Kişisel Konkordato Ne Gibi Avantajlar Sağlar ?
Geçtiğimiz aylarda kanunda yapılan bir değişiklik sonrasında vatandaşların yani gerçek kişilerin de konkordato ilan etmesinin önü açıldı. Özellikle şahıs firmalarının sahiplerinin kişisel mal varlığıyla şirketi adına çekeceği kredilere kefil olması kaynaklı yapılan bu değişiklik, başta kefil olanlar olmak üzere gerçek kişilere çeşitli avantajlar sağlıyor. Bu kapsamda kişisel konkordato ne gibi avantajlar sağlar, bilinmesi gerekenler neler ve türevi konulara değinilmesi yararlı olacaktır.
Şahıs Konkordatosu
Yasal düzenlemenin yapılması sonrasında ilk şahıs konkordatosu Mersi 1. Asliya Ticaret Mahkemesi’nde gerçekleştirildi. Z. Ş. isimli vatandaşın talebi üzerine görülen davada Z. Ş.’nin başvurusuna olumlu yanıt verilerek borçlarını ödemesi için 3 ay geçici süre verildi. Mahkeme serbest mali müşaviri konkordato komiseri olarak atadı ve ilk duruşmayı 14 Aralık 2018’e erteledi.
Konkordato Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Başta borçlarını zamanında ödeyemeyenler olmak üzere çeşitli sebeplerle ödemelerini ertelemesi gereken kişi ya da kurumlar için öteleme imkanı sunan konkordato bu süreçte haciz, iflas vb. prosedürlerin durmasını sağlamaktadır. Davalar asliye ticaret mahkemesinde görülmektedir.
Şahıs firmaları, sermaye şirketleri, kooperatifler, dernekler, vakıflar, alacaklılar ve şahıslar konkordato başvurusu yapabilir. Konkordato ilanı için yerine getirilmesi gereken şart ise vadesi gelen alacağın ödenemeyeceğinin ispatı, erteleme talep edilmesi halinde ilerleyen dönemde bu borcun ödenebileceğinin çeşitli belge ve bilgilerle kanıtlanmasıdır.
Konkordato’nun Avantajları
Konkordato ilan etmek alacaklılar için pek istenen bir şey olmasa da borçlunun iflasını ya da haczini önlemek için bazı avantajları da içerisinde barındırır.
Konkordato’nun avantajlarıyla ilgili konuşan Konkordato uzmanı avukat Sümer Altay, Habertürk’e verdiği röportajda konkordatoyu iflas etmemek için bir nimet olarak tanımladı. Likidite problemi yaşayan şirket ve kişilerin bu sorundan kurtulmak için başvurabileceği en etkili yöntem olan konkordato 29 aylık süre içerisinde faiz ödemesinin yapılmadığı iflastan kurtulmak için önemli avantajların elde edildiği bir uygulama.
Bilindiği gibi iflas ertelemesi yürürlükten kalktı ve yerine konkordato getirildi. Bu kapsamda iflas ertelemesine gidemeyen şirketlerin likidite problemi ve diğer sorunlardan dolayı iflas etmemek için başvurabileceği tek yöntem olarak konkordato kaldı. Dolayısıyla iflas sorunuyla karşı karşıya kalan kişi ya da kurumların konkordato haricinde başvurabileceği bir borçtan kurtulma müessesi yok.
Konkordato’nun en önemli avantajları ise şu şekilde sıralanabilir:
- Borçlunun kamuya ödemesi gereken tutarlar da dahil olmak üzere herhangi bir borcu için icra takibine alınması mümkün değildir, ayrıca devam eden icra takiplerine de konkordato süresi boyunca erteleme yapılır.
- İhtiyati haciz ya da ihtiyati tedbir kararları konkordato süresi içerisinde uygulanamaz.
- SGK ve vergi borçları da dahil olmak üzere çeşitli kamu alacakları da tedbir kapsamında dahildir,
- Teminat mektuplarının paraya çevrilmesi konkordato süresince önlenebilir,
- Finansal kiralama yöntemiyle temin edilen malların iade edilmesinin önüne geçilir,
- Borçlu şirket aleyhine düzenlenen sözleşmeler feshedilir.
Kişisel Konkordato Maliyeti
Konkordato başvurusu yapmanın bir maliyeti de var. Konkordato başvurusu yapan kişilerin avans olarak mahkemeye bir miktar para yatırması gerekmekte. Bu kişilerin borcuna ya da borçlu olduğu kişi sayısına bağlı olarak değişse de şahıs konkordatoları için alt sınır 35 bin TL. Bu konuda yapılan en yaygın şikayetlerden birisi de 35 bin TL’den daha düşük borcu olan kişilerin de bu bedeli ödemek zorunda olması. Yani 10 bin TL’lik borç söz konusu olsa dahi 35 bin TL’lik avansın yatırılması gerekmekte.
Dolar Artışına Karşı İş Yeriniz İçin Alabileceğiniz 7 Önlem konulu yazımızı da okuyabilir, işletmeniz ya da kişisel bütçeniz için bir dizi önlemler alarak, bu süreci en hafif şekilde atlatabilirsiniz.