Açlık ve Yoksulluk Sınırı Nedir Neye Göre Hesaplanır
Açlık ve yoksulluk sınırı hesaplaması yapılarak devletin uyguladığı maliye ve para politikalarının ne kadar etkin olduğu anlaşılmaya çalışılır. Söz konusu hesaplamalardan çıkan sonuçlar ve vatandaşların dilimlere bölünerek ayrı ayrı aldığı maaşlar karşılaştırılarak vatandaşların refah içerisinde yaşayıp yaşamadığı, yaşamıyorsa bu sorunun ne ölçüde büyük olduğu ve nasıl çözüleceği konusunda araştırmalar yapılır.
Ülkemizdeki açlık ve yoksulluk sınırı 4 kişiden oluşan bir ailenin baz alınmasıyla yapılmaktadır. Söz konusu ailenin 1 ay süresince insan onuruna yakışır şekilde yaşayabilmesi için yapmaları gereken asgari harcama miktarının ortaya çıkarılmasıyla hesaplamaya başlanır.
Açlık ve yoksulluk sınırı hesaplamalarını ayrı ayrı Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu ve TÜRK-İŞ yapmaktadır.
Açlık Sınırı ve Yoksulluk Sınırının Ölçütleri Nelerdir?
Hesaplamanın matematiksel olarak nasıl yapıldığını denklem veya gini katsayısıyla ifade etmektense söz konusu hesaplamaya nelerin etki ettiğini bilmek daha faydalı olacaktır. Açlık veya yoksulluk sınırı için fark etmeksizin iki hesaplama için de 2 çocuklu 4 kişilik bir aile baz alınır.
Açlık Sınırı Hesaplaması
4 kişilik ailenin iki çocuğundan birisinin 0 ile 6 yaş arasında, diğerinin ise 6 ile 15 yaş arasında olduğu baz alınır. Bu çocuklar ve ailelerin Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklanan günlük kalori ihtiyacı bildirisi baz alınarak ne kadar yemek yemesi gerektiği saptanır. 2017 yılında yapılan duyuruya göre her yetişkinin gün içerisinde en az 2800 kalori, çocukların ise 2400 kalori alması gerekmektedir.
Söz konusu kalorilerin tek bir besin kaynağından edinilmemesi ve insan vücudunun sağlıklı şekilde yaşamına devam edebilmesi için gerekli vitamin ve minerallerin de alınıyor olması çok önemlidir.
Bu kapsamda ortaya çıkan ve yenmesi gerektiği ifade eden gıdaların ülke içerisindeki ortalama fiyatları baz alınarak aylık hesaplama yapılır ve açlık sınırı hesaplanır. Söz konusu sınırın altında gelire sahip aileler ya ciddi anlamda açlık sorunuyla yüzleşmekte ya da oldukça sağlıksız beslenmektedir.
Ülkemize ilişkin geçtiğimiz yıl aldığımız en trajik haber makarna tüketiminde dünya birincisi olmamızdır. Bu, ülkemizin ikinci gruba daha yatkın olduğunun bir göstergesidir.
Yoksulluk Sınırı Hesaplaması
Açlık sınırı yalnızca karın doyurabilmek ve sağlıklı beslenebilmek için yapılması gereken harcamaları ifade etmektedir. Bu kapsamda kira ödemesi, faturalar vb. hiçbir faktör açlık sınırı hesaplamasına katılmamaktadır. Dolayısıyla bu gibi harcamaların da hesaba katıldığında genel olarak ailelerin yaşamlarını devam ettirebilmesi için ne kadar gelire sahip olması gerektiğini saptamaya ihtiyaç olmuş ve yoksulluk sınırı ortaya çıkmıştır.
Yoksulluk sınırı hesaplamasında lüks tüketim içerisinde kalmayan fakat yapılması gereken her türlü ödeme esas alınır. Faturalar, giyim harcamaları, sağlık giderleri, kira ödemeleri, ulaşım masrafı, eğitim masrafı vb. yalnızca birkaç örnektir.
Bu kapsamda yapılması gereken her harcama kalemi için ortalama fiyat belirlenir ve her ay yapılması gereken asgari masraflar hesaplanır. Enflasyon vb. dışsal faktörler de hesaplamaya dahil edildikten sonra yoksulluk sınırı bulunmuş olur.
Türkiye’nin Durumu Ne?
Her yıl düzenli olarak yapılan açlık ve yoksulluk sınırıyla asgari ücret arasındaki fark her geçen gün artmaktadır. Ülkemizin 2020 yılı açlık ve yoksulluk sınırı şu şekildedir:
- Açlık sınırı 2067 TL
- Yoksulluk Sınırı 6733 TL
- Bekar bir kişinin maliyetleri 2558 TL
- Asgari ücret 2200 TL
Ülke nüfusumuzun % 50’sinden fazlasının asgari ücret düzeyinde çalıştığı da hesaba katıldığında asgari ücret tartışmalarının devam ettiği şu günlerde çok ciddi reformların yapılması gerektiği rakamlarla tescillenmektedir.
Sitemiz üzerinden Asgari Ücretliler İçin Geçim ve Bütçe Önerileri ile ilgili konumuza buradan göz atarak en azından farklı tasarruf tedbirleri ve bütçe önerileri hakkında da alternatif bilgiler edinebilirsiniz.