Evde Bakım Maaşını Kimler Alabilir ve Ne Kadar Ödenir
Bakıma muhtaç fakat kendisine bakım sağlayacak kişinin ödemesini yapacak durumda olmayanlar için sağlanan evde bakım maaşı sayesinde ihtiyaç sahiplerinin daha kaliteli bir yaşama sahip olması mümkün. Geçtiğimiz yıllarda başlatılan en yenilikçi ve sosyal projelerden birisi olan evde bakım maaşını kimler alabilir ve ne kadar ödenir gibi çeşitli konulara değinilmesi yararlı olacaktır.
Evde Bakım Maaşı
Özel ihtiyaçları olan ve bu ihtiyaçların karşılanması için farklı bir kişiye ihtiyaç duyan ihtiyaç sahiplerinin yapması gereken ödemeyi karşılayacak finansal güce sahip olmaması halinde evde bakım maaşından yararlanması mümkün. Devlet desteğiyle oluşturulan bu sosyal proje kapsamında sağlanması beklenen bazı şartlar var.
Bu şartlar genel itibariyle evde bakım yapılmasının zorunlu olduğunu tescilleyen çeşitli belgeler ve bu bakımdan doğacak finansal sorumluluğun yerine getirilemeyeceğini gösteren çeşitli ibrazlardır. Çoğunluğu engelli, yaşlı ve hasta olan hedef kitlenin bu sayede hak ettiği refaha kavuşması amaçlanıyor, ayrıca ne hasta bakıcısının ne de aile bireylerinden farklı bir kişinin herhangi bir fedakarlıkta bulunmasına gerek kalmıyor.
Evde Bakım Aylığı Ücreti
Yıllık enflasyon ve çeşitli segmentler baz alınarak yılın başında tekrardan hesaplanan ve güncellenen evde bakım aylığı 2020 yılı itibariyle 1350 TL oldu. Toplamda 800 binden fazla kişinin istifade ettiği bu ödenek Ocak 2020 itibariyle 1350 TL olacak.
Hangi İllere Veriliyor?
Evde bakım maaşı halen bir proje ve hayata geçirilmeden önce pilot illerde çeşitli denemeler yapılıyor. Bakanlık, evde bakım maaşıyla ilgili olarak seçtiği pilot illerin Kars, Sakarya, Amasya, Karabük, Afyon, Samsun, Tokat, Aksaray, Düzce, Bilecik ve Çanakkale olduğunu açıkladı. Şimdilik sadece 11 ildeki ihtiyaç sahiplerinin yararlanabildiği bu uygulamadaki aksaklıklar giderildikten sonra tüm Türkiye’de uygulanabilir olması sağlanacak.
Kimler Evde Bakım Parası Alabilir
Evde bakım parası almak isteyen kişilerin yerine getirmesi gereken bazı şartlar bulunuyor. Bu şartlar finansal açıdan ihtiyaç sahibi olunduğunun tescillenmesi, bakıma muhtaç olunması ve bu durumun doktor raporuyla tescillenmesi. Evde bakım aylığına başvuru yapacak kişilerin içerisinde yaşadığı eve giren parayı baz alması gerekiyor. Dolayısıyla farklı bir aile bireyiyle yaşayan ihtiyaç sahiplerinin toplamda evlerine giren paranın evdeki kişi sayısına bölündüğünde asgari ücretin 3’te 2’sinden az bir rakama tekabul etmesi bekleniyor.
Ailenin Gelir Durumu
Bakıma muhtaç kişiler, engelliler ve ihtiyaç sahipleri genellikle aileleriyle birlikte yaşadığı için bu duruma spesifik olarak farklı bir başlık altında değinmek yararlı olacaktır.
Ailesiyle birlikte yaşayan kişilerin uygun olup olmadığını hesaplaması için yapması gereken şey evde yaşayan herkesin kazandığı toplam parayı yine evde yaşayan kişi sayısına bölmesidir. Örneğin 6 kişinin yaşadığı bir evde yalnızca iki kişi çalışıyorsa ve iki kişinin aylıkları toplamı 5 bin TL’ye tekabul ediyorsa 5 bin TL / 6 = 833 TL kişi başına düşen gelir olmaktadır. Asgari ücretin 1603 TL olduğu biliniyor ve şart kişi başına düşen gelirin mevcut asgari ücretin 3’te 2’sinden yani 1068 TL’den az olması. Görüldüğü gibi 2 kişinin ayda toplam 5 bin TL gelir elde ettiği 6 kişilik bu ailede yer alan ihtiyaç sahibi evde bakım parası alabilir.
Bakıma Muhtaç Olunduğunun Belgelenmesi
Kötüye kullanımın önüne geçilmesi adına bakıma muhtaç olunduğunun da ispat edilebilmesi gerekmektedir. Bakıma muhtaç olduğunu ispatlamak isteyen engellinin yeme, içme, tuvalete gitme, duş alma ve türevi ihtiyaçlarını tek başına yapamayacak olması gerekir. Ek olarak çevresine ya da kendisine zarar verme ihtimali olduğu için sürekli gözetim altında tutulması gereken engellilerin, alışverişe gitmek, fatura ödemek, kapıyı açmak, giyinmek, temizlik yapmak ve türevi konuları yerine getiremeyecek kişilerin de bakıma muhtaç olduğunu bilmek gerekir ve bu kişiler de evde bakım aylığı alabilir.
Aylığı alabilecek durumda olan kişilerin temin etmesi gereken belge ise tam teşekküllü bir hastaneden alınmalıdır. Hastanenin sağlık kurulu vakayı inceledikten sonra engel oranının % 50’den fazla olduğunu gösteren belgeyi imzalarsa bu belgeyi ibraz etmek mümkün olur.
Parkinson, demans, böbrek yetmezliği ve türevi rahatsızlıkları olanlar da bu belgeyi alarak bakıma muhtaç olduğunu ispatlayıp evde bakım aylığını alabilir.
Evde Bakım Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Evde bakım maaşı için başvuruda bulunacak kişilerin nüfus cüzdanı ve sağlık raporuyla birlikte en yakın Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığı İl Müdürlüğü’ne gitmesi gerekmektedir. Bu bakımı yapacak kişi yani maaşın ödeneceği kişi de müdürlükte hazır bulunmalıdır, eğer gelemeyecek durumdaysa vekalet vermelidir.
- Valilik ya da kaymakamlığa gidilir ve defterdarlık aracılığıyla başvuru evrakları temin edilir,
- İl ya da ilçe idare kuruluna gidilir ve muhtaçlık belgesinin hazırlanması istenir,
- Temin edilen belgelerle birlikte SGK’ya gidilir ve başvuru incelemesi talep edilir,
- İnceleme sonrasında karar verilir ve durumla ilgili bakanlığa bildirimde bulunulur.
Talep edilecek belgeler ise şu şekildedir:
- Engellilik durumunu gösteren tam teşekküllü bir hastaneden alınmış belge,
- Bakıma muhtaç kişiye ve bakımı üstlenecek kişiye ait 1’er adet vesikalık fotoğraf,
- Varsa engelliyle birlikte yaşayan iş yeri sahiplerinin geçici vergi beyannamesi, engellinin sahip olduğu mülk, kira kontratları, tapular, gelir belgeleri.
Bu belgelerin en son aşamada Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na ibraz edilmesi gerekecektir, süreç için ilk adım ise Valilik ya da Kaymakamlık aracılığıyla atılır.
Devletten Kira Yardımı Desteği Başvurusu Nasıl Nereye Yapılır konulu yazımızı da okuyarak devlet tarafından verilmekte olan kira yardımları hakkında bilgi edinebilirsiniz.