fbpx
Finans Sözlüğü

Ödenmeyen Senet Borcu İçin İhtarname Nasıl Çekilir

Hakların korunması, ticari ilişkilerin geliştirilip sekteye uğramaması için yararlanılabilecek prosedürlerden birisi de ihtarname ya da ihbarnamedir. İhtarname sayesinde kişiler haklarının ihlal edildiğinin bildiriminde bulunabilir, ihtarnamenin noter aracılığıyla çekiliyor olması ise bu bildirime resmi bir nitelik kazandırmakta ve bu yönüyle kişilerin hukuki yollarla hakkını arayabilmesine imkan sağlamaktadır. Bu açıdan ödenmeyen senet borcu için ihtarname nasıl çekilir, nelere dikkat edilmelidir, ihtarnamenin faydaları nelerdir ve türevi konulara değinilmesi yararlı olacaktır.

Nasıl İhtarname Çekilir

İhtarname çekebilmek için kanuni prosedürlere uygun hareket edilmesi gerekmektedir. Yaygın inanışın aksine ihtarname çekebilmek için mutlaka notere ihtiyaç yoktur. Eğer mektup, kayıtlı elektronik posta (KEP, ya da telgraf gibi yöntemler de kullanılabilir yöntemler arasındaysa buralardan da ihtarname çekilmesi mümkündür.

Bazı durumlarda ihtarnamenin noter aracılığıyla çekilmesi zorunlu tutulmuştur, bu durumlarda mutlaka noterlerle çalışılması gerekmektedir. Yukarıdaki yöntemler aracılığıyla ihtarname çekilebiliyor olsa da Noterler Kanunu’nda ihtarnamenin noterliğin genel yapacağı işler arasında sayılması itibariyle noterlerle çalışılmasının daha yararlı olacağını bilmek yararlı olabilir. Bu sayede ileride meydana gelebilecek olumsuzluklardan etkilenilmemiş olunur.

Eğer ihtarname kişinin kendisi tarafından çekiliyorsa ve noterden yararlanılmıyorsa ihtarnamenin karşı tarafa ulaşıp ulaşmadığıyla ilgili şerhin yine noter tarafından yazılması gerekir. Çünkü karşı tarafa tebliği edilmediği düşünülen bir ihtarnamenin hiçbir geçerliliği olmayacaktır ve noterler de tam olarak bu geçerliliği kazandırmak adına faaliyet göstermektedir.

PTT aracılığıyla ihtarname çekecek kişilerin iadeli taahhütlü gönderi yolunu tercih etmesi gerekir. Fakat bu yöntemde karşı tarafın zarfın içerisinin boş olduğunu iddia etmesi mümkün olduğu için daha sancısız olanı noter aracılığıyla ihtarname çekmektir.

İhtarname Nasıl Hazırlanır

İhtarnamenin hazırlanması elzem önem gösterilmesi gereken bir konudur. İhtarnamenin içerisinde belirtilenlerin sözleşmede var olmayan bir talep içermesi ya da hukuki açıdan geçersiz sayılabilecek şeyler barındırması ihtarnamenin tümünü geçersiz kılabilir.

Ayrıca ihtarnamelerin tek tip olmadığı da bilinmelidir. Yani her ihtarname kendi durumu özelinde hazırlanması gereken ve kelime seçimlerine dikkat edilmesi gereken belgelerdir. Bu nedenle genel itibariyle ihtarname hazırlarken konusunun uzmanı bir avukattan yardım alınması tavsiye edilir. Bu sayede hazırlanacak ihtarnamelerin geçerliliği konusunda herhangi bir şüphe olmayacaktır.

Çünkü kişilerin kendi başına hazırladığı bazı ihtarnamelerin dava sürecinde yine kişinin kendisine yarardan çok zarar getirdiğine tanıklık edilebilmektedir. Bu kapsamda daha önceden yazılan ihtarnameler kontrol edilebilir fakat yukarıda da değinildiği gibi danışmanlık hizmeti alınması yararlı olacaktır.

Kişinin kendi ihtarnamesini çekmesiyle ilgili herhangi bir engel yoktur ve kişi noter aracılığıyla kendi hazırladığı ihtarnameyi de karşı tarafa iletebilir.

ödenmeyen senede ihtar çekme
odenmeyen senet borcu icin ihtarname

İhtarnamenin şeklen uygun olması gerekir. İhtarnamenin nasıl olması gerektiği Noterlik Kanunu’nda belirtilmiştir ve bu konuda noterlikten yardım alınabilir. Şeklen ya da şart açısından ihtarname sıfatına uygun olmayan belgelerin karşı tarafa ulaştırılması gönderici adına dava açılmasıyla sonuçlanabilir.

İhtarname Ücreti

İhtarname çekme ücreti sayfa sayısına bağlı olarak 150 TL ile 1000 TL arasında değişmektedir. Bu ücret notere ödenmesi gereken ücrettir. İhtarname çekmeye ek olarak avukat yardımı vb. alınacaksa maliyetler biraz daha fazla olacaktır. İhtarname Çekmenin Ücreti Ne Kadar konulu yazımızı buradan https://onlinekrediler.net/ihtarname-cekmenin-masrafi-ne-kadardir-tum-detaylar okuyarak, bu konuda daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu