Sponsorlu
Kategori: Ticaret

İş Yerimde Ciromu Nasıl Arttırabilirim Soruna 7 Net Cevap

Sponsorlu

Bir şirketin dahil olabileceği en önemli etkinliklerin başında satış gelmektedir. Satışlar olduğu müddetçe yeni ekipmanlar alınabilecek, personel ücretleri ödenebilecek ve hizmet sunmaya devam edilebilecektir. Bu kapsamda satış olmadan bir işin de olamayacağını kavramak gerekir.

Özellikle son 5 yıllık süreçte giderek zayıflayan ekonomi, artan kurlar ve türevi ekonomik sorunlar küçük işletmeleri başta olmak üzere tüm şirketleri derinden etkiledi. Ekonominin olumsuz ve kaçınılmaz etkilerini bir kenara bırakıp, mevcut durumu kabullenirsek iş yerimde ciromu nasıl artırırım diyenler için bazı tavsiyelerde bulunmak mümkündür. Bu stratejileri gerçeğe dönüştürürken ürünlerinizin bunu mümkün kılabileceğine, müşterilerinizi iyi analiz etmiş olduğunuza, ekibinizin de bu stratejiyi uygulamak istediğine, rakiplerinizin kısa süre içerisinde kopyalayabileceği bir strateji olmadığına ve ekonomiyle ilgili gelecek beklentilerinize uyum sağlayacağına inanmanız gerekir.

Pazarınızı Genişletin

Satışları artırmanın en iyi yolu pazarın genişletilmesidir. Ürününüze yeni kullanım alanları bulmak ya da doğrudan farklı bölgelere de satış kanalları oluşturmak pazarın genişlemesinin en kolay yoludur.

1. Mevcut Ürünler için Tamamlayıcı Ürünler

Mevcut müşterilerinizi korurken ve ürün karmanızda herhangi bir değişiklik yapmanıza gerek kalmaksızın tamamlayıcı ürünler sayesinde yeni müşterilere erişmeniz mümkün olur. Örneğin bahçıvanlık işi yapan bir şirket olduğunuzu düşünelim, düzenli olarak bazı evlere gidiyor ve bahçıvanlık işleri ile ilgileniyorsunuz. Bu durumda gittiğiniz evlere ekstra ücret karşılığında bahçıvanlık işine ek olarak havuz temizliği gibi bir iş teklifinde bulunabilirsiniz. Çünkü her iki iş için de düzenli olarak ev ziyareti yapmanız gerekir, teknik olarak çok zor bir iş değildir ve zaten düzenli olarak o eve gittiğiniz için rahatlıkla altından kalkabilirsiniz.

2. Pazar Alanını Coğrafi Olarak Büyütün

Başta küçük işletmeler olmak üzere çoğu işletme pazarlama ve satış faaliyetlerini işyerinin bulunduğu merkezi ve buraya yakın yerleri kapsayacak şekilde sınırlandırır. Satış yapabileceğiniz yeni alanlar keşfedin ve küçük pazarlarda küçük ekiplerle hizmet vermeye başlayın. Hem daha düşük maliyetlerle hizmet verebilecek hem de aynı fiyattan satış yapmanız itibariyle daha yüksek gelir elde etmiş olacaksınız.

3. Kooperatif İhalelerine Katılın

Ürünlerinizi satmak için yeni pazarlar keşfetmek istiyorsanız ihaleleri ya da teklif çağrılarını mutlaka yakından takip etmeniz gerekmektedir. Okullar, şirketler, devlet daireleri ya da kooperatifler düzenli aralıklarla olmasa da ihtiyaç halinde ihale çağrısında bulunur ve bir ürünün satın alımı için fiyat teklifi talep eder. Bu fiyat teklifini verebilmek için mutlaka orada olun.

Yine bazı şirketler de satabileceği yeni ürünler keşfetmek için çağrıda bulunmaktadır. Özel şirketlerin satış için talep ettiği mallar çoğu zaman tamamlayıcı mallar olmaktadır. Bu şirketlerin teklifini bir satış olarak değil de ortaklık olarak görmek gerekir.

Fiyatlandırma Stratejiniz Olmalı

Bir ürün ya da hizmeti satmak konusunda en önemli faktör fiyattır. Düşük fiyat sunmanız her zaman satışlarınızı arttırmaz ve bazen ürüne yönelik düşük kalite imajı yaratabilir.

Dolayısıyla herhangi bir fiyatlandırma stratejisi belirlemeden önce müşterilerinizin ürününüzle ilgili ne düşündüğünü öğrenin ve gerçeği gördükten sonra, ürününüzün bıraktığı izlenimi keşfettikten sonra bir fiyatlandırma stratejisi belirleyin.

Fiyatlandırma stratejinizi her zaman geçici olarak belirleyin ve kalıcı bir fiyatlandırma stratejiniz olmasını sağlayın. Pazar ve rekabet koşullarına göre düzenli aralıklarla fiyatlandırma stratejinizi güncelleyin, yeni şeyler deneyin.

