fbpx
Ticaret

ATA Karnesi Nedir Nasıl Düzenlenir


ATA Karnesi nedir?

ATA Karnesi, bir eşyanın geçici olarak ithal ve ihraç edilmesini sağlar. İstanbul Sözleşmesi (Uluslararası Geçici İthalat Sözleşmesi) ve Ekleri kapsamındadır.
Sözleşmeyi imzalamış ülkeler, başka bir belgeye ihtiyaç duymadan geçici ithalat ve ihracat işlemini gerçekleştirir.

ATA Karnesinin amacı, düzenlenmesi süresi

Bu karne, uluslararası bir sistemin gereği ve unsurudur. ATA Karnesi,gümrük müdürlüklerine, değişik kurumlara ve kişilere geçici ithalat yapabilme imkânı tanır. Sistemin amacı budur.

ATA karnesi uluslararası sstemin teminat altındadır. ATA karnesi konusu eşyanın ithalatında, gerek ithalatçı gerekse gümrük müdürlüğü başka bir işlem yapmaz.
ATA Karnesi, ithalatçı tarafından çok basit bir şekilde kolaylıkla düzenlenebiliyor. Ayrıca, kontrol işlemi de çok kolaydır, gümrük müdürlüğüne büyük bir avantaj sağlar. Böylece ithalat ve ihracat işlemi çok kısa sürede tamamlanır.

ATA karnesi, karnenin düzenlendiği tarihten itibaren bir yıl geçerlidir, yani geçerlilik süresi bir yıldır. Bu süre içinde Sözleşmeyi imzalamış ülkelere, birden çok ithalat işlemi yapılabilir.

ATA Karnesi özellikle, uluslararası etkinlikler, fuarlar, sergiler, toplantılar, oturumlar için ihtiyaç duyulan ya da sergilenecek eşyaların ithal ve ihraç işlemlerinde kullanılır.

ATA Karnesinin alınması

ATA Karnesine ihtiyaç duyan bir kişi ya da kurum, ihraç edeceği yani, yurt dışına götüreceği eşyaların adedini, ağırlığı, bedelini ve diğer niteliklerini gösteren bir çeki listesi hazırlar. Bir dilekçe ile birlikte yetkili Odaya başvurur. Söz konusu eşya için Odaya bir teminat vermesi gerekir. Oda teminat karşılığında ATA Karnesini verir.

Teminat

ATA Karnesi için teminat olarak, nakit veya banka teminat mektubu verilebilir. Teminat mektubu döviz ya da Türk Lirası da olabilir. Banka teminat mektubunun konu bölümüne, ‘ATA Karnesi kapsamı eşya” notunun yazılması gerekir.
kabul edilir.

Teminat mektubu, ATA Karnesi konusu eşyaların toplam değerinin yüzde ellisi oranında olmalıdır.

Kuyumculuk Sektöründe Teminat Oranları

GTİP yani, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu 71.13, 71.08 ve 71.06 olan Karne konusu eşya için, döviz cinsinden teminat söz konusu ise ülkelere göre teminat oranları farklıdır.

Karne kapsamı eşyalar için, teminat oranları birbirinden farklı birden fazla ülke söz konusu ise, teminat oranı en yüksek ülke baz alınır.

Teminat Oranları:

https://www.atso.org.tr/download/5919/ulkelere-gore-doviz-bazinda-teminat-orani.html

Taahhütname

ATA Karnesi konusu eşyalarin GTİP yani, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu 71.13, 71.08 ve 71.06 ise yetkili Oda taahhütname ister.

Taahhütname örneği (Kuyumculuk sektörü için)

Taahhütname

…numaralı ATA karnesi ile geçici ihraç ettiğimiz eşyayı aynen ve eksiksiz olarak yurda geri getireceğimizi, ATA karnesi koçanlarını ilgili gümrük idarelerine usulü uyarınca imza ettirip mühürleteceğimizi, bu işlemlerde eksiklik olması halinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğince, ayrıca anılan karne ile ilgili olarak Türk ve yabancı gümrüklerce Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği aracılığı ile talep edilecek gümrük vergi ve resimleri ile ortaya çıkabilecek her türlü ödeme yükümlülüğünü verdiğimiz teminat miktarının üstünde dahi olsa, teminatın tarafımıza iadesinden sonra da dahil olmak üzere itiraz etmeden ve hukuk yollarına başvurmanıza gerek kalmaksızın, derhal ve tamamen ödeyeceğimizi kabul ve taahhüt ederiz.

Firma unvanı:

Firma yetkilisi ya da yetkilileri :

İmza :

Firma kaşesi:

Ek : İmza sirküleri

ata karnesi nedir

ATA SÖZLEŞMESİNİ İMZALAMIŞ OLAN ÜLKELER : 

1. Almanya
2. Amerika Birleşik Devletleri
3. Andorra
4. Arnavutluk
5. Avusturalya
6. Avusturya
7. Bahreyn Krallığı
8. Belçika
9. Beyaz Rusya
10. Birleşik Arap Emirlikleri
11. Bosna Hersek
12. Brezilya
13. Bulgaristan
14. Cebelitarık
15. Cezayir
16. Çek Cumhuriyeti
17. Çin
18. Danimarka
19. Endonezya
20. Estonya
21. Fas
22. Fransa / (Monaco Prensliği –FR)
23. Finlandiya
24. Fildişi Sahili
25. Güney Afrika Cumhuriyeti
26. Hırvatistan
27. Hindistan
28. Hollanda
29. Hong Kong
30. İngiltere
31. İspanya
32. İsrail
33. İsveç
34. İsviçre
35. İran
36. İrlanda
37. İtalya
38. İzlanda
39. Japonya
40. Kanada
41. Karadağ
42. Kazakistan
43. Kıbrıs*
44. Kore
45. Letonya
46. Litvanya
47. Lüksemburg
48. Makao
49. Macaristan
50. Madagaskar
51. Lübnan
52. Makedonya
53. Meksika
54. Malezya
55. Malta
56. Mauritius
57. Moğolistan
58. Moldova
59. Norveç
60. Pakistan
61. Polonya
62. Portekiz
63. Romanya
64. Rusya Federasyonu
65. Senegal
66. Sırbistan
67. Singapur
68. Slovak Cumhuriyeti
69. Slovenya
70. Sri Lanka
71. Şili
72. Tayland
73. Tunus
74. Türkiye
75. Ukrayna
76. Yeni Zelanda
76. Yunanistan

Daha önce sizler için hazırlamış olduğumuz 10 Adımda Tarım İhracatı Nasıl Yapılır konulu yazımızı da okuyabilir ve alternatif bilgilere erişebilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı