Dolar, yıllardır altınla birlikte ülkemizde en sık kullanılan yatırım araçlarındandır ve gün geçtikçe yalnızca yatırım özelinde daha çok kullanılmaya başlamıştır. Hali hazırda son 3 yıl içerisinde yatırımcısına ciddi kazanç sağlayan dolar, yükselişine devam etmekte ve yatırımcısının yüzünü güldürmektedir.
Dolar Neden Bu Kadar Yükseldi?
Dolar yatırımcısının yatırıma devam etme ya da farklı bir yatırım aracı değerlendirme kararı vermesinden önce USD/TRY paritesinin neden bu duruma geldiğini anlaması önemli olabilir. Zira doların Türk Lirası karşısında bu denli değer kazanmasının ardında yatan sebeplerin bilinmesi ve bu konuda yaşanan gelişmelerin takip edilmesi zarar edilmemesini sağlayabilir.
Ülkemizde doların kısa sürede bu denli yükselmesinin ardındaki sebeplerden birisi politik belirsizlik. Sermaye sahibi yatırımcı, ülkemizde halen uygulamada olan ve tekrar uzatılması kararlaştırılan OHAL ve tezkere kararlarına ek olarak siyasi gelişmeler karşısında kendisini güvende hissedemiyor ve mevduatını farklı ülkelerde yatırıma çevirme kararı alıyor. Dolayısıyla yapacağı yatırımdan zarar etmemek ya da doların ileride hangi yönde bir grafik çizeceğini tahmin etmek isteyen kişilerin politik gelişmelerden ve alınan siyasi kararlardan haberdar olması gerekiyor.
Politik belirsizliğin yanı sıra paritenin yükselmesine tabii ki ekonomik sorunlar da neden oluyor. Örneğin açıklanan son verilerden elde edilenlere göre ülkemizdeki şirketlerin borç oranı ciddi şekilde yüksek ve ekonomik durgunluk da her geçen gün artıyor. Buna ek olarak son çeyrekte negatif büyüme gerçekleşmesi ve Merkez Bankası’na faizleri düşürmesi konusunda baskı yapılması paritenin inanılması güç bir hızla yükselmesine neden oluyor. Bilindiği gibi faiz oranlarının kontrol edilmek istenmesi yani daha üst bir otorite tarafından müdahale edilmesi halinde pariteler yükselecek, paritelerin kontrol edilmek istenmesi halinde de faiz oranları yükselecektir. Bu nedenle Merkez Bankası’nın ileride takınacağı tavır ve faiz konusunda alacağı karar döviz paritelerinin geleceğini de belirleyecektir. Faiz ve parite konularını birbirinden ayırmak mümkün değildir.
Ek olarak dolar kuruna etki eden faktörler arasındaki en önemli girdilerden birisi de ihracat ve ihracata konu ürünlerdir. Bu kapsamda bir inceleme yapıldığında Türkiye’nin yüksek teknoloji ihracat oranlarının yıllar içerisinde % 10’lardan % 2’lere düştüğü görülebilir. İmalat sanayisinin bu denli küçülmesinin etkileri şimdilik döviz paritelerine etki etse de ileride sonuçları çok daha ağır olacaktır ve devletin ciddi tasarruf önlemleri almasıyla sonuçlanması kaçınılmazdır.
Bilindiği gibi ülkemizdeki yatırımların yarısından fazlası inşaat sektörüne akıyor ve bu durumun sürdürülebilirliği yok, bu nedenle ekonomik kalkınmanın inşaat sektörü sayesinde olacağını düşünmek ve pazar konumlamasını buna göre almak hem yatırımcıya hem de tüketiciye zarar olarak geri dönecektir.
Dolar Ne Kazandırdı?
Dolar, son 3 yıl içerisinde yatırımcısına en yüksek kazanç sağlayan araçlardan birisi oldu ve halen de yükselişine devam etmekte. Bu kapsamda 3 yıl önce Eylül 2016 ayında 10 bin TL ile dolar alımı yapan bir yatırımcı, 3,02 TL kur üzerinden 3,311 dolar alım yapmıştı, bugün yani 3 yıl sonra elindeki aynı döviz miktarını 3,3311 dolarını bozdurmak istemesi halinde bu rakam; 5,75 TL lik kur üzerinden toplamda 19,039 TL ye tekabül edecek yani yaklaşık 9 bin 39 TL kar etmiş olacaktır.
Son 3 Yılda Altın Ne Kazandırdı bunun analizlerini incelemek bu bölüme; ya da aynı şekilde Son 3 Yılda Euro Ne Kazandırdı konusunda rakamları görmek için bölümünü inceleyebilirsiniz.
UYARI : Paylaşımlarımız sadece bilgi verme amaçlı olup, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir. Nihai kararın, tarafınızca yapılacak araştırmalar sonucunda kendi öz iradeniz verilmesi, sizin adınıza en doğru karar olacaktır.