Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) Nasıl Olunur
SMMM; uzun haliyle Serbest Muhasebeci Mali Müşavir, ülkemizde popüler olan, sosyal statüsü yüksek olan ve tabii ki bununla birlikte maddi anlamda kazancı ülkemiz ortalamasına kıyasla oldukça yüksek miktarlarda olan bir meslek dalıdır. Bu avantajları nedeniyle kariyer planı yapan birçok gencin de hedeflerinden birisidir. Ancak bu yol gözüktüğü kadar kolay değildir. Şimdi SMMM olmak istiyorum diyen okurlarımız için kısaca süreçten bahsedecek, bu yoldaki aşamaları anlatacak, kısaca SMMM Nasıl olunur tüm önemli ve kritik noktalara değinmeye çalışacağız.
SMMM Nasıl Olunur?
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) olmak için, öncelikle, İşletme, İktisat, Maliye, Muhasebe, Bankacılık, Kamu yönetimi ve Siyasal Bilimler ve Hukuk dallarından birinde 4 yıllık lisans eğitimi almak zorunludur. Daha sonra ise 3 yıllık muhasebe stajı yapmak ve meslek sınavında başarılı olmak gerekir.
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) Olmak İçin Gerekli Şartlar
Aşağıda yazılı olan şartları taşımak, SMMM olmak için yeterlidir. Bu şartlardan bir veya birkaçını sağlayamayan adayların SMMM olabilmesi mümkün değildir.
1) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
2) Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip bulunmak,
3) Kamu haklarından mahrum bulunmamak
4 )Mahkumiyet hali şartında mahkum olmama şartını yerine getirmek,
5) Ceza ve disiplin kovuşturması sonucunda memuriyetten çıkarılmış olmamak,
6) Meslek şeref ve haysiyetine uymayan durumları bulunmamak,
7) Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ruhsatını almış olmak.
Tabi oldukları kanunlarına göre, vergi inceleme yetkisi almış ve meslekî yeterlilik sınavını başarmış olanlarda sınav şartı aranmaz.
İşletme, İktisat, Maliye, Muhasebe, Bankacılık, Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler ve Hukuk dallarında profesörlük unvanı almış olanlarda da sınav şartı aranmaz.
SMMM Aylık Geliri Ne Kadar?
SMMM (Serbest Muhasebeci Mali Müşavir) olarak görev yapan kişilerin aylık gelirlerini hesaplamak için konuyu ikiye ayırmak gerekir. Birincisi kendisi için çalışan SMMM ler, ikincisi ise herhangi bir muhasebe bürosunda ya da bir kurumsal işletmede SMMM olarak çalışan kişiler şeklinde ele alınabilir.
Kendisi için çalışan SMMM lerin aylık gelirleri mükellef sayısı ile doğru orantılı şekilde yüksek olacaktır. Ne kadar çok mükellef o kadar çok aylık gelir anlamına gelecektir. Bu noktada ortalama bir defter tutma getirisini yaklaşık 500 TL olarak ele alacak olursak, 100 mükellefi olan bir SMMM nin aylık geliri takribi 50.000 TL olacaktır.
Eğer kişi kişi herhangi bir muhasebe bürosunda ya da kurumsal işletmede SMMM olarak çalışıyorsa, maaşı ortalama 8.000 – 15.000 arasında olacaktır. Bu maaşlar daha yüksek meblağlara da tekabül edebilir. Bu tamamen ilgili muhasebe bürosunun veya kurumsal işletmenin büyüklüğü ile doğru orantılı olarak artacaktır.
KKTC de Şirket Kurmak İçin Ayrıntılı Rehber konulu içeriğimize de bakabilir ve vergi açısından bir takım avantajları bulunan Kıbrıs ta şirket kurma konusunda bilgiler edinebilirsiniz.