmeye çalışmak daha başarılı bir PR çalışması yürütmenizi sağlayabilir. Yatırımcılar yalnızca 280 karakterden oluşan bir yazıyla yatırım kararı almayacaktır, bunun için kataloglar hazırlamanız, broşürler oluşturmanız, verileri görselleştirmeniz ve türevi içerikleri hazır etmeniz gerekir.
4 – Platformunuzu Belirleyin
İçerik tarzınızı da belirledikten sonra yapmanız gereken en önemli şeylerden birisi de hangi platforma ağırlık vereceğinizdir. Yatırımcılara erişmek isteyenlerin basınla yakın ilişki içerisinde olması, sektörel bloglar ya da basılı yayınlara ağırlık vermesi daha isabetli olacaktır.
Buna karşın kullanıcı özelinde PR çalışması yürütecek kişilerin Youtube, Instagram, Twitter ve Facebook gibi mecralarda bulunması daha iyi olacaktır. Eğer video içerikler üretecekseniz dünyanın en büyük ikinci arama motoru Youtube özeline yoğunlaşabilirsiniz. Buna karşın görsellerden oluşan içeriklere ağırlık verecekseniz Instagram’a yönelmeniz daha iyi olabilir.
Benzer hususlarda daha önceden ele alıp sizlerle paylaştığımız Sosyal Medyadan Müşteri Çekebileceğiniz 6 PR Yöntemi konulu yazımızı da okumanızı öneririz.