fbpx
Evlilik Kredisi

Evlilik Masrafları İçin Çözüm Önerileri (Destekler, Ödemeler)

Paranın mutluluk getirmediğiyle ilgili klişe bir söz olsa da gerçek tam olarak öyle değil. Bazı durumlarda kişilerin finansal açıdan analiz yapması ve rasyonel kararlar alarak evliliğini idame ettirmeye çalışması daha uzun ve kaliteli birlikteliklerin yaşanmasına yardımcı oluyor. Her ne kadar filmlerde ve dizilerde saf sevginin karın doyurduğu yönünde argümanlara başvurulsa da bazı önerilere kulak vermek yararlı olabilir.

Bu kapsamda evlilik masrafları için çözüm önerileri nelerdir, düğün öncesinde ve sonrasında meydana gelecek maddi sorunlardan nasıl kurtulunur vb. konulara değinmek kısaca evliliği finans perspektifinden incelemek birçok kişi için faydalı olacaktır.

Evlilik Öncesi

Evlilik öncesinde yapılması gereken ilk şey çeyiz hesabına başvurmaktır. Henüz evlenmemiş olma şartının bulunduğu çeyiz hesabı sayesinde 3 yıl süresince yapılan birikime devlet desteği alınabilmekte, toplu şekilde yapılması gereken ödemelerin bir kısmı yalnızca bu hesap sayesinde karşılanabilmektedir.

Çeyiz hesabı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın çeşitli bankalarla imzaladığı protokol sonrasında ortaya çıkmıştır. Bu uygulamaya göre evliliklerinin önünde finansal sorunların bulunduğu çiftler bankaya gidip çeyiz hesabı açtırdıktan sonra 3 yıl süresince ilgili hesapta birikim yapmaya devam eder, 3 yılın sonunda ise hesapta biriken tutara % 25 oranında devlet desteği eklenir ve evlilik cüzdanının bankaya ibraz edilmesi sonrasında paranın çekilmesi mümkün olur.

Düğün Masrafları

Düğün için fazla masraf yapmak gerçekten de akıl karı bir iş değildir. Evet yalnızca bir kez evleniliyor, ancak içerisinden çıkmak için maaşınızı ipotek edeceğiniz bir kredi borcunun altına girmek kesinlikle yapılmaması gereken bir şeydir. Basit, yalnızca gerçekten orada olmayı isteyen ve hak eden kişilerin davet edildiği sade bir düğün hem daha samimi hem daha masrafsız olacaktır.

Gelinlik ve damatlık alımlarında doğrudan satışa sunulan bir ürünü raftan almaktansa işini iyi yapan bir terziyle anlaşmanız maliyetlerinizi çok ciddi ölçüde düşürmenize yardımcı olabilir. Eğer bu yöntem sizin için işe yaramazsa kiralama modeline de başvurabilirsiniz.

Mobilya ve Eşya Masrafları

Mobilya ve eşya satın almadan önce dönemsel bazda düzenlenen indirimlerden, vergi muafiyetlerinden ve rekabet kanunlarından haberdar olmak yararlı olacaktır. Bilindiği gibi her meslek kolu mensubu öylece indirim yaptığını açıklayamamakta, bunun için kayıtlı olduğu odadan izin alması gerekmektedir. Haksız rekabetin önüne geçilmesi için geliştirilen bu uygulama sonrasında kişilerin yalnızca belirli dönemlerde indirimli ürün satın alması mümkün olmaktadır. Evleneceğiniz yıl için kampanya dönemini beklemek mantıklı olabilir, eğer bunu nasıl bileceğiniz konusunda herhangi bir fikriniz yoksa tek yapmanız gereken fuar takip etmektir. Fuarlar genel itibariyle satın almak isteyebileceğiniz ürünlerin ucuza satışa sunulduğu alanlardır.

Konut Masrafı

Konut alımı altından kalkılması en zor finansal sorunlardan birisidir. Konut satın almak isteyen tüketiciler şanslı ki son zamanlarda inşaat firmaları banka kredilerinin sektörü ekarte etmeye başlaması sonrasında bazı adımlar atarak iç borçlanma yöntemleri geliştirmiştir. Tüketiciler bu iç borçlanma yöntemleri sayesinde 120 aya varan vadelerle sıfır faizli kredi kullanabilir. Bu imkandan yararlanabilmek için öncelikle hangi bölgede konut satın alınacağına karar verilmeli, daha sonra bu bölgede yükselen konut projelerine talepte bulunulmalıdır. Her konut projesi için sıfır faiz imkanı maalesef yoktur.

Evlilik Süreci

Evlilik süreci birçok açıdan kişilerin birbirine destek olması gereken, aksi düşünülemeyen bir dönemdir. Evlilik dönemine adım attığınız an itibariyle meydana gelen sorunların en az iki kişiyi ilgilendirdiğini bilmek ve bu nedenle eşinize karşı açık olmak yararlı olacaktır. Bu sayede hem neler yapılabileceği konusunda daha kapsamlı düşünebilecek, hem de daha az stres altında olacaksınız. İşte evliliğinizde uygulamanız için bazı tavsiyeler.

1. Ne Kadar Borcunuz Olduğunu Bilin

Ne kadar borcunuzun olduğunu bilmek, bütçe planlaması yapabilmek adına oldukça önemli bir veridir. Kişinin ne kadar borcu olduğunu tek seferde söyleyebilmesi ve daha sonra bunu kategorize edebilmesi uzun vadede ilgili borçların üstesinden gelebileceğinin sinyalini veren önemli bir etmendir.

2. Banka Hesaplarınızı Birleştirin ve Tek Vücut Olun

Finansal özgürlük tabii ki herkesin istediği ve uygulanması gereken bir şey fakat burada bahsedilen her harcamanın tek hesaptan yapılması, her şeyin tek elden yönetilmesi gibi bir şey değil. Gelir ve giderlerinizi analiz edebilmek, evi ilgilendiren harcamaları yapabilmek adına ortak bir hesap açın ve tüm harcamaları buradan yapın. Bu sayede kişisel bazda ne kadar para harcanabileceği, ev için ne kadar para ayrıldığı ayyuka çıkacak, gelir gider dengesi çok daha kolay yapılabilecektir.

3. Tasarruf Alışkanlığı Edinin

Her ay gelirinizin % 15’ini tasarruf hesabınıza aktarın. Bu hesapta biriken parayı ev ya da kişisel harcamalarınızda kullanmayın ve bir acil durum eylem planı gibi kenarda durmasını sağlayın. Arta kalan % 85’lik gelir diliminin ne kadarını ev için ayıracağınızı, ne kadarını kişisel harcamalarınız için kullanabileceğinizi bir sonraki tavsiyede belirtilen bütçe planı aracılığıyla belirleyin.

4. Bütçe Planı Oluşturun

Bütçe planları mevcut aya değil gelecek aya ilişkin yapılmaktadır. Bu nedenle gelecek ay içerisinde yapacağınız tüm harcamaları not edin ve bütçe planınıza ekleyin. Bu sayede gelecek ay ne kadar para harcamanız gerekeceğini bilerek bu ay yapacağınız harcamaların dengesini oluşturabilir ve sorunsuzca tüm borçlarınızı ödeyebilirsiniz.

evlilik masrafları
evlilik masraflari icin cozum onerileri

Çok Sıkışık Durumdayım

Çeşitli sebeplerle finansal açıdan sorunlar yaşanıyor olabilir, bu durumda yapılması gereken eğer mümkünse temel bankacılık hizmetlerinden yararlanmadan önce çevreden borç istemek olmalıdır. Eğer çevreden borç alınamıyorsa iş verenden prim talep edilebilir. Bu da mümkün değilse düşük faiz oranına sahip herhangi bir bankanın kredisine başvuru yapılmalıdır.

Eğer zaten bir kredi nedeniyle maddi açıdan sorun yaşanıyorsa yapılması gereken bankaya giderek yapılandırma başvurusu yapmaktır. Yapılandırma başvurusu sonrasında mevcut borcun 72 aya varan vadeye yayılması mümkündür.

Sitemizde yer alan yazılardan; Ziraat Bankası Evlilik Kredisi konulu yazımızı bu bölümden https://onlinekrediler.net/ziraat-bankasi-evlilik-kredisi-2018-dugun-icin-devlet-destegi/ ve yine bunun yanı sıra Devletin Verdiği Çeyiz Desteği İçin Nasıl ve Nereye Başvuru Yapılır konulu yazımızı da okuyabilirsiniz.


Etiketler

Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı