Sahte Parayı Anlamanın 10 Basit ve Hızlı Yolu
Grafik, basım ve matbaa teknolojilerinin giderek gelişmesi sahte paranın orijinal paradan neredeyse ayırt edilememesine neden olmaktadır. Bu açıdan her geçen gün yeni önlemler alıp, basılacak paraları giderek daha da taklit edilemez hale getirmeye çabalayan Merkez Bankası, hali hazırda sahte paranın gerçek paradan ayırt edilmesini sağlayan 10 farklı ayrıntıya yer vermiştir. Bu ayrıntıların hepsinin aynı anda paranın üzerinde yer alması gerçekten de zordur ve bu hususlara dikkat edilmesi halinde sahte para almış olma ihtimali çok düşüktür. Dolayısıyla sahte parayı anlamanın 10 basit ve hızlı yolu nelerdir, sahte para en çok hangi durumlarda verilmeye çalışılır gibi çeşitli konulara değinilmesi yararlı olacaktır.
Sahte Para Nasıl Anlaşılır
Sahte paranın anlaşılması için aşağıdaki detaylara değinmeden önce kağıdı elinize almanız da çoğu zaman yeterli olabilmektedir. Eğer durum ya da kişiyle ilgili sezgisel olarak bir olumsuz his mevcutsa karşınızdaki kişiye parayı kontrol etmek istediğinizi söylemekten çekinmeyin.
1 – Kağıdın Kalitesi
Sahte paranın kalitesi gerçek paraya nazaran daha düşüktür. Sahte para ele alındığında bir kağıdın ele alındığı hissi uyandırır. Buna karşın gerçek paranın ele alınması halinde hem çok daha hafif olduğu hem de çok daha esnek olduğu fark edilecektir. Eğer parayı elinizde rulo haline getirmek konusunda zorlanmıyorsanız ve basitçe rulo haline geliyorsa sahte para olma ihtimali vardır. Gerçek paranın rulo haline getirilebilmesi için çoğu zaman iki elinde kullanılması gerekmektedir.
2 – Atatürk Resmi
İlk bakışta görünen Atatürk resmine ek olarak gizli bir Atatürk resmi daha gerçek paranın basımında kullanılmaktadır. Bu görsel sadece güneş ya da ışığa tutulduğunda ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla parayı güneşe doğru tutarak gerçek olup olmadığını anlamak için Atatürk görseline bakabilirsiniz. Atatürk Görseli çoğu banknot için gerçek resmin hemen sol tarafında gizlenmiş şekilde yer alır.
3 – Emniyet Çizgisi
Emniyet şeridi paranın arka yüzündeki resmin ortasından yukarıdan aşağıya doğru geçen oldukça parlak bir çizgidir. Bu çizginin var olup olmadığını kontrol edin, eğer şerit göremiyorsanız paranın sahte olması ihtimali oldukça yüksektir. Şerit, banknotun arka tarafında resmin sol tarafında yakın bir alanda konuşlandırılmıştır.
4 – Hologramlar
Paranın ön sağ üst köşesinde hologram şeridi yer almaktadır. Bu şeiritte sırasıyla logo, Türk Bayrağı ve altında da paranın miktarını gösteren bir kutu yer alır. Sıralamaya dikkat ettikten sonra herhangi bir sorun görememeniz halinde yapmanız gereken şey en başta yer alan logonun para yazısının altında kalıp kalmadığını kontrol etmektedir. Sağ üst taraftaki paranın değerini gösteren rakamların logonun üzerine çıkmış bir biçimde görünmesi gerekir.
5 – Kabartmalar
Görme engellilerin alışveriş yaparken sorun yaşamaması adına her banknotun üzerine çeşitli kabartmalar eklenmiştir. Bu kabartmaların kağıda eklenmesi de oldukça zor ve maliyetli bir işlemdir, bu nedenle gözünüzü kapatıp paranın üzerinde elinizi gezdirebilirsiniz. Eğer elinizi gezdirirken paranın miktarını ve yazısını anlamak konusunda sorun yaşamıyorsanız muhtemelen para sahte değildir.
6 – Şeritlerin Renk Değiştirmesi
Her banknotun rengi tek gibi görünse de aslında öyle değildir. Banknotların içerisinde yer alan şeritler ışık altında hareket ettirilirken renk değiştirecektir. Bu renk değiştiren şeritlerin üzerinde TL yazmaktadır. Eğer ışık altında hareket ettirdiğiniz paranın renginde herhangi bir değişiklik olmuyorsa sahte olma ihtimali oldukça yüksektir.
7 – Görüntünün Bütünleşmesi
Paranın arka tarafını çevirdiğinizde ve güneşe doğru tuttuğunuzda sol üst tarafta yer alan şekillerin, ön tarafta yer alan şekillerle birleştiğini ve paranın miktarını yazdığını görürsünüz. Bu, paranın gerçek olduğunu anlamak için kullanılabilecek oldukça geçerli bir göstergedir.
8 – Küçük Gizli Yazılar
Paranın ön ya da arka yüzünde yer alan görsellere daha yakından baktığınızda içerisine paranın miktarını yazan küçücük yazılar eklendiğini, hatta görselin tamamıyla bu yazılardan oluştuğunu göreceksiniz. Bu küçücük yazılar paranın miktarı ne olursa olsun sahte olup olmadığını anlamak için kullanılabilecek göstergelerdir. Fakat bunun taklit edilmiş olması o kadar da zor bir iş değildir. Bu nedenle herhangi bir taşma olmadığından emin olunması gerekir. Görsel, hiçbir karakter taşmadan ve tam anlamıyla ilgili görseli oluşturacak şekilde kusursuz biçimde olmalıdır.
9 – UV Işığı Altında Parlaması
Ultraviyole ışığı altına koyulan paranın mavi ve kırmızı renklere bürünmesi gerekmektedir. UV ışığı testi kullanılabilecek en geçerli testlerden birisidir ve UV ışığı kaynağı internetten kolaylıkla sipariş edilebilir. Yukarıdaki teyitleri en hızlı biçimde almak isteyen kişilerin bir adet UV ışığı kullanması yeterli olacaktır.
10 – Noktalar
Yine görme engellilerin alışveriş yaparken zorlanmaması adına her banknotun sol üst tarafına Braille alfabesine uygun şekilde bazı noktalar eklenmiştir. Bu noktalar paranın değerini anlamak için görme engelliler tarafından kullanılabileceği gibi paranın gerçek olup olmadığını anlamak için de kullanılabilir.
Benzer bir konu olan Çekin Sahte Olup Olmadığını Findeks QR Kod İle Öğrenmek konulu yazımızı da buradan okuyabilirsiniz.