fbpx
Borsa

Borsada Keriz Silkeleme Nedir Nasıl Anlaşılır

Borsa arenası amatörlere ve özellikle duygusal yatırımcılara göre bir yer değil bunu bilmek gerekiyor. Amatör ve yeni borsa yatırımcılarının maruz kaldığı ve literatürde keriz silkeleme olarak geçen konu ile ilgili olarak bu yazımızda sizlere borsada keriz silkeleme nedir nasıl anlaşılır hususunda bilgi paylaşımında bulunmaya çalışacağız.

Borsa günümüzde, değerli kağıtların (hisse, bono, çek vb) alım-satım yapıldığı ve aynı zamanda yatırımcıların paralarını değerlendirmek için tercih ettiği alanlardır. Borsada şu zamana kadar son derece yüksek tutarlar kazanan yatırımcılarda vardır, aynı zamanda tüm parasını borsada kaybeden ve elinde avucunda hiçbir mal varlığı kalmayanda vardır. Bu konuda borsa birçok kişi tarafından kumar olarak görülür. Borsanın stratejilerini ve amacını kavradığımız zaman ve bununla birlikte sabırlı bir kişilikteysek eğer, yüksek tutarlar kazanmak hiçte zor değildir. Bugün manipülasyon kavramı ile alakalı olan Borsada Keriz Silkleme hakkında detaylı bilgiler vereceğiz.

Borsada Keriz Silkeleme Nedir?

İlk olarak bir kişi veya kişi grupları, hangi hisse senedini alacağına karar veriyor. Bu hisse senetleri de genel olarak işlem hacmi düşük ve pek talep görmeyen hisseler oluyor. Eğer karar verdikleri şirketin hisseleri çok talep görüyorsa, öncelikli olarak bunların toplanması ve daha sonra devam edilmesi gerekiyor. Aslında keriz silkeleme işlemi bu noktada devreye giriyor diyebiliriz. Hisse senetlerini ucuza almak isteyen bu kişiler, seçmiş oldukları kağıda satış baskısı uyguluyor ve bu yüzden fiyatlarının düşmesine zemin hazırlıyor. Bu sırada şirketle ilgili olumsuz yani halk tabiri ile asparagas haberler yayılıyor. Bunu gören yatırımcılar elinde olan hisseyi zarar etmemek için satmaya başlıyor. Doğal olarak fiyatlar ucuzluyor ve ucuzlayan tüm hisseler, bu kişiler tarafından satın alınıyor. Grup aldıkları hisseleri satmak için, artık hisse senedinin fiyatını arttırmaya başlıyor. Bunun için şirketle ilgili olumlu haberler yapıyor ve hisseleri yükselen fiyattan satıyor. Geriye yüksek oranda kar kalıyor.

Keriz Silkelemeyi Anlamak İçin Ne Yapılır?

Eğer bir konuda şüphe duyuyor ve borsada keriz silkeleme gibi bir düşünce içerisindeyseniz, anlamanın ilk yolu araştırmaktır. Şirketin hisseleri düşüyorsa mutlaka şirket tarafından yapılan açıklamaları dinlemeniz gerekmektedir. Borsa aslında sabır işidir. Borsada sabırlı olan yatırımcı kazanır. Böyle bir durum olduysa bekleyin. O hisse senedi elbet istediğiniz tutarlara gelecektir. Bu durumda keriz silkelemeden büyük bir kar elde etmiş olacaksınız. Eğer hisse senetleri hızlı şekilde düşmeye başlıyorsa, mutlaka manipülasyon yapılıyor demektir.

Dolarda Keriz Silkeleme

Yazımızda belirttiğimiz üzere; aslında keriz silkeleme, weak hands diye bilinen zayıf ellerin ellerindeki hisseleri, malları, dövizleri satması için yapılan son bir düşüş hamlesidir. Bu hamle sırasında panikle hareket eden yatırımcılar, doların daha da düşeceğini düşünerek ellerindeki doları satacak, böylelikle tahta yapıcı kişiler, bu satışı yapan yatırımcıların sattığı dolarları toplayacaktır. Dolarda keriz silkeleme de diğer keriz silkeleme işlemlerinde olduğu gibi yapılmaktadır.

Dövizde Keriz Silkeleme

Sterlin, Euro, Kanada doları, vs gibi tüm döviz keriz silkeleme işlemlerinde de tahta yapıcı / piyasa yapıcı kişiler, aynı şekilde daha düşük rakamlardan alım yapabilmek adına fiyatı düşürmektedir ve kendilerine alım fırsatı sağlamaktadır.

keriz silkeleme
borsada keriz silkeleme nasil anlasilir

Borsada Tahta Yapıcı Nedir

Borsada tahta yapıcı nedir sorusunun cevabı aslında adından da anlaşılacağı üzere; ilgili hisse senedinin, döviz paritesinin, kripto paranın fiyatının belirlenmesi konusunda alım ve satım yapan kişi / gruplardır diyebiliriz. Tahtadaki fiyat dalgalanmalarını belli bir tekniğe göre (Teknik Analiz Nedir öğrenmek için bu bölüme göz atabilirsiniz) ilerletmekte, bu kapsamda da küçük yatırımcıya yön vermektedir. Bu kişiler net olarak bilinmemekle birlikte, özellikle majör enstrümanlarda, majör Merkez Bankaları tahta yapıcı olarak kabul edilmektedir.

Hisse Senedinin Toplandığı Alındığı Nasıl Anlaşılır

Bir hisse senedinin, dövizin, kripto paranın tahta yapıcı / piyasa yapıcı tarafından toplandığı, alıma geçildiğini anlamanın birden fazla yolu vardır. Öncelikle bu dönemlere Akümülasyon dönemi adı verilmekte olup, bu evrede genellikle işlem hacmi düşük seyretmekte, fiyat dalgalanmaları ise daha küçük olacaktır. Burada piyasa yapıcının amacı, fiyatı belirli bir seviyede tutarak, ilgili malı / hisseyi toplamak, sonrasında ise fiyatı yukarı götürerek malı / hisseyi satmaktır.

Paylaşımımız tamamen bilgilendirme amaçlı olup, herhangi bir yatırım tavsiyesinde bulunulmamaktadır. Yatırım konusunda nihai kararın tarafınızca verilmesi ya da bu konuda yetkili ilgili fon kurumlarınca takip edilmesi sizin adınıza en doğru karar olacaktır.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu