fbpx
Ticaret

Üretimi Kolay Getirisi Yüksek Tarım Ürünleri

Yaşanan pandemi süreci hemen hemen hepimizi kırsala geri dönüş ile ilgili ciddi bir şekilde düşünmeye sevk etti diyebiliriz. Özellikle kalabalık şehirlerde pandeminin çok daha fazla yayılıyor olması, sokağa çıkma kısıtlamaları, vs. gibi gelişmeler kırsalın önemini bir kez daha ortaya koydu. Ayrıca birçok uzmanın bu pandemi ile birlikte tedarik zincirlerinde yaşanabilecek muhtemel sıkıntıların gıda krizlerine yol açabileceği uyarısı, tarımın önemini bir kez daha ortaya koydu. Bizler de konuyu ekonomik açıdan ele alarak; üretimi kolay getirisi yüksek olan tarım ürünleri ile ilgili bir araştırma yazımızı sizlerle paylaşmaya çalışacağız.

Kıssadan Hisse

“Biz soğan-sarmısak istiyoruz. Bıktık bıldırcın eti ve helva yemekten!” diye isyan etmişti kavminden bazıları Musa’ya.
“Allah’ın aziz nimetini aşağılık dünya metaına mı değişiyorsunuz? Öyleyse gidin, dönün Mısıra!” demişti Musa.
“Allah’ın aziz nimeti”, esaretten kurtulmuş olmalarıydı. Hürriyetti, özgürlüktü.
Soğan-sarmısak, bugün, Musa’nın döneminin aksine özgürlüğün
yolunu gösteriyor.
Soğan ve sarmısak tabii ki genel olarak tarım ürünlerini ifade ediyor bu yazımızda.
Yakın gelecekte güneşten besleneceği konuşuluyor insanın. Zihnen zaten ele geçirilmiş insan, biyolojik ve fizyolojik olarak da yüzde yüz kontrol edilebilir bir nesne olacak.
Dün kaçabileceğimiz, çöl de olsa bir yerimiz vardı. Bugün yok.
Ekmeğin, zenginliğin ve özgürlüğün ön şartlarından biri olan tarım ürünlerinden bir seçki sunuyoruz.

Sarımsak

Keskin kokusundan olsa gerek her toprak ve iklim direnmeden kendisini bağrına alır. Beyazıyla siyahıyla üreticisi ve tüketicisi için bin bir çeşit şifa kaynağıdır. Doğru zamanda ve uygun derinlikte dikilmesi halinde çok soğuk bölgelerde bile yetiştirilebiliyor. Tabii ki Taşköprümüzün sarımsağı hiçbiri ile boy ölçüşemez. Düşünsenize, özel ortamlara ihtiyaç duymadan bir yıl dursa bozulmuyor. Dişlerini toprağa geçirişleri ile de insana azim ve kararlılık ilham ediyor.

Safran

Safranbolu’ya da isim babalığı yapan safran yeryüzünün en değerli baharatıdır. Güneşe âşık, çetin kışlara karşı güçlü tabiatıyla çok kolay yetiştirilebileceğini de ilan ediyor. Safrana bahşedilen güç muazzam boyutlarda. Ağırlığını yüz binle çarpın, o kadar suyu güneşe olan aşkını kanıtlarcasına sarıya boyayan bir mucize.

Söğüt

Adıyla bile ne çok şey çağrıştırır, ne hayaller kurdurur. Öyle de olmalı. Hayalimiz hayattan, hayat da hayalimizden güzel olmalı. Akça söğüt, kızıl söğüt, salkım söğüt, acem söğüdü, defne yapraklı, iğde yapraklı söğüt, keçi söğüdü, sepetçi söğüdü, misk söğüdü; hasılı güzel ağaçtır söğüt. Kolay kök yapar. Yalnız toprakta değil tarihin derinliklerinde, birçok medeniyette soylu köküne rastlanır. Mevlâna, “Parlak güneş benimle tutulsun. Söğüdün sırrı açıklansın” demiş olsa da insanoglu hâlâ o sırrı açıklamaktan aciz. Bu güzel ağaç adıyla boyuyla hayatın aslında çok kolay olduğunu müjdeliyor. Bu müjdeyi algılama yeteneği olanlar ona olan yüksek ilgiden memnun. Mesela, aspirin üretiminde kullanıldığını kaçımız bilir? “Söğüdün erenleri”ne selam olsun!

Şakayık Çiçeği

Son yıllarda yıldızı parlayan bu güzel çiçek, “Düğün çiceğigillerden” olduğunu da hatırlatmış oldu bizlere.
Çok da güçlü ve dayanıklı bir çiçek.

Lavanta

“Bir gece misâfirim olsan yeter. Dolar odama lavanta kokusu.” Cahit Sıkı Tarancı’nın bu dizelerinin üstüne bir şey söylemek, şairimize de çiceğimize de onları sevenlere de saygısızlık olur. Hayat da bunu doğruluyor.

Şifalı otlar

Hepimizin aklına Hızır ve Lokman Hekim geliyor sanırım. Toprağımızdan şifa fışkırıyor, bedenimize de ruhumuza da. Geç de olsa güç de olsa keşfediyoruz. İnsanımızın artan ilgisi çok sevindirici. Şükredelim ki tazelensin mevsim-i feyz-ü bereket. Böylece öğrenmiş oluyoruz ki, feyz-ü bereketin salt manevî bir şey olmadığını.

uretimi kolay getirisi yuksek tarim urunleri

Kuzu Göbeği Mantarı

Mantar deyip geçmeyelim kuzu göbeği bu. Kilosu da asgari ücretle yarışır. Pek çok çeşidi olan, bâzıları zehirli bu leziz bitki ile ilgili bir deyim var dilimizde: Mantar gibi bitmek. Biz yetiştirmiyoruz, mübarek bitiyor işte. Ne yapabiliriz ki, selamlamaktan başka : Selam sana mübarek bitki, selam sana mübarek toprak, selam size hak ettiği değeri verene, selam sizlerle değer bulana!

Sizler de yorumlara yetiştirilmesi kolay ve getirisi yüksek tarım ürünlerinden örnekler verebilirsiniz. Ayrıca Faizsiz Çiftçi Kredisi ile ilgili yazımızı da okuyabilir ve alternatif bilgiler edinebilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu