Kredi Tahsis Ücreti Geri Alınabilir mi
Tüketiciler kredi kullanırken, tüm kredi çeşitlerinde ( konut kredisi, ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi ) bankalara bazı ekstra masraflar öderler. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre dosya masrafı, komisyon, kredi izleme masrafı, ekspertiz ücreti gibi tüketiciler kredi kullanırken, krediyi kullanana kişilerden 75 farklı kesinti uygulanmaktadır. Yargıtay bu kesintiler için finans kuruluşlarına “Bu kesintileri yapabileceklerini ancak kesintiler haklı, belgeli ve makul değilse bu kesintileri tüketicilere iade etmelisiniz.” Şeklinde net bir karar verdi. Yani kuruluşlar dosya masrafı gibi bu bedelleri alırken, tamamen haklı olması gerekecek ve ayrıca Bunun yanında aldığı ücret de düşük olması gerekiyor.
Bankalar kredi ya da kredi tarzı ürünleri kullandırırken, hiçbir şekilde ekstra masraf ödemesi istemeyecek. Sonuncusu ise haklı ve makul sebeplerde bu kesintiyi yapmış bile, yaptığı bu kesintiyi belgeleyecek. Burada bahsettiğimiz belge bankanın dekontu değil; fatura, kasa fişi, alındı belgesi gibi resmi bir belge olması gerekiyor. Dolayısıyla bu tür kesintileri yapan bireyler, istediği zaman bu ücreti geri alabilir ve ödemek zorunda değil. Dosya masrafı iadesi nedir ve nasıl alınır gibi sorulara, yazımız üzerinde cevap bulabilirsiniz.
Kredi Tahsis Ücreti Nedir (Dosya Masrafı)
Kredi tahsis ücreti aslında adından da anlaşılacağı üzere; söz konusu finansmanın sağlanmasına karşılık olarak faiz dışında başvurucu kişiden talep edilen ücrettir. Bu tarz gelirler banka nezdinde faiz dışı gelirler olarak adlandırılmaktadır. Dolayısıyla bankalar bu tarz gelirleri oldukça benimsemektedir. Bu gelirlere örnek olarak; hesap işletim ücreti, kredi kartı aidatı ücreti, vs gibi gelirleri söyleyebiliriz. Tabii ki bankanın istifade ettiği bu gelirler, halk ve tüketiciler tarafından da bir o kadar kabul görmemektedir.
Kredi Dosya Masrafı Geri Alma
Kredi tahsis ücretinin geri alınması konusu her yıl olduğu gibi son dönemde de oldukça gündem olmuş, hukukçular ve bankacılar tarafından tartışılagelmiştir. Kredi tahsis ücreti yani dosya masrafı konusunda geçmişte de bir çok kez mahkemelere davalar açılmış, bu ücretlerin bazılarının bazı durumlar nedeniyle iadesine karar verilmiş, bir çok banka da bu ücretleri iade etmek durumunda kalmıştır. Ancak bu mahkeme kararları sonrasında da bankalar sözleşmelerinde değişikliğe giderek, bu para kesintisinin adını değiştirmiş, hukuki anlamda da bir nevi konuyu kapatmıştır. Ancak yine de konuyu sonuna kadar hukuki mecrada kovalamak isteyenler için yol açık ve nettir. Öncelikle kredi tahsis ücretinin iadesi için ilgili bankaya yazılı olarak başvuruda bulunulmalı, bu başvuruya gelecek cevap neticesinde de tüketici hakem heyetine gidilmelidir. Eğer çekilen kredi miktarı çok yüksek ve Tüketici Hakem Heyeti Parasal Sınırını aşıyorsa bu durumda Tüketici Mahkemesine dava açılmalıdır. Bu konuda örnek dilekçe bir çok yerden temin edilebilir.
Kredi Tahsis Ücreti Yasal mıdır?
Yargıtay tarafından dosya masrafı adı altında verilen kesintiye, belirli bir limit koyulunca bankalar kestikleri tutarların adını değiştirerek, kredi tahsis ücreti yapmıştır. Kredi tahsis ücretleri dosya masrafları gibi tek seferlik de değildir ve genel olarak 6 aylık ya da 12 aylık süreç içerisinde ufak ufak kesilir. Birçok kullanıcı kredi tahsis ücreti kesilmesine tepki gösterse de bankalar bu konuda katı davranıyor ve hiçbir şekilde geri vermeyi öngörmüyor. Yargıtay tarafından dosya masrafı altında kesilen tutarların çekilen paranın binde beşlik kısmı yasal olarak kabul edildiği için, kredi tahsis ücretlerinin de aynı şekilde yasal olması beklentiler arasında.
Kredi Tahsis Ücreti Geri Alınabilir mi?
Dosya masrafları adı altında müşterilerden kesilen tutarların iadeleri başlamasından dolayı, bankalar şu an için kredi tahsis ücreti adı altında para kesintisi yapmaktadır. Şu an için kredi tahsis ücretlerinin iadesi ya da geri ödmesi gibi durumun söz konusu olmadığını söylemek isteriz.
Kredi tahsis ücreti nasıl geri alınır?
Yargıtay mahkemelerinde açılan mahkemeler soncunda bankaların kredi çeken müşterilerinden kestiği dosya masrafı adı altında alınan ekstra masraflar, tamamen kaldırılmıştı. Bu ücretin yerine getirilen kredi tahsis ücreti de müşteriler tarafından açılan davalar sonucu, yeni bir düzenleme bekleniyor. Yargıtay kararının sonucuna göre kredi tahsis ücretlerinin tamamı ya da bir kısmı bankalar tarafından müşterilerine ek olarak iade edilecektir gibi bir durum söz konusu olduğunda ise bankanız ile iletişime geçerek kolaylıkla sizlerden alınan kredi tahsis ücretini, peşin olarak alabilecek ve alamama durumunda her türlü hakka sahip olabileceksiniz.
Sitemiz üzerinden Kredi Kampanyalarından haberdar olmak için bu bölümümüzü ve bunun yanı sıra devlet tarafından verilen hibe krediler, destekler gibi konuları öğrenmek için bu bölümümüzü inceleyebilirsiniz.