Varlık Yönetimi Şirketi Nasıl Tahsilat Yapar Haciz Gönderir mi
Bankaların tahsil etmekte güçlük çektiği veya tahsil edemediği alacaklarla ilgilenen, tüm iş sürecini bu borçlara yönelik kuran varlık yönetim şirketleri kara listeye giren tüketiciler başta olmak üzere borç ödemesini yapmayan her tüketicinin muhatap olabileceği kurumlardır. 2006 yılında yayımlanan yönetmelik sonrasında tüm varlık yönetim şirketlerinin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından denetlenmesine karar verilmiş, bu konuyla ilgili çeşitli ek düzenlemeler de hayata geçirilmiştir.
Varlık Yönetim Şirketleri Tam Olarak Ne Yapar
Varlık yönetim şirketlerinin iş sürecinin tamamen ödenmeyen kredi ya da kredi borçlarıyla ilgili olduğuna yukarıda değinilmişti, bu kapsamda sürecin nasıl işlediğine kabaca değinmek varlık yönetim şirketlerinin neden var olduğunu ve nasıl tahsilat yaptığını anlamakta kolaylık sağlayacaktır.
Bankalar tahsis ettiği kredi ya da kredi kartı gibi ürünlerinden doğan borçların ödemesini alamadığında bu durumu batık kredi olarak nitelendirir ve ilgili borcun ödenmesi için kendi prosedürlerine uygun düşecek şekilde bazı girişimlerde bulunarak tüketiciyle iletişim kurar. Tüketiciler ilgili iletişim sonrasında bankaya olan borcunu ödemezse kara listeye alınır fakat borç halen tahsil edilmemiş olur. Bankanın bu süreçten sonra tüketiciyle kurduğu her iletişim borcun doğurduğu maliyete iş ve personel maliyetlerinin eklenmesine neden olur, dolayısıyla süreç uzadıkça bankanın uğradığı zarar da artar. Bu nedenle banka tüketiciden borcu tahsil edemeyeceğinde karar kıldığında ihale açar ve ilgili tüketicinin borç sözleşmesini varlık yönetim şirketleri arasından en yüksek teklifi veren kuruma satar. Bu ihale genellikle borcun tam değerinin çok altında bir bedelde tamamlanır. Örneğin 10 bin TL borcu olan bir tüketicinin borç sözleşmesi için varlık yönetim şirketleri 2 bin TL gibi tekliflerde bulunabilir ve ihaleyi kazanabilir. Tüketicinin ödemesi gereken borç varlık yönetim şirketiyle yaptığı görüşme sonrasında bu nedenle düşmektedir.
Sözleşmeyi alan varlık yönetim şirketi borçluyla iletişime geçer ve borcunu ödemesini ister. Borçluyla ortak nokta bulmaya, bir şekilde borcu tahsil etmeye çalışan şirket ödeme planının yapılandırılması ya da taksitlendirme gibi imkanlara sahiptir. Tüketiciler bu yapılandırma ya da taksitlendirme işlemi sırasında iyi pazarlık yaparsa çok daha düşük bedellerle borçlu olmaktan kurtulabilir.
Varlık Yönetim Şirketi Haciz Yapar Mı?
Varlık yönetim şirketi haciz işlemine başvurmadan ve bu sürecin doğuracağı maliyetlere katlanmadan önce tüketicinin borç ödemesini yapabilmesi için gerekli olan neredeyse her yola başvurur. Tüketici bu süreçte borcunu ödememekte ısrarcı olursa varlık yönetim şirketinin haciz işlemine yetkisi vardır ve yasal takip başlatabilir. Hatta haciz konusu özelinde bankalar ve varlık yönetim şirketleri özelinde bir karşılaştırma yapılacak olursa varlık yönetim şirketlerinin hacizle ilgili çok daha kısa süre içerisinde çok daha hızlı mesafe aldığını belirtmek mümkündür.
Kredi Borcu Ne Zaman Varlık Yönetim Şirketine Devredilir
Kredi borcunun varlık yönetim şirketine devredilmesi süreci tamamen banka kontrolünde olsa da aşağı yukarı 2 yıl borç tahsilatı yapamayan bankalar bu borcu tahsil edemeyeceğine kanaat getirir ve ihale açar. İhale sonrasında borç sözleşmesi varlık yönetim şirketine devredilen tüketicinin bankayla hiçbir ilişiği kalmaz, bu dönemden sonra tüm sürecin varlık yönetim şirketiyle idare edilmesi gerekir. Herhangi bir sorun yaşandığında da yine bankayla değil varlık yönetim şirketiyle iletişime geçilmesi gerekecektir.
Banka Mı Varlık Yönetim Şirketi Mi?
Borcun ödenmesi süreciyle ilgili bir karşılaştırma yapılması gerekirse bankaların da tıpkı varlık yönetim şirketleri gibi faiz silebileceği, ödeme planını yapılandırabileceği vb. söz edilebilir. Fakat bankalar belirli bir noktaya kadar imtiyaz tanıyacaktır, çünkü bu imtiyazların tanındığı süre de banka için bir maliyet anlamına gelecektir ve zaman banka aleyhine işlemektedir. Varlık yönetim şirketlerinin tek işi borç tahsil etmek olduğu için bankalara nazaran daha ilgili olabilmekte ve hatta kişi özelinde daha basmakalıp olmayan bir ödeme planı dahi oluşturabilmektedir.
Varlık Yönetim Şirketi Nasıl Tahsilat Yapar
Varlık yönetim şirketi tüketiciyle iletişime geçtikten sonra borç ödemesinin ne şekilde ne kadarlık taksitlerle ya da tek seferde ne kadarlık indirimle yapılacağına karar verir. Bu karar sonrasında tüketiciler varlık yönetim şirketlerinin kendileriyle paylaştığı IBAN numarasına düzenli taksit ödemelerini yapar ve borç ödemesini gerçekleştirmiş olur. Bu süreçte yapılan ödemelerin tümünde işlem açıklamasında borç ödemesinin kimin adına yapıldığı, kaçıncı taksitin ödendiği vb. detaylar yazılmalıdır.
Varlık Yönetim Şirketi Borç Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır konulu yazımızı da okuyabilir ve borcunuz olup olmadığını da öğrenebilirsiniz.