fbpx
BankalarYatırım

Gümüşe Nasıl Yatırım Yapılır, Hangi Bankalar Gümüş Satıyor?

Kıymetli madenler arasında altından sonra en çok tercih edilen ve 2021 yılında adından sıklıkla söz ettiren gümüş önemli bir yatırım aracıdır. Doğru bir stratejiyle bankalar ve yetkili yatırım kuruluşları  aracılığıyla yatırım yapılabilen gümüş yatırımcısına para kazandırmaktadır. Gümüşe nasıl yatırım yapılır ve hangi bankalar gümüş satıyor sorularına verdiğimiz yanıtlarımızı yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Gümüşe Nasıl Yatırım Yapılır?

Gümüş yatırımı yapmayı düşünen yatırımcılar için üç farklı seçenek bulunmaktadır. Bu seçeneklerden ilki herkesin aşina olduğu fiziki gümüş yatırımıdır. Klasik gümüş ticaretinin temeli olan bu işlem gümüşü fiziki olarak alıp satmaya dayanmaktadır. Doğru zamanlama ve stratejinin birleşimiyle yaptığınız gümüş yatırımından, altın yatırımlarınız ve diğer kıymetli maden yatırımlarınız gibi kazanç sağlamak mümkündür. Hemen hemen tüm yatırım araçlarında olduğu gibi risk ve kar stratejisi belirlemek gerekmektedir. Bu strateji doğrultusunda hareket etmek yatırımızdan kazanç sağlamanız için önemlidir. Kullanabileceğiniz ikinci seçenek ise aracı kurumlardan alabileceğiniz vadeli ve sanal olan gümüş kontratlarıdır. Son seçenek ise bankalardan gümüş hesabı açıp gümüş almaktır. Fiziki gümüş alarak yapılan yatırım biçiminin sanal olan banka hesapları ve gümüş kontratlarına göre en önemli avantajı el altında olmasıdır. Bu özelliği ile bankaların veya aracı kurumların hasara uğraması veya batması durumunda yatırımızın korunması sağlanmaktadır.

Hangi Bankalar Gümüş Satıyor?

Gümüş hesabı açan ve spot gümüş satan bankaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Başlıca gümüş satan bankalardan bazıları aşağıdaki gibidir;

  • TEB
  • Denizbank
  • Vakıfbank
  • Türkiye Finans Katılım Bankası
  • Kuveyt Türk Katılım Bankası

Bankalardan Gümüş Yatırımı Yapmanın Avantajları

Bankalar aracılığıyla gümüş yatırımı yapmanın fiziki yatırıma göre bir dizi avantajı bulunmaktadır. Bu avantajlar aşağıdaki gibidir;

  • Gecenin herhangi bir saati de olsa internet üzerinden işlem gerçekleştirme imkanına sahip olması.
  • Alım satım makas aralığının(spread) fiziki takas sistemlerine göre daha düşük olması.
  • Bankacılık sisteminde korunması sebebiyle güvenlik açısından oluşacak riskleri en aza indirgemesi ve oluşacak sorunlardan bankanın sorumlu olması
  • Yatırım hesabı işlemleri sunan bankalar sayesinde faiz getirisi elde edebilme imkanı.
  • Bankadan alınan bir gümüşün demir, bakır ve diğer madenlerin karışımından oluşmaması sebebiyle gümüşün saflık oranının %100 olması.

Bankadan Gümüş Yatırımı Yapmanın Dezavantajları

Gümüş yatırımı yapılan bankanın batması gibi gerçekleşmesi fazlasıyla zor olan bir durumda maalesef bazı dezavantajlar söz konusudur. Bu noktada banka üzerinden gümüş alan yatırımcıların yaptığı yatırımların 150 bin Türk lirasına kadar olan kısmı devlet güvencesinde tutulmaktadır. Bu meblağ üstündeki kısımların tahsili uzun sürebilmektedir bu da bankadan gümüş almanın en büyük dezavantajıdır. Bunun yanı sıra, dezavantaj olarak bankaya yaptığınız yatırımını çekmek istediğinizde fiziki gümüş olarak almanız mümkün olmamaktadır. Yapmış olduğunuz yatırım miktarı almış olduğunuz gümüşlerinizi sattığınızda hesabınıza Türk lirası olarak yatırılmakta ve size teslim edilmektedir.

“Gümüş nasıl yatırım yapılır?” başlıklı yazımız ilginizi çektiyse, konu ile ilgili detaylı bilgi alabileceğiniz “Fiziki Gümüş Nerden Alınır?” yazısına göz atabilirsiniz.


İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu