Ülkemizde faaliyet gösteren önemli kurumlardan birisi olan Ticaret Odaları aracılığıyla ihtiyaç sahibi esnafın nakit sermaye tahsisi mümkün kılınmaktadır. Geçtiğimiz bazı dönemlerde nefes kredisi, kobi destek kredisi ve türevi konularda kredi ürünleri geliştiren odalar ilerleyen dönemlerde bu tarz kredi kampanyaları düzenlemesi halinde üyelerine bildiri yapmaktadır. Yalnızca belirli dönemlerde verilen bu kredi ürününe ek olarak yılın her döneminde istifade edilebilecek ve ticaret odası üzerinden başvuru iletilebilecek kredi ürünleri de vardır. Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi tarafından hazırlanan bu kredi ürünü kapsamında ticaret ve sanayi erbaplarının ihtiyaç duyduğu sermayeye kısa süre içerisinde erişmesi mümkün kılınır. Bu açıdan ticaret odasından nasıl kredi kullanılır, şartlar nelerdir, başvuru nasıl yapılır, nelere kredi verilir, verilen kredi ürünleri nelerdir ve türevi konulara değinme kyararlı olacaktır.
Ticaret odaları aracılığıyla kullanılacak esnaf ve kefalet kredilerinden istifade edebilmek için yerine getirilmesi gereken bazı şartlar vardır. Bu şartlar şu şekilde sıralanabilir:
Bu şartların yerine getirilmesi halinde başvuruların yapılması mümkün olur. İletilen başvurular kısa süre içerisinde değerlendirilir.
İlgili kredi ürününe başvuru yapmak isteyen esnaf ve sanatkarların takip etmesi gereken adımları şu şekilde sıralamak mümkündür:
Kredi başvurusu iletmek isteyen esnaf ve sanatkarların beraberinde ibraz etmesi gereken belgeleri şu şekilde sıralamak mümkündür:
Beyan edilecek belgelerin aslı ve fotokopisi aynı anda ibraz edilmelidir. Eğer kefil gösterilecekse kefillerin de vergi levhası aslı ve fotokopisi, kimlik fotokopisi ve aslı, ikametgah aslı ile ibrazda bulunması gerekmektedir. Beyan edilebilecek kefil sayısı kredi miktarına bağlı olarak 1 ile 3 arasında değişmektedir. Talep eden kişilerin kefil yerine teminat ya da ipotek vermesi de mümkündür. Eğer ipotek verilecekse ipotek verilecek olan taşınmazın tapu fotokopisini de ibraz etmek gerekir.
TESKOMB öncülüğünde esnaf ve sanatkarlara verilen krediler işletme kredisi, aylık eşit taksitli işletme kredisi, tesis kredisi, istihdamı destekleme kredisi, kooperatif ihracat tesis kredisi, iskonto kredisi, şoför taşıt edindirme kredisi, şoför esnafına taşıt onarım kredisi ve servis aracı kamyonet yenileme kredisi olarak sıralanabilir.
İşletme kredisi çekmek isteyen esnaf ve sanatkarlar 200 bin TL’ye kadar olan kredi ihtiyacını 1 ile 5 yıl arasında değişen vadeyle karşılayabilir. İlk yılı ödemesiz olan bu kredi imkanı hammadde ve döner sermaye ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için tahsis edilir ve amacına hizmet etmesi beklenir. Kredi teminat ıolarak kooperatif kealeti ve şahıs kefaleti, ipotek, ticari işletme rehni kullanılabilmektedir.
Aylık eşit taksitli işletme kredisi kapsamında esnaf ve sanatkarların 12-24 ay vadeli kısa dönem nakit ihtiyacı 200 bin TL üst limitle karşılanmaktadır. 1 yıla kadar olan vade için aylık 0,66 faizli, 1 yıl ile 2 yıl arasındaki vade için 0,33 faizli tahsis edilen bu kredi için kooperatif kefaleti ve şahıs kefaleti, ipotek, ticari işletme rehni teminat olarak gösterilmelidir.
Tesis kredisi ürünü kapsamında Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi ortağı esnaf ve sanatkarlara ihtiyaç duydukları makine, araç ve gereçleri satın almaları için gerekli olan nakit sermaye 150 bin TL üst limitle 5 yıla varan vade imkanıyla sağlanır. En az 2 yıl vadeli olarak kullanılabilen kredinin aylık faiz oranı 0,33’tür.
Esnaf ve sanatkarların üretimlerini artırmak ve istihdam sağlamak amacıyla işyerlerinde kullanacakları yeni makina, araç ve gereçlerin satın alınabilmesi için hazırlanan bu kredi imkanı kapsamında 150 bin TL’ye kadar olan nakit ihtiyacı 1 yılı ödemesiz olmak üzere 3 yıl vadeyle karşılanır. 1 yıl vadeli krediler için aylık 0,66; 12 aydan daha uzun vadeli krediler için ise aylık 0,33 faiz oranıyla tahsis gerçekleşmektedir.
Kooperatif ihracat tesis kredisi kapsamında imalat sektöründe faaliyet gösteren ve ihracatla uğraşan esnaf ve sanatkarların ihraç ettiği ya da edeceği mal için ihtiyaç duyduğu teçhizatları satın almak amacıyla 150 bin TL üst limitli kredi tahsis edilir. Söz konusu kredinin üst limiti 150 bin TL’dir ve 1 yılı faiz ve anapara ödemesiz olmak üzere 4 yıl vadeli olarak kullanılabilir. Teminat olarak kooperatif kefaletine ek olarak 2 şahsın kefil olması ve sigorta yaptırılması gerekmektedir.
Kısa süreli nakit sermaye ihtiyacını karşılamak isteyen esnaf ve sanatkarlar için oluşturulan bu ürün kapsamında 1 ile 9 ay vade arasında değişecek şekilde 150 bin TL’ye kadar kredi kullanılabilir. Kooperatif kefaletine ek olarak şahıs kefaleti, ipotek, ticari işletme rehni de gerekmektedir.
Şoför taşıt edindirme kredisi kapsamında 3 yaşına kadar otomobil, kamyonet ve minibüs, 5 yaşına kadar ise kamyon ve otobüs satın alınması konusunda destek olunur. 2 ile 5 yıl arasında değişen vadeyle kullanılabilen kredinin aylık faiz oranı 0,33’tür.
Üyeler kooperatif kefaletine ek olarak şahıs kefaleti, rehin ve kasko sigortası yaptırmak durumundadır.
Esnaf ve sanatkarlar taşıtlarının bakımı, lastik ya da yedek parça satın alınması gibi maliyetleri karşılamak amacıyla 1 ile 9 ay arasında değişen bu krediyi iskonto kredisi olarak ya da 1 ile 4 yıl arasında değişen vadeyle işletme kredisi olarak kullanabilir. Aylık faiz oranı 1 yıl vadeli krediler için 0,66; 12 aydan daha uzun vadeli krediler için ise 0,33’tür.
Okul, servis aracı, şehiriçi yük aracı ve kamyonetlerin 10 yaşını aşması durumunda yenilenmesi amacıyla Esnaf ve SAnatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi kredisi kullanılabilir. Söz konusu kredi kapsamında 150 bin TL’ye kadar 3 yıl vadeli finansman sağlanır. Söz konusu krediyi kullanabilmek için kooperatif kefaletine ek olarak 2 şahıs kefaleti, kasko sigortası ve rehin verilmesi gerekmektedir. Satın alınacak aracın en az % 8’ini de özkaynak katkısı peşinat olarak vermek de gerekir.
Hangi kredi ürününden yararlanıldığı fark etmeksizin her kredi ürünü için 12 aya kadar olan vadede aylık faiz oranı % 0,33, 12 aydan daha uzun olan vadeler için faiz oranı % 0,66 olarak belirlenmiştir. Aşağıdaki hesaplamaya fon katılım bedeli, finansman tahsis ücreti ve sigorta gibi maliyetler eklenmemiştir:
50 bin TL kredi çekilmesi halinde:
100 bin TL kredi çekilmesi halinde:
Bu kredi ürününden yararlanan tüketiciler ödemeyi de bankaya yapmak durumundadır. Şahıs firmaları en fazla 150 bin TL’ye kadar kredi talebinde bulunabilir.
Siz değerli tacir okurlarımız için daha önce yayımladığımız Şirket Adına Kredi Çekmek İçin Şirket Kaç Yıllık Olmalı konulu yazımızı da ortalama 3 dk içerisinde okuyabilirsiniz.
Sanal para alım ve satımının yaygınlaşması ile birlikte farklı alt coinler ortaya çıkmaya başladı. The…
Vakıfbank, faizsiz kredi imkânı ile pandemi yüzünden geçim sıkıntısı yaşayan birçok kişiye destek sunuyor. Online…
Bireylerin ya da tüzel kişilerin belli miktarlar kapsamında, kamu hizmetleri için kanuni bir şekilde ödedikleri…
Taşıt kredisinin temel özelliği, kefil şartının bulunmamasıdır. Dolayısıyla birçok yeni taşıt sahibi krediye seçeneğine yönelmektedir.…
Loopring coin yorum, son zamanlarda en çok merak edilen popüler konular arasında yerini aldı. Öyle…
Dijital paranın global borsanın nabzı haline gelmesiyle birlikte, her gün yeni bir coin yüzüne çıkıyor.…