Geçim sıkıntısı yaşayan ve kirasını ödeyemeyecek durumda olan kişilerin çeşitli durumlarda ve şartları sağlaması halinde kira yardımı alması mümkündür. Bu kira yardımları iki farklı şekilde alınabilir, ya kentsel dönüşüm kaynaklı evsiz statüsüne düşülmelidir ya da yoksulluk nedeniyle kiraların ödenememesi söz konusu olmalıdır. Dolayısıyla devletten kira yardımı nasıl alınır, kira yardımı desteği başvurusu nasıl ve nereye yapılır gibi çeşitli konulara değinilmesi yararlı olacaktır.
Kira yardımı talep edebilecek durumda olan kişilerin başında yoksullar gelmektedir. Yayımlanan istatistiklere ve araştırmalara göre resmi olarak 2018 yılı için ülkemizdeki yoksulluk sınırı 4 kişilik bir aile için 5 bin 584 lira olmuştur. Buna göre aylık geliri 5 bin 584 TL’nin altında olan 4 kişilik aileler yoksuldur. 1714 TL’den daha az gelir elde eden 4 kişilik aile ise açlık sınırının altında yaşıyor demektir.
Tüketici Hakları Derneği (THD) Genel Başkanı Turhan Çakar’ın yaptığı açıklamaya ve araştırmalara dayandırdığı sonuca göre nüfusumuzun yüzde 20’sinden fazlası açlık sınırının altında, yüzde 60’dan fazlası ise yoksulluk sınırının altında yaşıyor.
Bu durum da sosyal ödenekleri ve destekleri kaçınılmaz kılıyor. Dolayısıyla yoksulluk sınırının altında kalan kişilerin kira dahil olmak üzere birçok farklı konuda sosyal ödeneklerden yararlanması mümkün. Bu destekleri sadece kira özelinde nitelendirmek pek sağlıklı değil, kaymakamlık, valilik ya da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı aracılığıyla tahsis edilen bu destekler genel yaşam maliyetlerini karşılamak adına kullanılabiliyor.
Yoksula kira yardımı desteği kapsamında ödenek tahsis talebinde bulunmak isteyen vatandaşların Sosyal ve Yardımlaşma Dernekleri ile iletişime geçmesi gerekmektedir. Genellikle SYDV olarak bilinen bu kurumlar ihtiyaç sahiplerine devlet tarafından tahsis edilen ödenekler için gişe görevi görmektedir. Başvuruların buraya yapılması, çoğu prosedürün de yine buradan ilerletilmesi gerekmektedir.
Buna ek olarak Aile ve sosyal Politikalar Bakanlığı ile iletişime geçilebilir ve durumun ifade edilmesini takrib eden süreçte neler yapılabileceğiyle ilgili bilgi edinilmesi mümkündür. Herkes için uygun olan ve her sorunu çözen tek bir uygulamanın olması mümkün değildir, dolayısıyla bakanlıkla iletişime geçilmesi ve yardım talebinde bulunulması konusunda kapı açık bırakılmıştır.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca yürütülen sosyal yardım programları Aile Yardımları, Eğitim Yardımları, Engellilere Yönelik Yardımlar, Özel Amaçlı Yardımlar, Sağlık Yardımları ve Yabancılara Yönelik Yardımlar olmak üzere 6 farklı başlık altında toplanmıştır.
Gıda Yardımları
Bu yardım programı kapsamında yoksul ailelere temel gıda ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için gerekli olan finansal kaynağın tahsisi amaçlanmaktadır. Ramazan ayı ve Kurban Bayramı’nın öncesinde olmak üzere yılda iki defa tahsis edilen bu ödenekleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) aracılığıyla almak mümkündür. Bu programdan yararlanabilmek için eve giren aylık toplam paranın kişi sayısına bölünmesi sonucu kişi başına düşen gelir miktarının mevcut asgari ücretin ⅓’ünden az olması gerekmektedir.
Barınma Yardımları
Oturulamayacak ya da oturulmaması gerektiği düşünülen bakımsız bir evde kalan vatandaşlara ayni ya da nakdi olarak tahsis edilen ödenek barınma yardımı olarak geçmektedir. Bu yardım programı kapsamında ev için gerekli olan bakımın yapılması ve yaşama uygun hale getirilmesi mümkündür. 25 bin TL üst sınırlı bu destekten yararlanabilmek için de evdeki kişi başına düşen gelirin asgari ücretin ⅓’ünden az olması gerekmektedir.
Sosyal Konut Yardımı
Kirada oturan ailelere ya da evi olmayan ailelere tahsis edilen bu yardım sayesinde TOKİ aracılığıyla inşa edilen evlere sahip olunması mümkündür. Aylık 100 TL ya da 130 TL’lik ödemelerle 270 ay vadelendirilen ev bedelinin ödenmesi sonrasında konutun sahibi olunur.
Kentsel dönüşüm sonrasında yerleştiği ev için kira yardımı talebinde bulunacak ailelerin de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aracılığıyla bu imkandan yararlanması mümkündür. Anlaşma yapıldıktan sonra tahliye sürecine başlayan ailelere tahsis edilen bu kira yardımının ne kadar süre yapılacağı, ne kadar ödeme yapılacağı Bakanlık tarafından belirlenmektedir.
Kira yardımı için başvuruların bulunacak kişilerin uygulama alanında, riskli alan veya rezerv alanı belirlenmesine ilişkin karar ve tapu belgesine istinaden ilgili kuruma, uygulama alanı dışında ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müdürlüklükleri’ne yapılması gerekmektedir. Dönüşüm projesi kapsamında kira yardımı talep edenlerin ise İdare ya da TOKİ’ye başvuru yapması gerekmektedir.
Başvuruların yapıldığı sırada çeşitli belgelerin ibraz edilmesi gerekmektedir. Bu belgeler başvuruda bulunanın statüsüne göre değişmektedir.
Malik Başvurusu için:
Vekalet ile başvuru yapacakların bu belgelere ek olarak vekaletname aslı ve fotokopisini ibraz etmesi gerekmektedir. Vekaletin içerisinde “6306 sayılı Kanun kapsamında yapılacak kira yardımı başvurusu için yetki verilmesi” ibaresinin yer alması şarttır.
Taşınma Yardımı için Gerekli Belgeler:
Konut taşınma yardımı için başvuru yapılıyorsa:
İşyeri taşınma yardımı için başvuru yapılıyorsa:
Kiracılar kentsel dönüşüm nedeniyle taşınmak durumunda kaldığında Bakanlık aracılığıyla tek seferliğine kira yardımı alabilir. Kiracıların kentsel dönüşüm sonrasında ev satın almaya karar vermesi halinde ise Bakanlık vasıtasıyla protokol imzalayan bankalardan herhangi birisinden düşük faizle konut kredisi çekmesi de mümkün olur.
Maliklere ne kadar kira yardımı yapılacağı bulunulan ilin nüfusuna göre belirlenecek. Buna göre nüfusu:
Kiracılara ise sadece 1 defa kira yardımı yapılacak ve bu yardım da malikler için belirtilen yukarıdaki listedeki ücretlerin iki katıyla sınırlı olacak.
Kaymakamlıktan Nasıl Yardım Talebinde Bulunulur konulu yazımızı da ortalama 3 dk da okuyarak farklı bilgiler edinebilirsiniz.
Sanal para alım ve satımının yaygınlaşması ile birlikte farklı alt coinler ortaya çıkmaya başladı. The…
Vakıfbank, faizsiz kredi imkânı ile pandemi yüzünden geçim sıkıntısı yaşayan birçok kişiye destek sunuyor. Online…
Bireylerin ya da tüzel kişilerin belli miktarlar kapsamında, kamu hizmetleri için kanuni bir şekilde ödedikleri…
Taşıt kredisinin temel özelliği, kefil şartının bulunmamasıdır. Dolayısıyla birçok yeni taşıt sahibi krediye seçeneğine yönelmektedir.…
Loopring coin yorum, son zamanlarda en çok merak edilen popüler konular arasında yerini aldı. Öyle…
Dijital paranın global borsanın nabzı haline gelmesiyle birlikte, her gün yeni bir coin yüzüne çıkıyor.…