4. Fiyatları Yükseltmek ya da Düşürmek

Hammadde başta olmak üzere her türlü ürünün fiyatı yukarı ya da aşağı yönlü sürekli olarak değişmektedir. Çevrenizde bu kadar değişiklik olurken fiyatlarınızı sabit tutmanız muhtemelen gerçekleştirebileceğiniz en kötü şey olacaktır. Dolayısıyla fiyatlarınızın pazar koşullarına karşı dinamik olduğundan emin olun ve fiyatlarınızı sürekli olarak değiştirmek karşısında isteksiz davranmayın.

Fiyat artışı yaptığınız halde satışlarınızda bir değişiklik olmuyorsa karınız bir süre artacak demektir. Fiyatlarınızı düşürmeniz durumunda ise pazardaki diğer tedarikçileri itmiş olacak, yeni fırsatları doğurmuş olacaksınız, dolayısıyla pazardaki konumunuzu iyi anlayın ve fiyat stratejinizi de buna göre belirleyin.

Ayrıca fiyat değişikliğine karşı çok hassas olan nihai tüketicileri saf dışında tutmayın. Özellikle fiyatların değiştiği dönemde müşterilerinizin davranışları üzerinde biraz daha fazla zaman harcayın. Eğer müşterileriniz fiyat değişikliğine olumsuz tepki veriyorsa eski fiyatlarla satış yapabilmek adına çaba harcayın ve olabildiğince kısa süre içerisinde eski fiyatlarınıza dönün.

5. Paket Ürünler Satın

Örneğin ayakkabı satan bir dükkan olduğunuzu varsayalım. Ayakkabı satın almaya gelen kadınlar güzel görünen, kaliteli bir ayakkabı için harcama yapacaktır. Fakat ek olarak bu ayakkabı ile uyumlu cüzdan ve çanta da dizayn ettiğinizi düşünelim. Bu çanta ve cüzdanla birlikte ayakkabıyı satın alanlar için paket promosyonu yapabilir, toplu alım gerçekleştiği için indirime gidebilirsiniz. Bu sayede hem birden fazla ürün satacak hem de tüketicide karlı bir alışveriş izlenimi bırakacaksınız, ürünleriniz gerçekten kaliteliyse satışlarınızın kümülatif şekilde arttığını göreceksiniz.

6. Nakliye ve Taşıma Ücretlerini Azaltmak ya da Ortadan Kaldırmak

Örneğin ürün fiyatlarını artırmanız gerektiğini düşünelim, ancak tüketicilerin de bu fiyat artışına karşın çok hassas olduğunu varsayalım. Ürünlerinizin fiyatını düşük tutmanız halinde hem karınız düşecek hem de zorlanacaksınız. Bu durumda yapmanız gereken başta nakliye ve taşıma ücretleri olmak üzere çeşitli maliyetleri düşürmeye çalışmak olacaktır. Satışları teşvik etmek için bu süreçte size maliyet oluşturan çeşitli faktörlerden nasıl sıyrılabileceğiniz üzerine düşünmeniz iyi olacaktır.

is yeri ciro arttirma

7. Eski İlişkileri Yenileyin

Mümkünse müşterilerinizin cep telefonu numaralarını değilse en azından mail adreslerini veri olarak kaydedin ve müşterilerinizin bu bilgiler üzerinden kendilerine promosyon teklifleri iletebilmenize izin verdiğinden emin olun. Başta en eski müşterileriniz olmak üzere çok fazla bunaltmadan düzenli, geniş aralıklarla müşterilerinize kampanya mesajları iletin ve kendilerine özel indirim teklifiniz olduğunu belirtin. Bu sayede yeni müşteriler gelmeye devam ederken eski müşterilerinizi de yeni müşteriniz haline getirmeyi başarabilirsiniz.

Yine benzer bir husus da sizler için daha önceden irdeleyip kaleme aldığımız, Dükkanda Ne Satabilirim Diyenler İçin İlginç 38 Ürün Önerisi konulu yazımızı ya da yine İnternetten Ne Satabilirim Diyenler İçin 30 Trend Ürün Önerisi konulu yazımızı da okuyabilirsiniz.

Sponsorlu
Paylaş
Yazar:
Hikmet Ilgaz

Son Yazılar

The Graph Coin Yorum

Sanal para alım ve satımının yaygınlaşması ile birlikte farklı alt coinler ortaya çıkmaya başladı. The…

Temmuz 9, 2021

Vakıfbank Faizsiz Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Vakıfbank, faizsiz kredi imkânı ile pandemi yüzünden geçim sıkıntısı yaşayan birçok kişiye destek sunuyor. Online…

Temmuz 8, 2021

Vergi Borcu Yoktur Yazısı Alma

Bireylerin ya da tüzel kişilerin belli miktarlar kapsamında, kamu hizmetleri için kanuni bir şekilde ödedikleri…

Temmuz 7, 2021

Yeni Taşıt Kredisi Şartları

Taşıt kredisinin temel özelliği, kefil şartının bulunmamasıdır. Dolayısıyla birçok yeni taşıt sahibi krediye seçeneğine yönelmektedir.…

Temmuz 6, 2021

Loopring Coin Yorum

Loopring coin yorum, son zamanlarda en çok merak edilen popüler konular arasında yerini aldı. Öyle…

Temmuz 5, 2021

Waves Coin Nedir? Nasıl Alınır?

Dijital paranın global borsanın nabzı haline gelmesiyle birlikte, her gün yeni bir coin yüzüne çıkıyor.…

Temmuz 4, 2021