fbpx
BlogEsnaf KredileriTicaret

Ahilik Fonuna Esnaflar İşsizlik Maaşı İçin Nasıl Başvurur

Hatırlanabileceği gibi 4/1-a yani SSK kapsamında istihdam edilen personellerin çalışma hayatına son verilmesi halinde yararlanabileceği bir işsizlik maaşı 17 yıldır var, ancak 4/1-b yani BAĞKUR kapsamında istihdam edilen personellerin şimdiye kadar yararlanabileceği bir işsizlik ödeneği bulunmuyordu. Yapılan düzenleme uyarınca uzun süredir tartışma konusu olan serbest meslek erbaplarının işsizlik maaşı alamaması konusu çözüldü ve 2018 yılının Ocak ayı itibariyle yürürlüğe girmiş olan kanun sayesinde Esnaf Ahilik Sandığı için prim ödemesi yapmış her esnaf kendi işini idame ettiriyor olsa da işsiz kaldığında işsizlik ödeneği alma imkanına kavuştu.

ahilik fonu
ahilik fonuna esnaflar issizlik maasi icin nasil basvurur

Geçtiğimiz yıllarda yapılan açıklamalara binaen ülke ekonomimizin en önemli birimlerinden birisinin esnaflar olduğu ortaya çıkmıştı. Bu sebeple çeşitli destek projeleri başlatılmış ve işletmelerin ölçeklerini büyütmesi teşvik edilmişti, ancak yine de ekonomik bunalımın artması nedeniyle küçük esnaflar kurumsal şirketlerle yarışamaz hale geldi ve her geçen gün daha fazlası kepenk kapatınca işler daha da kötü bir hal almaya başladı.

Oluşturulan işsizlik ödeneği sayesinde esnaflar iflas etse ya da işine son vermek zorunda kalsa da prim ödemesi yaptığı gün sayısına bağlı olarak maaş almaya devam edebilecek. Bu sayede aldığı maaşla ekonominin dışında kalmamış olacak ve yeni bir iş bulana kadar sosyal refah düzeyinden eskisine nazaran daha az ödün vermiş olacak. Yine de işsizlik maaşını alabilmek için yerine getirilmesi gereken bazı şartlar var ve başvuru için de çeşitli prosedürler geliştirildi.

Esnaf Ahilik Fonu İşsizlik Maaşına Nasıl Başvurulur?

İşsizlik ödeneğinden yararlanmak isteyen esnafın mahkemeye iflas kararı istemiyle dava açması ve iflasını belgelemesi ya da sigortalılığını iş yerini kapattığı için sonlandırması gerekiyor. Bu iki koşuldan herhangi birisinin gerçekleşmesine istinaden esnaf, işsizlik maaşı alabilmek için en fazla 30 gün içerisinde İŞKUR’a başvuru yapmalıdır.

İŞKUR’a yapılan başvuru sonrasında SGK incelemesi yapılacak ve geçmiş dönemlerde ödenen prim gün sayısı hesaplanacak, bu kapsamda prim borcu bulunan esnafın 600 günü tamamlamış olması haline en fazla 90 günlük borcu ödeyip işsizlik ödeneğini alması mümkün olacak. 600 günlük prim ödemesini yapmayan esnafın işsizlik maaşı alması da mümkün olmayacak.

Esnaf İşsizlik Maaşı Ne Kadar

Esnafın ne kadar işsizlik maaşı alacağı son 4 ay içerisinde beyan ettiği kazanca istinaden belirlenecek. Bu kapsamda ortalama bazlı bir hesaplama yapılacak olsa da ödenecek işsizlik maaşı mevcut dönemde uygulamada olan asgari ücretin % 80’inden fazla ya da % 40’ından az olamayacak.

Esnaf Ahilik Fonu Sandığı Sigortası uyarınca 2 milyona yakın esnafın prim ödemesi yapması zorunlu olacak. Prim ödemeleri her yıl değişebilecek olsa da 2018 yılına ilişkin yapılan açıklamaya göre 35 TL prim ödemesi yapılacak. Bu ödemeye devletin desteği ise % 70 oranında olacak.

Sisteme katılım ise her esnaf için zorunlu tutuldu. İşsizlik maaşını hak edebilmek için en az 3 yıl prim ödemesi yapmış olmak gerekiyor, 3 yıl dolmadan iflas gerçekleşmesi halinde ödenen primler geri alınamıyor ya da işsizlik maaşı talep edilemiyor.

Ahilik Fonu hakkında daha geniş bilgilere sitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu