Enerji Dostu Kripto Paralar
Enerji dostu kripto paralar, Tesla’nın CEO’su Elon Musk’ın son açıklamalarından sonra gündemde en merak edilen konuların başına geldi. Musk, enerji dostu olmaması nedeniyle Tesla’nın Bitcoin ile satışının durdurulduğunu açıkladı. Bunun üzerine enerji dostu kripto para birimleri, yatırımcıların radarına girdi. En bilinen kripto para birimi Bitcoin, yoğun enerji kullanımı gerektiren bir yapıya sahip. Bunun nedeni proof-of-work (PoW) adı verilen bir sistem üzerinden çalışması olarak açıklanabilir. Bununla birlikte başta Ethereum olmak üzere pek çok para birimi, proof-of-stake (PoS) sistemine geçmeye başladı.
PoS, PoW ile kıyaslandığında daha az enerji harcanan bir sistem olarak açıklanmaktadır. Durum böyleyken PoS sistemiyle çalışan kripto para birimlerinin hangileri olduğu merak ediliyor. Enerji dostu kripto paralar olarak tanımlanan bu para birimlerinin en bilinen örneklerini sizin için açıkladık.
BitGreen
Çevre dostu kripto paralar içinde yer alan BitGreen, Bitcoin’in çevreye olumsuz etkisine karşı geliştirilmiştir. Topluluk odaklı bir girişim olan BitGreen, kâr amacı kurmayan bir vakıf tarafından 2017 yılında kurulmuştur. Geliştirilen bu projenin temel amacı ise çevre dostu eylemlerin teşvik edilmesidir.
Cardano (ADA)
Kripto para piyasasının en büyük değere sahip birimlerinden olan Cardano (ADA), PoS sistemi ile çalışan birimlerden biridir. Cardano çalışırken, yüksek oranlarda enerji sarfiyatına neden olmaz. Bu nedenle, enerji dostu kripto paralar içinde en çok tercih edilenlerden biri olmuştur.
Chia (XCH)
İsmindende anlaşıldığı gibi Chia, çevre dostu ve sürdürülebilir bir sistem üzerinden geliştirilmiştir. Merkezi olmayan bir ağı çalıştırmak için kullanıcıların mevcut disk alanını kullanmalarını sağlayan bir blok zincirine sahiptir. Bununla birlikte PoS yerine PoST adı verilen proof-of-space-time sistemi kullanılmaktadır.
EOS
Yakın zamanda büyük bir fiyat artışı yaşayan para birimlerinden biri olan EOS, enerji dostu kripto paralardan bir diğeridir. Son gelişmeler ile EOS’un ana şirketi olan Block.one, ünlü yatırımcıların desteğini aldı. Bu destek ile kripto para borsası açacağını duyurması ise artışın en önemli nedeni olarak gösterilmektedir.
SolarCoin (SLR)
SolarCoin (SLR), merkeziyetsiz ve çevre dostu kripto para birimlerinden biridir. Bu birimi diğerlerinden ayıran en önemli özellik ise sadece güneş enerjisiyle üretilmiş olmasıdır. Her Megawatt/saat için 1 Solarcoin üretimi yapılmaktadır. Güneş enerjisi ile üretilmiş olması ise çevre dostu kripto paralara yatırım yapmak isteyenler için en etkili tercih sebebi olmaktadır.
Stellar (XLM)
Stellar (XLM) ise bir dönem XRP fiyatıyla paralel hareket eden bir birimdi. Bu nedenle XRP’nin kardeş parası olarak adlandırılırdı. Bunun yanında 2014 yılında, PoS veya PoW sisteminden ayrıldı ve kendine özgü bir sistem kullanmaya başladı. Bu sistemin çalışma prensibi de enerji dostu sistemler arasında yer almaktadır.
XRP
Son olarak XRP, enerji dostu kripto paralardan bir diğeri olarak gösterilebilir. XRP’nin çalışma sistemi ise “Ripple Protocol Consensus Algorithm (RPCA)” adı verilen bir disipline dayanmaktadır. Bu sistem kapsamında çevre dostu ve sürdürülebilir olmasının vurgusu sıklıkla yapılmaktadır.
Enerji Dostu Kripto Paralar hakkında yazımızı beğendiyseniz ve kripto paralar hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz. Sizler için hazırlamış olduğumuz 2021 yılında yatırım yapılabilecek 10 kripto para yazımızı okuyabilirsiniz.
2 Yorum