fbpx
Hibe Krediler

Köye Dönüş Projesi Kapsamında Verilen Hibe Krediler

Başta boş tarımsal arazilerin üretime kazandırılması olmak üzere istihdamı da arttırmak gibi amaçlarla hayata geçirilen köye dönüş projesi kapsamında verilen hibe krediler sayesinde bu konuda istekli olan gençlere destek verilmektedir. Köyüne dönmek isteyen fakat bu taşınma sürecinde karşılaşacağı maliyetler nedeniyle zarar edeceğini düşünenler içinse iyi haber bu süreçte yapılacak eşya taşıma, göç vb. masrafların da yardım kapsamında olmasıdır.

KOSGEB başta olmak üzere birçok devlet kuruluşu çeşitli konularda girişimcilere karşılıksız destek veya sıfır faizli kredi gibi imkanlar sunmaktadır. Köye dönüş projesi de bunlardan birisidir ve proje kapsamında Ziraat Bankası ya da KOSGEB aracılığıyla hibe kredisi kullanmak mümkündür.

Köye Dönüş Projesi Şartları

Başta şehirlere göç ettikten sonra işsiz kalan gençler olmak üzere yıllardır köyüne dönüp kendi işini kurma hayaliyle yanıp tutuşan kişilere umut olan köye dönüş projesi kapsamında hem üretime katkı sağlanacak hem de istihdam sahaları genişleyecek. Hayvancılık, çiftçilik, bahçe ve tarla işleri ile uğraşmak isteyen kişilerin bu destek imkanından yararlanmak için sağlaması gereken bazı şartlar vardır. Bu şartlar:

  • İş planı hazırlanması,
  • 18 yaşından büyük, 41 yaşından küçük olmak,
  • Projeden yararlanılan süre içerisinde maaşlı olarak farklı bir yerde çalışmamak,
  • Açıköğretim fakültesi ya da UZEM haricinde herhangi bir okulda öğrenci olmamak,
  • Vergi mükellefi olmamak,
  • Esnaf ya da sanatkar olmamak,
  • Bu projeden yararlanılan süre içerisinde diğer projelerden yararlanmamak.

Köye Dönüş Desteği Ne Kadar?

Köye dönüş projesi kapsamında destek verilecek sektörler kültür mantarı yetiştiriciliği, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, fide, fidan ve süs bitkisi yetiştiriciliği, meyve bahçesi ve hayvancılık olacaktır. Bu sektörlerden hangisinde faaliyet gösterildiği fark etmeksizin 30 bin TL hibe imkanı sağlanacaktır.

Eşya ve Taşıma Parası Yardımı

Köyüne dönmek, projeden yararlanmak isteyen vatandaşların göç süresince karşılaşacağı maliyetleri de talep etmesi mümkün. Köye dönüş projesi kapsamında verilecek 30 bin TL’lik hibeden ayrı olarak verilen bu yardımın ne kadar olacağı kişinin durumuna bağlı olarak değişeceği için Sosyal Yardımlaşma Vakıfları ve Belediyeler aracılığıyla talepte bulunulmasının ardından belirlenecektir.

İş Planı Projesinin Hazırlanması

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın desteğiyle hazırlanan bu proje kapsamında her başvurana destek verilmemektedir. Talepte bulunan kişilerin iyi bir iş planı projesi hazırlaması gerekecektir. Bu iş planı projesi ilerleyen dönemlerde TKDK, Ziraat Bankası vb. kurumlara yapılan başvurular için de kullanılacağından iyi hazırlanmalıdır.

İş planı projesi hazırlarken dikkat edilmesi gereken konulardan bazıları şunlardır:

  • Hangi bölgede ve hangi faaliyet konusuyla iş kuracaksınız? Bölgeniz bu iş için uygun mu?
  • Kendi arazinizde mi üretim yapacaksınız yoksa kiraladığınız bir alanda mı faaliyet göstereceksiniz? Eğer tarımsal üretim yapacaksanız bu alanın kuru ya da sulu tarım için uygun koşulları sağladığından emin misiniz?
  • Aldığınız destek sonrasında tüm maliyetlerinizi yaptığınız iş sayesinde karşılayacağınızı düşünüyor musunuz, gelir modeliniz ne olacak?

Bunlar iş planı projesi hazırlarken dikkat edilmesi, cevaplanması gereken başlıca sorulardır. Fakat iş planı projesi yalnızca bu sorulara yanıt vermemeli çok daha ayrıntılı olmalı, işe dair akılda herhangi bir soru işareti bırakmamalıdır.

Ziraat Bankası Desteği

Kamu sermayeli Ziraat Bankası aracılığıyla da köye dönüş projesinden istifade edilebilmektedir. Ziraat Bankası, köye dönüş projesi kapsamında köyüne dönmek ve çiftçilikle, hayvancılıkla uğraşmak isteyen vatandaşlara devlet destekli kredi imkanı sunmaktadır.

koyune donenlere hibe kredi
koye donus projesi hibe krediler

Düve, sığır ve dana yetiştiriciliği başta olmak üzere 2 yıl geri ödemesiz toplamda 7 yıl vadeli geri ödemeli, faiz indirimli kredi imkanı sayesinde işlerin kısa süre içerisinde büyütülmesi mümkün olmaktadır. Ziraat Bankası arıcılık yapmak isteyen kişiler için de aynı destek imkanını sunmaktadır.

Bu desteğin şartları arasında 18 yaşından büyük olmak, yüksek kredi notuna sahip olmak, tesis edilecek kredi miktarı kadar ipotek verebilmek, iş planı projesi hazırlamak bulunur.

Başvurular Nasıl Yapılıyor

Köye dönüş projesine başvurmak isteyen kişilerin en yakın il ya da ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne giderek talepte bulunması mümkündür.

Tarımla ve çiftçilikle uğraşmak isteyen okurlarımız, Ziraat Bankası Faizsiz Çiftçi Kredisi Şartları konulu yazımızı da ortalama 3 dk da okuyarak alternatif finansman yöntemlerini de inceleyebilirler.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu