Faize Bulaşmadan Nasıl Ev Alınır (Murabaha Nedir)
Kredi notu ya da farklı göstergeler kullanılarak kişinin güvenilir olduğu saptandıktan sonra finansal hacminin el verdiği ölçüde borçlanma hakkı tanınması kredi anlamı taşımaktadır. Bunu, dinen böyle yorumlamak kredilerin neden aslında İslam’a uygun şekilde de sağlanabileceğini anlamak için çok önemlidir. Zira buradaki borçlanma faiz kullanılarak haram şekilde de gerçekleştirilebilir, murabaha kullanılarak helal şekilde de.
Konut Finansmanı Fetvası
Finans kuruluşlarının ya da kişilerin birisine borç para verdikten sonra belirli bir vade geçince üzerine faiz koyarak daha fazla para olarak geri alması İslam’a göre haram kılınmıştır ve bu ticaret iki kişi için de haram olacaktır. Günümüzde çoğu banka tüketici kredileri için başvurusu olumlu sonuçlanan kişilere doğrudan nakit sermaye tahsis etmekte ve vadesi gelince de borcunu faiz oranı uyarınca daha fazla olacak şekilde geri almakta.
İslam Hukuku’na göre kredi sistemlerinin murabaha akdi ile işletilmesi gerekir. Murabaha, en basit tanımıyla kişi ya da kurum adına bir satışa ya da satın alıma yetkili kılınmak, yapılacak işlemler için sorumlu tutulmak anlamı taşımaktadır. Bankacılık sisteminde bunun uygulaması, kişinin finansman kullanmadan önce aranarak konut satın alımına yetkili kılınması ve daha sonra da konutu banka adına satın alması şeklindedir. Kişi, aslında konut bedeli banka tarafından ödeninceye yani son adıma kadar tüm işlemleri bankanın konutu satın almasına aracılık etmek için yürütür, ancak banka konutu satın aldıktan sonra anında üzerine kar koyarak tüketiciye satışını gerçekleştirir. Bu sayede sahip olunmayan bir şeyin satışından kar elde edilmesi söz konusu olmaz ve ticaret İslam Hukuku’na uygun şekilde gerçekleştirilir.
Murabaha Nedir?
Bir kişi, sahip olduğu malın maliyetini açıkça ifade eder ve üzerine ne kadar kar koyduğunu da söyleyip satış gerçekleştirirse bu murabaha olur. Yani örneğin bir esnaf müşterisine satacağı ayakkabının kendisine 50 TL’ye mal olduğunu ve bu mal için 10 TL kar ederek 60 TL’ye satışını gerçekleştirebileceğini belirtirse ve satın alacak kişi de bunu kabul ederse bu ticaret murabaha alışverişi olarak nitelendirilir. Zira her şey ortadadır ve maliyetin ne olduğu sorulduğunda da malın lojistik masrafından ham madde bedeline kadar her şey belgeleriyle gösterilebilir.
İslam Hukuku’na göre alışverişe bu açıdan bakıldığında borç alınan ya da satın alınan kişi ya da kurumun bir banka olması herhangi bir değişikliğe neden olmaz. Çünkü finansman başvurusu yapmak karşıdaki kuruma açıkça olmasa da alım gücünün yeterli olmaması nedeniyle bir malı satın almasını talep etmekten ve satın alım gerçekleştirdikten sonra taksitle ödeme gerçekleştireceğini söylemekten başka bir şey değildir.
Bu nedenle Katılım Bankaları’nı diğer bankalarla karıştırmamak gerekir zira işleyişleri bambaşkadır. Katılım Bankası’na giderek konut finansmanı başvurusu yapmanın, çanta satan esnafa giderek orada olmayan bir çantayı getirmesini isteyip, gelince de ödemeyi taksitle yapmayı talep etmekten bir farkı yoktur.
Yani faize bulaşmadan konut satın almak isteyen bir kişinin aslında bu talebi için iki farklı alışveriş gerçekleştirmesi gerekir. İlk alışveriş bankanın konutu peşin satın alması sırasında, ikinci alışveriş ise söz konusu konutu taksitle bankadan satın alması sırasında. Herhangi bir Katılım Bankası’na Konut Finansmanı başvurusu ileterek faizsiz konut satın alınabilir.
Katılım Bankası Kar Oranlarıyla Özel Banka Faizleri Neden Birbirine Yakın?
Katılım Bankaları’nın işleyişi her ne kadar farklı olsa da BDDK denetimine tabi, Merkez Bankası’na bağlı hareket etmek durumundadır. Normalde Katılım Bankacılığı faaliyetleri özel bankacılık faaliyetlerinden çok daha maliyetlidir ve bu nedenle yapılan alışverişlerden çok ciddi karlar edilmesi söz konusu olamaz, ancak paranın değer kaybetmesinin önüne geçilmesi ya da alışverişten aşırı kar elde edilmemesi için belirlenen sınırlar içinde hareket etmek zorunda kalır. Dolayısıyla kar oranları ve faiz oranları birbirine yakın olur.
Sitemiz üzerinden Sıfır Faizli Krediler bölümünü buradan inceleyip faizsiz krediler ile ilgili daha geniş bilgilere ulaşabilirsiniz.