Bakanlar Kurulu’nun yaptığı bir toplantıdan çıkan karar neticesinde uzun zamandır tartışma konusu olan prim yatırdığı halde BAĞKUR’a bağlı esnafın işsizlik maaşı alamaması konusuna çözüm getirildi ve çözümün ismi de Ahilik Fonu oldu.
İlgili tasarı 2018 yılının Ocak ayı içerisinde yasalaştı. Söz konusu tasarıda iflas eden ya da kepenk kapatmak zorunda kalan esnafın Ahilik Fonu için yatırdığı prim gün sayısına bağlı olarak 6 aydan 10 aya kadar neredeyse asgari ücret düzeyinde işsizlik ödeneği (bu konuda kapsamlı bilgi için alması ön görülüyor. Söz konusu fon doğrudan 2 milyon yakın kişiyi ilgilendirmekte.
2018 yılının Ocak ayı içerisinde uygulamaya konan Ahilik Fonu’na katılım zorunlu olacak. Söz konusu tasarı uyarınca her esnaftan ayda 35 TL prim ödemesi kesilecek ve buna % 70 oranında devlet katkısı yapılarak fona aktarımı gerçekleştirilecek. Fon, SGK’ya bağlı olarak işletilecek fakat fonun idaresinden İŞKUR sorumlu tutulacak.
Ahilik Fonu ile iflas eden ya da mahkeme kararıyla tecillendiği şekliyle kepenk kapatmak zorunda kalan esnafın 6 aydan 10 aya kadar işsizlik maaşı alması ön görülüyor. Tıpkı işsizlik maaşı gibi Ahilik Fonu ödeneği de devletin desteğiyle esnafa ulaştırılacak.
Bu süre boyunca esnafın işini kaybetmesinden dolayı sosyal refahını koruyamaması ve gündelik hayatında ekonomik problemlerle karşılaşma ihtimali düşürülmeye çalışılıyor.
Esnafın işsizlik maaşı alabilmek için sağlaması gereken bazı şartlar var. Bu şartlar:
Yukarıdaki şartların sağlanmış olması halinde mahkeme kararıyla iflasını açıklayan esnaf, en fazla 30 gün içerisinde İŞKUR’a giderek işsizlik ödeneğinden yararlanmak istediğini belirtmelidir. 30 gün içerisinde işsizlik ödeneğinden yararlanmak istediğini belirtmeyen esnaflara işsizlik ödemesi yapılmayacağı gibi ödenen primlerin geri alınması da mümkün olmayacaktır.
Esnafa ödenecek işsizlik maaşı, işsiz kalınmadan önceki 4 ay süresince beyan edilen prime esas kazanca göre belirlenecek. Hesaplama sonucunda çıkan maaş mevcut dönemdeki asgari ücretin % 80’inden daha fazla ya da % 40’ından daha az olamayacak. 2017 yılına göre hesaplama yapılacak olursa brüt en az 711, en fazla 1422 TL maaş almak mümkün olacak.
İşsizlik maaşının ne kadar süre boyunca ödeneceğinde prim ödenen gün sayısı rol oynayacak. En az 6 ay en fazla 10 ay işsizlik ödeneğinden yararlanabilmek mümkün olacak. Bu süreç içerisinde işsiz olsunsa dahi sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanılabilecek.
Sitemiz üzerinden devlet yardımları konusunda daha detaylı bilgilere ulaşmak için bu bölümü ziyaret edebilir ve alternatif bilgiler edinebilirsiniz.
Sanal para alım ve satımının yaygınlaşması ile birlikte farklı alt coinler ortaya çıkmaya başladı. The…
Vakıfbank, faizsiz kredi imkânı ile pandemi yüzünden geçim sıkıntısı yaşayan birçok kişiye destek sunuyor. Online…
Bireylerin ya da tüzel kişilerin belli miktarlar kapsamında, kamu hizmetleri için kanuni bir şekilde ödedikleri…
Taşıt kredisinin temel özelliği, kefil şartının bulunmamasıdır. Dolayısıyla birçok yeni taşıt sahibi krediye seçeneğine yönelmektedir.…
Loopring coin yorum, son zamanlarda en çok merak edilen popüler konular arasında yerini aldı. Öyle…
Dijital paranın global borsanın nabzı haline gelmesiyle birlikte, her gün yeni bir coin yüzüne çıkıyor.…