fbpx
SGK

SGK Gelir Testi Yaptıracaklar Nereye Başvurmalı (Nasıl Yapılır)

Geçtiğimiz dönemlerde uygulamaya giren Genel Sağlık Sigortası (GSS) bir çok açıdan tartışma yaratmıştı ve taleplerin artması üzerine ücrette indirime gidilerek tek fiyat uygulamasına başlanmıştı. GSS kapsamında ödenecek ücretin ne kadar olacağını hesaplayabilmek başta olmak üzere SGK kapsamında verilen bazı desteklerden yararlanabilmek adına da gelir testine girilmesi gerekiyor. Bu açıdan SGK gelir testi başvurusu nereye ve ne şekilde yapılmalıdır kısaca değinilmesi yararlı olabilir.

Genel Sağlık Sigortası Nedir

Genel Sağlık Sigortası (GSS) sigorta kapsamında olmayan kişilerin de bir fondan yararlanabilmesini mümkün kılmak adına geliştirilen yaratıcı bir uygulamadır. GSS sayesinde hiçbir yerde çalışılmasa da yüklü miktarda sağlık harcamasından kurtulmak mümkün hale gelir.

SGK’nın son dönemlerde gerçekleştirdiği en büyük atılımlardan birisi olan GSS’nin 2018 yılı için belirlenen ücreti 60,89 TL’dir.

Ödenecek bu ücret neredeyse tüm SGK hizmetlerinden yararlanılmasını ve çok ciddi boyutlarda hastane masraflarının altından kalkılmasını mümkün kılmaktadır. Genel Sağlık Sigortası’nı (GSS) sigorta kapsamında olmayan kişilerin oluşturduğu bir fon olarak düşünmek gerekir.

Gelir Testi Nedir?

Gelir testi de GSS uygulamasının ilk ortaya çıktığı dönemlerde gündemde yer tutmaya başlayan bir prosedürdür. Bu prosedür uyarınca maddi gücü SGK’nın belirlediği prim ödemelerini yapmak konusunda elverişli olmayan kişilerin de sağlık hizmetlerinden yararlanması mümkün hale getirilmektedir.

Kaymakamlık ve valiliklere bağlı olarak faaliyet gösteren sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına bağlı görevliler kişinin içerisinde yaşadığı hanenin aylık gelirini ve kişi başına düşen miktarı hesaplayarak işe başlar. Söz konusu tutarın asgari ücretin üçte birinden az olması halinde gelir testi sonrasında prim ödemelerinden muaf olunur.

Gelir Testi Başvurusu Nereye Yapılır?

Gelir testi yaptırabilmek için muhatap olunması gereken kurum SGK değil il ya da ilçede faaliyet gösteren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’dır. Bu vakıflar çoğu zaman belediye binasının içerisinde ya da yetkili makamların oldukça yakınındaki bir bölgede faaliyet gösterir.

İlgili kuruma giden vatandaş gelir testi yaptırmak istediğini belirttikten sonra bir form doldurur ve bu form üzerinde ay içerisinde yapılan neredeyse tüm harcamalara değinilmesi gerekir. Eğer yapılan harcamalar kişilerin gelirinden fazla çıkıyorsa bu durumda gelirle fazlalık arasında kalan kısım da gelire eklenir, çünkü bir şekilde bu harcamanın da karşılanabildiği düşünülmektedir. Bu açıdan harcamaların muhasebesini iyi yapmak ve form üzerinde de buna uygun veriler paylaşmak faydalı olacaktır.

Gelir Testi Nasıl Yapılıyor

Gelir testi formu teslim edildikten sonra çok yüksek ihtimalle bir yetkili test için atanacak ve prosedürleri uygulamaya başlayacaktır. Bu prosedürler arasında vatandaşın evinin ziyaret edilmesi ve yapılan harcamaların doğruluğunun tescillenmesi de bulunmaktadır. Kira sözleşmesi, faturalar vb. ibrazı talep edilebilmektedir.

sgk gelir testi
sgk gelir testi

Gelir Testi Kaç Yılda Bir Yapılır

Gelirin aynı olmasına rağmen prim ödemesinde bir artış meydana gelmediği sürece gelir testinin yeniden yapılmasına gerek yoktur.

Daha önceden ele alıp yayımlamış olduğumuz Geçinmekte Zorlanıyorum Diyenlere Tüm Devlet Yardımları konulu bölümü buradan  https://onlinekrediler.net/gecinmekte-zorlaniyorum-diyenlere-tum-devlet-yardimlari/ inceleyerek, size uygun bir devlet yardımı olup olmadığını yazımızı okuduktan sonra öğrenebilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu