fbpx
BorsaFinans Sözlüğü

Bollinger Bandı Nedir ve Analizi Neyi Bildirir (Detaylı Anlatım)

Başta borsa olmak üzere çoğu finansal piyasada alım ve satım işlemleri gerçekleştirmeden önce kullanılan analiz tekniklerinden birisi de bollinger bantlarıdır. Bollinger bantları sayesinde alım ya da satım yapılacak piyasanın geleceğiyle ilgili bazı ipuçlarına erişilmeye çalışılır ve doğru şekilde yararlanılması halinde gerçekten de değişimleri çok kısa süre içerisinde ölçmek mümkün olur. Bu kapsamda bollinger bandı nedir ve neyi bildirir, nasıl kullanılır gibi çeşitli konulara değinilmesi yararlı olacaktır.

Bollinger bantlarının kullanılmasının en önemli nedeni gelecekte oluşması muhtemel fiyat düzeylerini belirlemeye çalışmaktır. Kısa süreli değişimleri yakalamak isteyen yatırımcıların sıklıkla yararlandığı bollinger bantları sayesinde çok daha kısa süre içerisinde trendlerin yakalanabilmesi mümkün olur.

Bollinger bantları borsada kullanılmak üzere ortaya çıkmış olsa da volatilitesi oldukça yüksek olan Forex piyasalarında da en sık kullanılan teknik analiz indikatörlerinden birisi olmayı başarmıştır.

Bollinger Bantları Ne İşe Yarar

Bollinger bantlarının kullanılmasının en önemli avantajları yükseliş ya da düşüş yönündeki eğilimlerin kısa süre içerisinde yakalanabilmesi, trendin hangi yönde hareket ettiğinin kavranabilmesi, gelecekte oluşması muhtemel fiyat düzeylerini ifade etmeye yardımcı olması, fiyatlardaki sıkışmayı açıkça ortaya koyabilmesi, fiyat değişimlerinin ne kadar esnek olduğunu gösterebilmesi olarak sıralanabilir.

Bollinger bantları olarak adlandırılan çizgiler 3 tanedir. Bu çizgilerin ortasında yer alan bollinger bandı son 20 gün içerisinde ilgili değerin basit ortalamasıdır. Üstteki ve alttaki bantlar ise son 20 günlük basit ortalamanın 2 standart sapma uzağında yer alır. Üst bant ya da alt bant olması fark etmeksizin direnç seviyelerinin ne olduğunu ifade edebilmek adına kullanılan en etkin verilerdir.

Bollinger bantlarının çok katı kuralları yoktur ve işlem yapılan piyasaya göre bazı noktalarda değişiklik yapılabilir. Örneğin en sık kullanılan periyot 20 gün olsa da bazı piyasalarda işlem yapan yatırımcılar periyotları yani ortalaması alınacak gün sayısını çok daha az ya da fazla bir zaman dilimi olarak belirleyebilmektedir. Bu tamamen kişinin stratejisine ve piyasayı ne kadar tanıdığına bağlı olarak değişir fakat tavsiye edilen hangi piyasada işlem yapıldığı fark etmeksizin 20 günlük periyotların kabul edilmesidir.

Bollinger Bandı Neyi Verir

Bollinger bandının yorumlanmasına bağlı olarak farklı kararlar verilmesine yardımcı olacağını bilmek gerekir. Yani bollinger bandı tek bir şeyi ölçümlemek amacıyla üretilmemiştir, doğru şekilde yorumlanması halinde işlem yapılacak piyasa ya da değerle ilgili farklı birçok bilgiye erişilebilir.

  • Eğer bollinger bantları arasındaki mesafe giderek küçülüyorsa ve bir boru görünümü elde ediliyorsa bunun anlamı piyasanın hangi yönde gideceğine henüz karar vermemiş olduğu ve bir süre sonra yukarı ya da aşağı yönde ciddi bir fiyat farklılığının oluşacağıdır. Doğru tahminlerin yapılması halinde ciddi şekilde kar edilebilir ya da büyük bir zarardan kurtulmak mümkün olur.
  • Eğer fiyatlar üst bollinger bandının daha üstünde bir noktada oluşuyorsa ilerleyen süreçlerde fiyatların yükselmeye devam etmesi beklenir. Eğer fiyatlar alt bollinger bandının daha altında oluşuyorsa ilerleyen süreçlerde fiyatların daha fazla düşmesi beklenir.
  • Fiyatlar üst ya da alt bollinger bandı fark etmeksizin dışarı taştıysa kısa süre içerisinde tekrardan iki bollinger bandının arasına girmesi beklenir.
  • Fiyatlar üst bollinger bandına yakın bir noktada 2 periyot kapandıysa yükseliş yönünde bir trend beklenir. Fiyatlar alt bollinger bandına yakın bir noktada 2 periyot kapandıysa aşağı yönde bir trend beklenir.
  • Yükseliş trendi içerisinde olan bir fiyat üst bollinger bandı ile ortadaki bollinger bandı arasında yer alır. Eğer orta bollinger bandının üstünde, üst bollinger bandının altında bir fiyat yakalanabildiyse yükseliş yönünde bir trend yakalanmış olabilir.

Bilinmesi Gerekenler

Bollinger bantları çok kolay bir şekilde herkes tarafından piyasaya uyarlanabilmesi kaynaklı yatırımcıların en sık tercih ettiği teknik analiz yöntemlerinden birisi olmaktadır. Yine de bollinger bantlarıyla ilgili bazı detayların bilmesi, maksimum verimin alınabilmesi adına oldukça önemlidir.

  1. Volatilite yani fiyat değişkenliği yüksek olan piyasalarda bollinger bantlarını kullanmak çok daha etkin sonuçlar alınmasına yardımcı olur.
  2. Fiyatlar üst bollinger bandını geçse ya da alt bollinger bandının altında oluşsa dahi yükseliş veya düşüş trendinin yakalandığından emin olunmadan işlem yapılmamalıdır. Trendin onaylanabilmesi adına hacim indikatörleri veya osilatörlerle doğrulama yapılmalıdır.
  3. Daralan bollinger bantları sonrasında fiyat sıçraması yaşanırsa bu yeni bir trend olarak kabul edilir ve bollinger bantları yeniden birbirinden uzaklaşmaya başlar. Teorik olarak iyi bir trend yakalandığı sanılsa da mutlaka yardımcı indikatörlerle hacim onayı yapılmalı, daha sonra alım veya satım emri verilmelidir.
  4. Çok beklenmedik bir durum olmadıkça ve genellikle fiyatların üst ya da alt bollinger bandını geçmesi halinde en az iki periyot daha bu yönde kapanış gerçekleşmesi beklenir.
bollinger bandi nedir analiz

Bollinger bandı ile işlem yapmaya başlamadan önce mutlaka farklı enstrümanlar üzerinde denemeler yapılmalıdır. Bir süre sonra hangi enstrümanda kaç günlük periyotlardan yararlanılması gerektiği ve bantlara karşın fiyatlardaki değişimin ne anlama geldiği ilk bakışta anlaşılabilecektir.

Borsaya ilgi duyan siz değerli okurlarımız için daha önceden yayımladığımız ve Teknik Analizin olmazsa olmazları arasında yer alan Fibonacci Dizisi ve Altın Oran Ne Demektir Hangi Veriyi Verir konulu yazımızı da okuyarak daha fazla alternatif bilgiye ulaşabilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu