fbpx
Ticaret

Fiş Fatura Kesmemenin Cezası Nedir (Para-Hapis ?)

Yapılan harcamaların devlete bildirilebilmesi ve en basit haliyle bu harcamalardan doğan vergilerin tahsil edilebilmesi için fiş ya da faturanın mutlaka alınması/verilmesi gerekmektedir. Bu açıdan hayatımızın ve devletin en önemli unsurlarından birisi olan vergi toplamanın mümkün kılınabilmesi için herkesin fiş/fatura gibi konularda çok dikkatli davranması gerekmektedir. Bu açıdan dikkat edilmeme ihtimaline karşın caydırıcı cezalar belirleme yetkisine de sahip devlet çeşitli cezai yaptırımlarda bulunur. Bu açıdan fiş, fatura kesmemenin cezası nedir, neden fiş alınmalıdır ve türevi konulara değinilmesi yararlı olacaktır.

Fatura ve Fiş Kesmeme Cezası

Bedeli ödenerek satın alınan ürünün sahipliğini doğrulamak için gerekli olan fiş, fatura yerine de kullanılabilir. Çoğu firma satın alınan ürünün kişi tarafından kendisinden satın alındığını doğrulamak için iadeler başta olmak üzere çeşitli konularda fiş ibrazını zorunlu tutmaktadır. Bu açıdan fişin bir fatura yerine de geçebildiğini bilmek önemlidir.

Ayrıca sahip olunan fişin üzerinde bedel yazması itibariyle KDV hesaplamasının yapılması da mümkün olur. Kesilen her fiş, ödenmesi gereken KDV anlamına geldiği için devletin vergisini tahsil etme imkanını doğurur. Bu açıdan devlete karşı yükümlülüğünü yerine getirmekle zorunlu olan vatandaşların fiş talep etmesi ve fişin üzerinde yazan bedelin doğru olduğunu tescil etmesi çok önemlidir.

Ürün ya da hizmet satın alırken fiş talep etmeyen vatandaşlarla fiş vermeyen işletmelere ceza uygulanır.

Eğer fiş ya da fatura kesmediği tespit edilen bir işletme şikayet edilirse bu işletmenin fiş kesmeden yaptığı satışlar için % 10 oranında cezaya ek olarak 210 TL sabit ceza ödemesi yapması gerekir.

Fiş Kesmeyen Yer Nereye Şikayet Edilir?

Eğer alışveriş yapılan yer fiş kesmiyorsa ya da fiş kesmek konusunda diretiyorsa bu durumda ilgili işletmenin mutlaka şikayet edilmesi gerekmektedir. Yapılacak şikayet için en yakın il veya ilçe vergi dairesine gidilerek dilekçe yazılabilir ya da 189 numaralı ALO Maliye hattı aranabilir. Her iki halükarda da söz konusu işletme hakkında aksiyon alınacak ve kesilmeyen fişler için gerekli cezalar uygulanacaktır.

Neden Fiş Almalıyız?

Yapılan alışverişten sonra fiş alınması ya da istenmesi çok önemli bir sorumluluktur. Bu sorumluluğun yerine getirilmemesi çeşitli cezai yaptırımlar doğurur, ancak yalnızca ceza kesilecek endişesiyle değil kişilerin sorumluluk bilinciyle hareket ederek fiş talep etmesi gerekir. Fiş talep edilmesinin en önemli katkılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • İşletmeye ödenen bedelin vergisinin verileceğinden emin olmak,
  • Satın alınan ürün ya da hizmet üstüne hak iddiasında bulunabilmek,
  • Eğitim, sağlık, sosyal hizmetler vb. kamu harcamalarının yapılabilmesi için hazineye katkıda bulunmak,
  • İade, değişim ya da türevi haklardan yararlanabilmek ya da gerektiğinde tüketici hakem heyeti başta olmak üzere çeşitli otorite kurumlarda hak arayabilmek,
  • Ceza yememek için fiş ya da fatura alınması gerekmektedir.

Devlet ya da hükümetle ilgili ne tarz bir düşünce içerisinde olunursa olunsun fiş ya da fatura kesilmesi konusunu pasif ya da aktif tepkiden mutlaka ayırmak gerekir. Fiş ya da fatura kesilmesi, bu harcamaların vergilendirilmesi devlet ya da hükümet için değil vatandaşlar için çok önemlidir. Vergi tahsilat oranının % 20’lere düştüğü günümüzde vatandaşlar olarak bilinçli hareket etmek durumundayız.

Fiş Almazsak Ne Olur?

Eğer yaptığımız harcamaya karşın fiş almazsak bu durumda söz konusu bedele dahil edilen vergi ödemeleri de doğrudan satışı yapan kişinin cebine kalmış olur. Yani % 18 KDV başta olmak üzere tüm buna benzer vergiler için devlete hiçbir ödeme yapılmaz ve bu da kişi ya da kurumun haksız kazancı olur.

Kalkınma, kamu harcamaları ya da teşvik gibi unsurların devamlılığı olmaz, çünkü bunları finanse edecek vergi de bulunamaz. Devletin en önemli gelir kaynağı vergilerdir, bu açıdan devletin sürekliliğinden bahsetmek için vergilerin ödenmesi gerekliliğine bağlıdır.

fis fatura kesmemenin cezasi

Çocuk esirgeme kurumu, KIZILAY, adalet, sağlık ve eğitim gibi maliyetli işlerin altından kalkamayan devlet harcamaları kısmak durumunda kalır ve bütçedeki bu daralma sonrasında hizmet kalitesi ciddi şeklde düşer.

Yapılan harcama sonrasında satın alınan ürün ya da hizmet üzerinde hak iddiasında bulunulamaz, kişiler haklarını mahkemelerde arayamaz çünkü bu harcamanın yapıldığını ispatlayacak bir belge de olmayacaktır.

Fiş ya da fatura alınmadığı tespit edilirse vergi dairesi tarafından özel usulsüzlük cezası kesilir.

Sizler için daha önceden kaleme aldığımız E Ticaret Siteme İyzico ile Nasıl Ödeme Alabilirim konulu yazımızı da okuyabilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu