Neredeyse günlük olarak değişmeye başlayan akaryakıt ücretleri tüketiciler başta olmak üzere ülke genelinde ciddi ekonomik problemlerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu kapsamda benzindeki ÖTV miktarı ne kadardır, daha da yükselir mi ve türevi konulara değinilmesi yararlı olacaktır.
Dünyanın en pahalı benzinini kullanan Türkiye’nin 1 litre benzin için ödediği ÖTV miktarı 1,95 TL. ÖTV fiyatları bir oranlamaya tabii değil yani sabit, her 1 litre için 1,95 TL ÖTV ödemesi yapılıyor. ÖTV ve KDV benzin fiyatına dahil olduğunda 1 litre benzin için ödenen ücretin % 55’inden fazlası vergi olarak devlete gidiyor.
Geçmişe yönelik 12 yıla istinaden yapılan bir inceleme sonucunda sadece Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) adı altında ülke çapında ödediğimiz verginin 895,8 milyar TL dolaylarında olduğu biliniyor. Genel olarak aşırı kullanımın önüne geçmek ve toplum geneline fayda sağlayacağı düşünülen uygulamaları hayata geçirmek için kullanılan ÖTV, Avrupa Birliği’ne uyum yasaları kapsamında hayatımıza girdi fakat uygulamada AB ülkelerinden oldukça farklı şeylerle karşılaşılıyor. Örneğin araç satışlarında ÖTV’nin dahil edildiği fiyat üzerinden KDV alınması yani verginin vergisinin alınması halen ciddi bir tartışma konusu, ancak işler bununla da sınırlı değil.
ÖTV indirimi diğer tüm fiyatlar sabitken iyi bir şey ve olumlu bir gösterge olacaktı, ancak zam nedeniyle tüketicinin zora düşeceğinin tahmin edilmesi ve ÖTV’den vazgeçilmesi son kozların oynanıyor olması demek. Çünkü olaya farklı bir perspektiften bakılacak olursa ÖTV devlet için bir gelir kaynağı ve devletin elde edeceği gelirden vazgeçmesi demek ekonomik olarak iyi bir şey değil çünkü yapılması gereken harcamalar için kaynaklar küçülüyor. Bu kapsamda ÖTV indiriminin tüketici için kısa vadede iyi gibi görünse de uzun vadede ciddi sorunlar ortaya çıkarabileceğini belirtmek yararlı olur. Atılması gereken ciddi adımlar var ve bunların tümü yapısal reformlarla ilgili. Hali hazırda ekonomi otoriteleri, profesörler ve iktisatçılar ekonominin para politikalarıyla değil yapısal reformlarla düzeltilebileceği konusunda ortak paydada buluştu.
17 Mayıs günü başlayan akaryakıtta sabit vergi uygulamasının devlete maliyeti yalnızca 2 ay içerisinde 1.2 milyar TL olarak açıklandı. Bu uygulamanın hayata geçirildiği dönemde açıklamalarda bulunan dönemin Maliye Bakanı Naci Ağbal, yılda toplam 130 milyar TL’lik ÖTV’nin % 46’sının akaryakıttan elde edildiğini ve sabit fiyat uygulamasının ciddi sorunlar çıkarabileceğini savunmuştu.
Akaryakıt fiyatlarının yüksek olduğu ülkelerde akaryakıt olarak kullanılan ucuz 10 numara yağın ülkemizde de tekrar çok yüksek oranda kullanılmaya başlandığı açıklandı. Sürücülerin araç kullanırken alev alma riski bulunan bu yağı yakıt olarak kullanmaması tavsiye ediliyor.
Türkiyede Satılan Hibrit Arabalar ve Fiyatları konulu yazımızı okuyarak, hâli hazırda ülkemizde satışı yapılan hibrit araçlar ve bunların güncel fiyatları hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.
Sanal para alım ve satımının yaygınlaşması ile birlikte farklı alt coinler ortaya çıkmaya başladı. The…
Vakıfbank, faizsiz kredi imkânı ile pandemi yüzünden geçim sıkıntısı yaşayan birçok kişiye destek sunuyor. Online…
Bireylerin ya da tüzel kişilerin belli miktarlar kapsamında, kamu hizmetleri için kanuni bir şekilde ödedikleri…
Taşıt kredisinin temel özelliği, kefil şartının bulunmamasıdır. Dolayısıyla birçok yeni taşıt sahibi krediye seçeneğine yönelmektedir.…
Loopring coin yorum, son zamanlarda en çok merak edilen popüler konular arasında yerini aldı. Öyle…
Dijital paranın global borsanın nabzı haline gelmesiyle birlikte, her gün yeni bir coin yüzüne çıkıyor.…