fbpx
Ziraat Bankası

Çiftçi Arazi Alım Kredisinde Ziraat Bankasından Özel Teklif

Tarımsal üretime sıfırdan başlamak ya da mevcut üretim kapasitesini arttırmak isteyen çiftçilerin en önemli problemlerinden birisi de tarla ya da arazi alımı için ihtiyaç duyulan finansmanlardır. Tarımsal üretimin farklı spesifik noktalarında çiftçiye sıfır faizli kredi desteği sunan Ziraat Bankası, arazi almak isteyenlere de destek vermektedir. Bu kapsamda çiftçi arazi alım kredisinde Ziraat Bankası’ndan özel teklif nedir, nelere dikkat edilmelidir ve teklife ilişkin diğer ayrıntılara değinmek yararlı olabilir.

Arazi Kredisi Olur Mu?

Arazi kredileri bankalar tarafından zaten yıllardır kullanılabilen bir üründür, ancak tarımsal üretim yapma amacıyla tarla almak isteyen üreticilere destek verilmesi ancak mevzuata bağlı sübvansiyonlarla mümkün olabilir. Bu kapsamda geçtiğimiz yıllarda yapılan düzenleme sonrasında üreticilerin arazi alımları için de düşük faizli kredi kullanması mümkün hale getirilmiştir. Üreticiler arazi almak için Ziraat Bankası’na başvurması halinde cazip faiz oranlarıyla kredi çekebilir.

Eğer sıfır faizli kredi desteği alınmak istenirse bunun için daha spesifik projelere ve desteklere yönelinmesi gerekir, hali hazırda Ziraat Bankası tarafından verilen destek faiz indirimi şeklindedir yani ödenmesi gereken faizin bir kısmı devlet tarafından ödenmekte, arta kalan kısım yine çiftçinin yapması gereken faiz ödemesi olmaktadır.

Ziraat Bankası Arazi Alım Kredileri

Tarımsal üretime başlamak ya da mevcut kapasitesini arttırmak isteyen çiftçilere yönelik bu kredi ürünü sayesinde işletmesinin ölçeğini genişletmek isteyen üreticilerin bu süreçte ihtiyaç duyduğu sermayeye sahip olması mümkündür. Tarımsal üretim yapılan ya da yapılacak olan tarla vasfına sahip araziler için kullanılabilen bu kredi ürününden gerçek ve tüzel kişiler yararlanabilmektedir. Bu kredi kapsamında:

  • Hisselere bölünmüş tarımsal faaliyete uygun arazilerin ihtiyaç duyulan hisse payları hissedarlardan satın alınabilir,
  • Hisselere bölünmemiş bitişik araziler satın alınabilir,
  • Hisseleri olmayan ya da bitişik olmayan araziler satın alınabilir.

Yatırım kredileri çatısı altında sunulan bu ürün bir sübvansiyondur ve devlet desteğiyle tahsis edilir. Bu nedenle başvuru prosedürlerinin eksiksiz olarak yerine getirilmesi beklenmektedir.

Gerekli Belgeler

Arazi almak için kredi kullanmak isteyen üreticilerin ibraz etmesi gereken belgeler gerçek ve tüzel kişi olmasına bağlı olarak değişmektedir. Gerçek kişilerin ibraz etmesi gereken belgeler:

  • Nüfus cüzdanı,
  • ÇKS belgesi,
  • Tarımsal faaliyette bulunduğunu ispatlayan tapu kaydı, kira kontratı vb. belgeler,
  • Kredi değeri tutarınca mal varlığı olduğunu gösteren verilecek teminata ilişkin belgeler,
  • Bilanço esasına uygun olarak faaliyet gösterenler için son 3 yıla ait bilanço ve gelir tablosu.

Tüzel kişilerin ibraz etmesi gereken belgeler:

  • ÇKS belgesi,
  • Tüzel kişilik ana sözleşmesinin yayımlandığı Ticaret Sicil Gazetesi kaydı,
  • Oda kayıt belgesi ve vergi levhası,
  • Tüzel kişiliği temsil eden kişinin temsil yetkisini ispatlayan belge ve imza sirküleri,
  • Tarımsal faaliyette bulunulduğunu ispatlayan kira kontratı, tapu kaydı vb. belgeler,
  • Kredi değeri tutarınca gösterilmesi gereken teminatın sahipliğini doğrulayan belgeler.

Tarla Kredisi Başvuru Şartları

Arazi alımı için kredi kullanmak isteyen üreticilerin mutlaka gerekli şartları sağlaması gerekmektedir. Bakanlar Kurulu kararlarına uygun nitelikte olmayan üreticilerin yaptığı kredi başvuruları olumsuz yanıtlanacaktır.

  • Satın alınacak arazi mutlaka tapu belgesine sahip olmalıdır,
  • Kredi başvurusu yapan gerçek ya da tüzel kişiliğin KKB kredi notu yüksek olmalı, kredi taksit ödemelerini yapacağını tasdik etmelidir,
  • Tüzel ya da gerçek kişi olunduğu fark etmeksizin ÇKS belgesine sahip olunmalıdır,
  • Satın alınacak tarlanın tarımsal üretime uygun olduğu ekspertiz raporuyla tescil edilmelidir.

Arazi Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir

Arazi almak isteyen kişilerin mutlaka bazı detaylara dikkat etmesi gerekir, aksi taktirde çeşitli hukuki problemlerle karşılaşılabileceği gibi gelecekte destek başvuruları yaparken de çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir.

  1. Arsa almadan önce ilgili arazinin imar planının bulunup bulunmadığını mutlaka inceleyin, eğer ilgili arsanın imar planı varsa yatırım öncesinde imar planını inceleyin ve olumsuz durumların söz konusu olup olmadığına bakın. Tarımsal arazilerin korunması kapsamında bazı arsaların imar planlarında sorunlar mevcut olabiliyor ve bu gibi durumlardan etkilenmemek için imar planının detaylıca incelenmesi gerekiyor.
  2. Araziyi satın almadan önce mutlaka ilgili araziyi gezmeniz gerekiyor. Tapu işlemlerini yaparken ifade edilen arazinin gezdiğiniz arazi olduğundan emin olmanız oldukça önemli, aksi takdirde gelecekte çeşitli sorunlarla karşılaşmanız kuvvetle muhtemel.
  3. Satın alacağınız arazinin tapusunun arazi mi yoksa tarla mı olarak geçtiğini mutlaka öğrenin. Tarım arazilerinin korunması kapsamında yapmak istediklerinize bir engel teşkil edilip edilmeyeceğine bakın.
  4. İleride yaşanabilecek olumsuzlukları erkenden önleyebilmek için Tapu Sicil Müdürlüğü’nden satış şerhi ve İmar Müdürlüğü’nden imar durumu sorgulaması yapmayı asla ihmal etmeyin.
  5. Araziyi gezdikten sonra çevrede dere ya da göl olup olmadığına bakın, zira su toplama havzası içerisinde yer aldığı tespit edilen arazilerde üretim yapılmasına izin verilmeyebilir.
  6. Arazinin hisselere bölünüp bölünmediğini inceleyin, eğer mümkünse bölünmemiş arazileri satın almayı tercih edin.
  7. Araziyi satın almadan önce çevredeki diğer arazi sahipleriyle temas kurun ve arazi fiyatlarının ortalamasıyla ilgili kendi araştırmanızı yapın.
  8. Yüksek gerilim hatlarından olabildiğince uzak, ana yola olabildiğince yakın ve düz arsaları tercih etmeye çalışın bu sayede gelecekte üretime başladıktan sonra işiniz ciddi şekilde kolaylaşacaktır.
  9. Arsa sahibi olduğunu iddia eden kişinin kendisinden tapuyu ve kimliğini isteyin, doğruluğunu teyit edin çünkü son dönemlerde en sık yaşanan mağduriyetler ticaret yapılan kişinin arsanın gerçek sahibi olmamasıyla ilgilidir.
  10. Arazi üzerinde ipotek ya da haciz olup olmadığını kontrol edin. Karayollarına başvurarak arazinin 2B hakkının olup olmadığını sormayı unutmayın, araziniz yol genişleme planı içerisinde olmamalıdır.
  11. Eğer satın aldığınız tarlanın içerisinde bir yapı da dikeceksiniz bununla ilgili de önceden araştırma yapmayı ihmal etmeyin, tarımsal arazilerin korunmasıyla ilgili kanun kapsamında bazı yapılara tarla içerisinde izin verilemeyebiliyor konuyla ilgili detaylı bilgiyi Ziraat Bankası şubelerinden alabilirsiniz.
ziraat arazi alım kredisi
ciftci arazi alim kredisi ziraat bankasi

Ziraat Bankası Arazi Kredisi Başvurusu

Arazi kredisi kullanmak için Ziraat Bankası’na başvurmak isteyen üreticilerin gerekli belgeleri de yanına alarak en yakın Ziraat Bankası şubesine gitmesi gerekmektedir. Yalnızca şubelerden kabul edilebilen kredi başvuruları kısa süre içerisinde değerlendirilip yanıtlanmaktadır. Onaylanan kredi başvuruları sonrasında satın alınacak arsa için konut kredisi sürecine benzer bir prosedürler bütünü işleyecektir. Ekspertiz ve teminatla ilgili çeşitli işlemlerin yapılması sırasında oluşabilecek zaman kaybını da dikkate alarak erkenden prosedürleri yerine getirmek önemlidir. Eğer bu süreçte satın alacağınız arsalara farklı talipler de varsa sözleşmeye bağlı olarak depozito ödemeyi düşünebilirsiniz.

Sitemizin en popüler yazılarından birisi olan Ziraat Bankası Faizsiz Çiftçi Kredisi Şartları konulu yazımızı da okuyarak alternatif finansman yöntemleri hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu