Sponsorlu
Kategori: Bireysel Emeklilik

Zorunlu BES ten Nasıl Çıkış Yapabilirim – Detaylı Anlatım

Sponsorlu

Bireysel Emeklilik Sistemi, kısa adıyla BES, sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcı unsurları arasında yer alan bir uygulamadır. Aktif çalışanların, çalışma hayatları süresince kazançlarının bir kısmını biriktirerek emekli olmalarının ardından ise rahatlıkla hayatlarına devam edebilmeleri hedef alınmıştır.Gönüllü katılımı sağlayan BES, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren artık tamamen zorunlu oldu. Maaşlarından kesinti istemeyen bireyler ise, birçok soru sormaya başladı. Bu konuda en çok sorulan soru ise, BES’ten nasıl çıkılır oldu.

zorunlu besten nasil cikis yapabilirim

Bes’ten Nasıl Çıkılıyor?

Çalışanlara otomatik şekilde yaptırılan BES’ten ayrılmak isteyenler, ilk 2 ayın ardından sistemden çıkabiliyor. BES’ten çıkmak için çalışanlar iki ay içerisinde resmi olarak cayma hakkına sahiptir. Cayma durumunda her hangi bir maddi kayıp yaşanması söz konusu değildir. Sistemden çıkan çalışanlara 10 iş günü içerisinde yatırdıkları paralar tamamen iade ediliyor. Bu durumda ve ilk 3 yıl içerisinde zorunlu BES’ten ayrılma durumunda devlet katkısı alma hakkı kaybediliyor. İşte en fazla kafa karışıklığına neden olan konu da, burası oluyor ve devamında BES iptali için resmi gazetede bir yayınlama yapıldı. BES iptali için Resmi Gazete’te yayınlanan metin aynen şu şekilde.

“Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin” 22/E maddesinin birinci fıkrasına göre çalışan BES iptali talebini işverene ya da şirkete posta, e-posta gibi araçlarla iletmesi gerekiyor. Çalışan BES’ten çıkma isteğini ilettikten sonra on iş günü içinde kesintilerin iade edilmesi gerekiyor. İadenin gecikmesi durumunda temerrüt faizi ile iade yapılacak.

BES ‘ten Çıkmak İçin Ne Yapmak Gerekiyor

Bu işlem için çoğu emeklilik şirketinin ilgili BES şirketinin müşteri hizmetleri aranır, BES ‘ten çıkış talebinde bulunulur. Bazı şirketler telefonla işlemi tamamlayabildiği gibi bazıları ise sizden bir ayrılma talep formu göndermenizi ister. Bu formu e posta ya da faksla gönderip teyit aldıktan sonra BES ‘ten çıkış işleminiz tamamlanmış olacaktır.

Zorunlu BES İptal Edemiyorum

Özellikle Bireysel emeklilik şirketleri, zorunlu BES ‘ten çıkmak isteyen katılımcıların, çıkış işlemleri için bir çok prosedüre yer vermekte, bundan dolayı da katılımcıların BES ten çıkıştaki süreçleri uzamaktadır. Ayrıca herhangi bir kesinti olmaksızın çıkış işlemi için belli bir süre olduğundan dolayı, katılımcılar bu süreyi geçirmemek için kısa sürede çıkışın tamamlanmasını talep etmektedir. Bu anlamda en doğru yol; resmi kanallar üzerinden BES çıkışı talep etmektir. Bunlar da dilekçe, iadeli taahhütlü belge gönderimi vs. gibi işlemlerdir. Ayrıca SMS vs gibi online ortamlardan da BES İptali mümkündür. Bu konuda etraflıca ele alınmış olan Zorunlu BES İptali SMS Tüm Şirketler konulu bölümümüzü buradan inceleyebilir ve BES çıkış işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Zorunlu BES Kapsamına Kimler Giriyor?

T.C. Resmi Gazete’de yayımlanarak tamamen aktif olan BES sistemi, 45 yaşın altında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kamu ve özel sektör çalışanlarını kapsama altına alıyor. Otomatik katılım olarak uygulanacak BES sistemine katılımlar ise, işverenler aracılığı ile yapılıyor.

BES İçin Ne kadar Kesintiler Oluyor?

Bireysel Emeklilik Sistemi kapsamında çalışanların brüt maaşının %3’ü net maaşından kesintiler olacak. Örneğin brüt kazancı 5000 TL olan birinin maaşından 150 TL tutarında bir kesinti olacak. Ancak isteğe göre daha fazla tutarda kesintiler olabilecek. Bu kapsamda üst sınırla ilgili herhangi bir kısıtlama olmadığını sizlere söylemek isteriz. Sistemde kalınması durumunda ise her ay katkı paylarına devlet tarafından %25 oranında ekstra bir katkı verileceğini hatırlatıyoruz.

Otomatik BES Ne Zaman Başlayacak

  • Çalışan kişi sayısı 1.000 ve üzeri olan şirketler; 1 Ocak 2017
  • Çalışan kişi sayısı 250 – 999 arasında olan şirketler; 1 Nisan 2017
  • Çalışan kişi sayısı 100 – 249 arasında olan şirketler; 1 Temmuz 2017
  • Çalışan kişi sayısı 50 – 99 arasında olan şirketler; 1 Ocak 2018
  • Çalışan kişi sayısı 10 – 49 arasında olan şirketler; 1 Temmuz 2018
  • Çalışan kişi sayısı 5 – 9 arasında olan şirketler; 1 Ocak 2019 tarihleri arasında olmuştur. Son olarak Ocak 2019 itibariyle tüm çalışanlar bu kapsama alınmış böylelikle, Zorunlu BES dışında kalan çalışan kalmamıştır.
Sponsorlu
Paylaş
Yazar:
Hikmet Ilgaz
Etiketler: BESçıkışiptal

Son Yazılar

The Graph Coin Yorum

Sanal para alım ve satımının yaygınlaşması ile birlikte farklı alt coinler ortaya çıkmaya başladı. The…

Temmuz 9, 2021

Vakıfbank Faizsiz Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Vakıfbank, faizsiz kredi imkânı ile pandemi yüzünden geçim sıkıntısı yaşayan birçok kişiye destek sunuyor. Online…

Temmuz 8, 2021

Vergi Borcu Yoktur Yazısı Alma

Bireylerin ya da tüzel kişilerin belli miktarlar kapsamında, kamu hizmetleri için kanuni bir şekilde ödedikleri…

Temmuz 7, 2021

Yeni Taşıt Kredisi Şartları

Taşıt kredisinin temel özelliği, kefil şartının bulunmamasıdır. Dolayısıyla birçok yeni taşıt sahibi krediye seçeneğine yönelmektedir.…

Temmuz 6, 2021

Loopring Coin Yorum

Loopring coin yorum, son zamanlarda en çok merak edilen popüler konular arasında yerini aldı. Öyle…

Temmuz 5, 2021

Waves Coin Nedir? Nasıl Alınır?

Dijital paranın global borsanın nabzı haline gelmesiyle birlikte, her gün yeni bir coin yüzüne çıkıyor.…

Temmuz 4, 2021