Hibe Desteği KOSGEB ten Onay Alan Örnek Sektörler
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyetlerine devam eden KOSGEB, girişimcilerin hibe ya da faizsiz kredi gibi imkanlarla ihtiyaç duyduğu sermayeye sahip olmasını mümkün kılmaktadır. Basit başvuru prosedürleri sonrasında tahsis edilebilen hibe için en önemli gereklilik iş planı projesidir.
İş planı projesinin hibe alıp almayacağı içerisinde belirtilenlerle doğrudan ilgilidir ve bu nedenle hazırlanması sırasında çok dikkatli davranılmalıdır. Dolayısıyla hibe desteği onaylanmış olan sektörlere örnekler vermek ve hibe desteği için proje örneği onayı alabilmek konusunda KOSGEB kredileri kapsamında neler yapılabileceğine kısaca değinmek yararlı olacaktır.
Aile Çay Bahçesi için İş Planı Örneği
Artan kafe ve kahvehane sayısına karşın kişiler aileleriyle birlikte sessiz, sakin ve huzurlu bir çay bahçesi arayışına girmeye başlamıştır. Sektördeki bu eğilimi fark eden KOSGEB uzmanları geçtiğimiz günlerde bir aile ve çay bahçesi projesi için onay vermiştir. Bu projenin en önemli farkı bir pazarlama stratejisine sahip olmasıdır.
Girişimci, hazırladığı projesinde diğer aile çay bahçelerinden farklı olarak masaları daha özel olacak şekilde dizmiş ve ailelerin kendi aralarında kimseyi rahatsız etmeden ya da kimseden rahatsız olmadan muhabbet edebilmesini sağlamıştır.
Deri Giyim ve Aksesuarları İş Planı Projesi Örneği
Yine geçtiğimiz dönemde onay alan iş planı proje örneklerinden birisi de Kocaeli Üniversitesi tarafından hazırlanmıştır. Söz konusu projeyi diğerlerinden ayıran en önemli özellik tamamlayıcı aksesuarlara odaklanılmasıdır.
Son dönemlerde kadınların deri monta, deri pantolona olan ilgisi azalırken deri çanta ve cüzdana olan ilgisi artmaktadır. Hazırlanan projede de tam olarak buna değinilmiş ve faaliyet konusunun bu olacağı belirtilmiştir.
Bakkal ve Market İş Planı Projesi Örneği
Oldukça yaratıcı proje örneklerinden birisi de bakkal ve market için hibeden yararlanmak isteyen bir girişimci tarafından hazırlanmıştır. Bu iş planı projesini diğerlerinden ve diğer bakkallardan ayıran en önemli özellik tüketim mallarının reyonlara, reyonların da aylara bölünmesidir.
Yani Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık olmak üzere markette toplam 12 reyon bulunuyor. Bu 12 reyonda o ay tüketilmesi muhtemel, tüketimi diğer aylara nazaran artan tüketim mallarına yer veriliyor. Dolayısıyla kişiler çok daha kısa süre içerisinde o dönemde ihtiyaç duyabileceği ürünleri satın alarak marketten ayrılabiliyor. Ek olarak iki tane de ortak ve büyük reyona yer verilmiş, bu reyonlarda da et, süt, yumurta, temizlik malzemeleri vb. her ay tüketimi gerçekleştirilebilen tüketim mallar bulunuyor.
Bilgisayar Teknik Servis Projesi
Onay alan projelerden birisi de bilgisayar teknik servisine istinaden hazırlandı. Bu projeyi diğerlerinden ayıran en önemli özellik internet kafe yoğunluğunun yüksek olduğu bir bölgede açılmış ve bölgede rekabetin çok düşük olmasıdır.
Girişimci, açtığı dükkanla bölgedeki tüm internet kafeleri kısa süre içerisinde müşterisi haline getirirken vatandaşların da bilgisayar tamir ihtiyaçlarını gidermeye başlamıştır.
Kafe Proje Örneği
Girişimcilerin neredeyse % 40’ı iş planı projesi sonrasında kafe açmak istemektedir. Ülkemizde en çok açılmak istenen fakat işletilmesi için bir o kadar da emek verilmesi gereken faaliyet konusu kafeciliktir. Onay alan iş planı projesini diğerlerinden ayıran en önemli özellik kafenin daha önce denenmemiş yaratıcı bir konsepte sahip olmasıdır. Örneğin bu kafede bir şey satın almadan önce tadımlık da olsa o üründen ikram edilmekte ve bir defaya mahsus gelen müşterinin dahi bir şeyi sevmesi sağlanarak bağlılık yaratılmaya çalışılmaktadır.
Nelere Dikkat Edilmeli
İş planı projesi benzersiz olmalıdır. Daha önce denenmiş fakat başarısız olunmuş bir iş planıyla başvuru yapılmamalıdır. İş planı projesinin mutlaka olabildiğince fazla kişiye istihdam sağlaması gerekmektedir.
İş planı projesine konu faaliyetin diğerlerinden farklı olması gerekir. Yani ufak da olsa aynı market proje örneği başlığında belirtildiği gibi reyonları aylara bölmek dahi yaratıcı ve farklı bir bakış açısıdır.
İş planı projesinde pazarlama, büyüme ve rekabet stratejisi de mutlaka paylaşılmalıdır.
Sitemizdeki yazılardan KOSGEB Geri Ödemesiz Hibe Kredi ile iş Yeri Açma konulu yazımızı da buradan https://onlinekrediler.net/kosgeb-geri-odemesiz-hibe-kredi-ile-is-yeri-acma-detayli/ okuyabilirsiniz.