fbpx
Bankacılıkİhtiyaç Kredisi

Maaş Müşterisi Bankada En Fazla Ne Kadar Kredi Çekebilir

Maaş müşterilerinin maaş tanımları banka aracılığıyla yapılmakta ve bu nedenle maaş müşterisi oldukları bankaya kredi başvurusu yaptıklarında gelir belgesi beyanı talep edilmemektedir. Bu kapsamda maaş müşterilerini diğer müşterilerden ayıran en önemli kriter gelir belgesi beyanına ek olarak finansal hacmin net olarak saptanabilmesidir  ve bu nedenle yönetmeliklerin izin verdiği limitlerle sınırlı olmak kaydıyla daha yüksek miktarlarla kredi çekmeleri mümkün olabilir.

Yine de mevzuat gereği bankaların uyması gereken prosedürler vardır ve maksimum limitler dahilinde ne kadar kredi kullanılabileceğini yönetmeliklerle birlikte banka politikası belirleyecektir.

Ne Kadar Kredi Çekebileceğim Nasıl Hesaplanıyor?

Mevcut ekonomi konjonktüründe tüketicilerin geçimlerini sağlayabilmesi için gelirlerinin en az % 30’unu saklaması gerektiğine kanaat getirilmiştir. BDDK tarafından bu yönde kanaat getirilmiş olsa da bankalar bu oranın % 50 olması gerektiğini daha az bir parayla  geçim sağlamanın mümkün olmadığını ileri sürmekte  ve kredilerini de bu oranı baz alarak tahsis etmektedir. Dolayısıyla her ay hesaba yatan maaşın sadece yarısı bankalar nezdinde kredi taksit ödemesi olarak alınabilmektedir. Bu nedenle kullanılabilecek maksimum kredi hesabı yapılırken maaşın yarısı üzerinden hareket edilmeli  ve vadelere göre değişen limitler bu şekilde hesaplanmalıdır.

Örneğin her ay 2000 TL geliri olan bir kişinin 48 ay vadeyle ödeyebileceği maksimum kredi 48 bin TL olacaktır. Çünkü bankaya göre gelirin 1000 TL’si mutlaka saklanmalıdır ve arta kalan 1000 TL’lik tasarruf taksit ödemesine ancak aktarılabilir.

Maaşın Kaç Katı Kadar Kredi Çekilebilir

Yukarıda da değinildiği gibi bankalar mevzuat % 70 oranına kadar izin  verse de gelirin % 50’si kadar taksit ödemesi yapılması yönünde bir sınırlama koyar. Dolayısıyla gelirin yarısının vade sayısı ile çarpılması ilgili vadede kullanılabilecek maksimum kredi limitini diğer bir deyişle maaşın kaç katı kadar kredi kullanılabileceğini ortaya koyacaktır. Basitçe ifade etmek gerekirse ihtiyaç kredisi kullanacaklar maaşının 24 katına kadar, taşıt kredisi kullanacaklar maaşının 24 katına kadar, konut kredisi kullanacaklar maaşının 60 katına kadar kredi kullanabilir.

Fakat bunlar üst limittir ve genellikle bu miktarlarla kredi çekebilmek için çok yüksek kredi notuna sahip olmak ve mal varlığı bulundurmak gerekir.

Maaşımın Kaç Katı Kadar Kredi Alabilirim?

İşte sorulması gereken doğru soru maaşın kaç katı kadar kredi çekilebileceği değil kaç katı kadar kredi alınabileceğidir. Çünkü teoride maksimum limitler tüketicileri memnun etse de gerçeklerle örtüştüğü pek söylenemez.

Bankalar maksimum limitle kredi kullandıracağı tüketicilerin mal varlığına sahip olmasını, düzenli geliri olmasını, kredi notunun yüksek olmasını ve geçmişte kredilerle ilgili sorun yaşamamış olmasını bekler. Bunların tümü banka açısından riski düşürecek faktörlerdir ve yerine getirildiği ölçüde yüksek limitle kredi çekilebilir. Tam aksi durumda ise alınabilecek kredi miktarı düşecektir.

maas musterisi bankadan en fazla ne kadar kredi cekebilir

Nasıl Daha Fazla Kredi Çekerim?

Bankanın tahsis ettiği limitlerin tüketici için yeterli görülmemesi halinde kullanılabilecek alternatif yöntemler vardır. Örneğin teminat vermek ya da kefil göstermek en sık başvurulanlardandır. Bu kapsamda çekebileceği kredi miktarını yükseltmek isteyen tüketicilerin taşınır veya taşınmaz mal varlığını teminat olarak göstermesi ya da daha yüksek gelirli bir kişiyi krediye kefil yapması gerekir.

Sitemiz üzerinden Çekilebilecek Kredi Üst Limiti Nasıl Arttırılır konulu bölüme buradan göz atarak, bankalardan çekebileceğiniz azami kredi tutarının nasıl yükseltileceğine bir takım ipuçları öğrenebilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu