En az bir gerçek veya tüzel kişi tarafından kurulabilen, sorumluluğu borçları kadar olan şirket türüne anonim şirket denilmektedir. Anonim şirketlerin kuruluşu diğer şirket türlerine nazaran daha uğraştırıcıdır ve uzun sürmektedir. Bu kapsamda en basit haliyle anonim şirket nasıl kurulur ve nelere dikkat edilmesi gerekir gibi çeşitli konulara değinmek yararlı olabilir.
Anonim şirketlerin kuruluş biçimi hangi şekilde kurulmak istendiğine bağlı olarak değişir. Ani ve tedrici olmak üzere iki farklı şekilde kurulabilen anonim şirketlerinin ayrı ayrı incelenmesi gerekir.
Ani anonim şirket kuruluşu gerçekleştirilmesi halinde sermaye belirlendikten sonra ortaklar üzerine düşen ödemeyi yapacağını taahhüt eder. Kurucu ortaklar taahhüt ettikleri sermayenin en az 4’te 1’ini kuruluş işlemi yapıldıktan sonraki ilk 3 ay içerisinde ödemek durumunda kalır. Bu ödemeden sonra arta kalan % 75’lik kısmın ödemesi ise 3 yıl içerisinde eşit şekilde ödenmek durumundadır.
Tedrici kuruluş işlemi ise sermayenin daha fazla paya ayrılması anlamına gelir. Kurucular tedrici anonim şirket için kuruluş aşamasında sadece % 10’luk ödeme yapmak durumunda kalır. Arta kalan sermaye için ortakların taahhütte bulunması gerekmez ve bu taahhüdün yerine getirilebilmesi için halka arz gerçekleşir.
Anonim şirketin kuruluş aşamalarını adım adım anlatmak kafa karışıklıklarını önlemek adına oldukça önemlidir. Aşağıda her biri detaylıca incelenecek olan adımların kısa bir özetini görebilirsiniz:
Anonim şirket kurmaya karar veren bir kişinin serbest muhasebeci ya da mali müşavirlerle görüşmesi çok önemlidir. Sürecin her aşamasında girişimciye yardımcı olacak bu uzman personeller ayrıca ticari faaliyete başlandıktan sonra da sık sık fikir danışılan kişiler olacaktır. Bu nedenle serbest muhasebeci ya da mali müşavir olması fark etmeksizin doğru muhasebeciyle çalışıldığından veya çalışılacağından emin olunması gerekir.
Mali müşavire başvuru yapılması sayesinde şirketin kuruluşu sırasında zamandan tasarruf edilebilecek ve yapılmaması gereken harcamalardan uzak durulabilecektir. Ayrıca mali müşavirin tüm süreci girişimci adına yönetebilmesi ve en kısa sürede en doğru şekilde şirketin kuruluşunu mümkün kılması da tercih sebeplerindendir.
Ayrıca muhasebe kayıtlarının tutulması için anlaşılacak muhasebeciyle sözleşme imzalanması da şarttır.
Kuruluş sırasında gerekli olacak belgeler şunlardır:
Şirket ünvanı, sermaye tutarı, payları ve şirket temsilcisiyle ilgili bir belge ibrazında bulunulması gerekmez. Sadece işlemleri yaparken bu konularla ilgili soru sorulduğunda cevaplanabilmesi için 2’nci adımda tüm bu soruların yanıtlanması gerekir. Yani bu bilgiye sahip olunması yeterli olacaktır, doğrulama yapılmasına gerek yoktur.
Anonim şirketin kurulabilmesi için bir şirket ana sözleşmesinin de hazırlanması gerekmektedir. Şirket ana sözleşmesinin tüm ortaklar tarafından imzalanması gerekir, yazılı olması zorunludur. İmzalandıktan sonra noterde tescillenmesi gerekir. Esas sözleşmeyle ilgili dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
Sözleşmede değinilse de değinilmese de kanun gereği bağlacıyı hükümleri şu şekilde sıralamak mümkündür:
Mali müşavir tarafından şirket ana sözleşmesinin hazırlanması sonrasında bu sözleşmenin noterde onaylanması gerekmektedir. Mali Müşavir, hazırladığı sözleşmeyi MERSİS sistemine aktarır ve işin büyük bir kısmı yine internet ortamında ilerletilir.
Mali müşavirin tüm bilgileri MERSİS’e aktardıktan sonra bir kayıt numarası paylaşması gerekmektedir. Bu kayıt numarası notere iletilir ve 6 adet ana sözleşme noter önünde ortaklar tarafındna imzalanarak onaylatılır. Daha sonra onaylanan sözleşmelerin teslim alınması gerekmektedir. Noter, şirketi hukuki olarak temsil etmeye yetkili kılınan kişi için Ticaret Sicil Memurluğu’na iletilmek üzere tescil talepnamesi hazırlar. Bu sırada noterden ileride lazım olacak bazı belgelerin de teslim alınması gerekir. Bu belgeler:
Tescillenen şirket ana sözleşmesinin vergi dairesine götürülmesi sonrasında potansiyel vergi numarası oluşturulacaktır. Potansiyel vergi numarası şirketin kurulmasından sonra kullanacağı vergi numarasıdır, ancak bu sırada şirket kurulmamış olduğu için potansiyel vergi numarası sıfatına sahiptir.
Potansiyel vergi numarası sayesinde şirketin taahhüt edilen sermayesinin ödenmesi için kullanılacak banka hesabının açılması mümkün olur. Potansiyel vergi numarası sayesinde açılabilen bu hesaba taahhüt edilen para yatırıldıktan sonra sermayenin % 25’i bloke ettirilir ve blokeyle ilgili bilgi yazısı yazılarak ticaret sicil memurluğuna iletilmesi istenir. Bloke edilen tutar şirket kurulduktan sonra şirket hesabına aktarılabilmekte ya da çeşitli harcamalarda kullanılabilmektedir.
Son olarak rekabet kurumu payı için de ödeme yapılmalı ve dekont alınarak Ticaret Sicil Memurluğu’nun yolu tutulmalıdır.
Ticaret Sicil Memurluğu’na gidildiğinde ibraz edilmesi gerekecek belgeler şunlardır:
Ticaret siciline bu belgelerin ibraz edilmesi sonrasında harç ödemesi yapılması da gerekmektedir. Başvurunun ticaret sicil memurluğu tarafından onaylanması sonrasında tescil yazısı, sicil tasdiknamesi ve faaliyet belgesi mutlaka alınmalıdır.
Ticaret Sicil Memurluğu başvuru onaylayıp şirket ana sözleşmesinin kabul ettiği anda şirket tüzel bir kişilik kazanmış olur. Şirketi temsil etmeye yetkili olan kişi bu sayede notere giderek imza örneğiyle imza sirküleri hazırlatabilir.
Yasal olarak tutulması zorunlu olan defterlerin imza sirküleri verildiği sırada noterde tescil edilmesi gerekir. Bu defterler:
Vergi dairesine başvurarak işe başlama bildiriminin alınabilmesi için faaliyet alanı içerisindeki en yakın şubeye giderek:
Vergi dairesi bu belgeleri ibraz ettikten sonra kısa süre içerisinde şirket adresine gelir ve yoklama tutanağı hazırlar. Hazırlanan yoklama tutanağı vergi dairesi memuru tarafından şirket yetkilisine imzalatılır. İmza atılması sonrasında şirket vergi levhası almaya hak kazanır.
Ticaret ya da sanayii odasından hangisine başvurulması gerekiyorsa odaya gidilmeli ve şu belgeler ibraz edilmelidir:
Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra en son belediyeye başvuru yapılması gerekmektedir. Belediyede şunların yapılması gerekir:
Balediyeyle ilgili işlemler de tamamlandıktan sonra ticari faaliyete başlanılabilir. Matbaa aracılığıyla fatura basıldıktan ve kaşe yaptırıldıktan sonra tahsilat ve tediye makbuzlarının da tamamlanmış olması gerekir ve bu sayede fatura düzenlenebilir.
Eğer KOSGEB ve benzeri kurumların destek verdiği bir alanda faaliyet yürütülecekse KOSGEB’e kayıt olmak da önemlidir. Bu sayede 50 bin TL’ye vatan miktarlarda hibe ve yüzbinlerce TL faizsiz kredi çekme imkanına sahip olunabilir.
Anonim şirket kuruluşu 11 adımdan oluşan uzun bir süreç, ancak iş sadece taahhüt edilen sermayenin yatırılmasıyla da bitmiyor. Şirket kuruluşu sırasında yatırılması gereken harçlar ve çeşitli maliyetler de var. Bu kapsamda anonim şirketin kuruluş maliyetine de değinilmesi gerekir.
Örnek vermek gerkirse 1 ortaklı, 1 müdürlü, 50 bin TL sermaye taahhütlü ve 1000 TL kira ödeyen bir anonim şirketinin:
Görüldüğü gibi kurulacak bir anonim şirketi için sermaye taahhüdü haricinde 3,002 TL maliyete de katlanılması gerekir. Blokelendirilen ve taahhüt edilen sermaye şirket yapısına özgü olduğu ve çeşitli sebeplerle kullanılabildiği için maliyet olarak tasvir edilmemelidir.
Örnekte 1 ortaklı şirket kurulacağı varsayılmıştır, ortak sayısının 1 kişi artması 150 TL, müdür sayısının 1 kişi artması 250 TL ek maliyet doğuracaktır.
Şirketin kurulması sonrasında her ay ödenmesi gereken vergiler ise şu şekildedir:
Ek olarak:
Mali müşavir ya da avukatla çalışılması kesinlikle kuruluş aşaması için bir zorunluluk değildir. Eğer kişi tüm sürecin üstesinden gelebileceğini düşünüyorsa kendi başına da şirketin tüm kuruluş işlemlerini başarıyla gerçekleştirebilir. Fakat tavsiye edilen yöntem bir mali müşavirle çalışılması, en kısa süre içerisinde en maliyetsiz şekilde şirket kuruluş işlemlerinin tamamlanmasıdır.
Anonim şirketinin kuruluşu sırasında belgelerin eksik olması ya da doğru olmaması halinde çeşitli cezai yaptırımlarla karşılaşılabilir ve bu cezai yaptırımlar genelde mali müşavirlik ücretlerinin çok daha üzerinde bir maliyet anlamına gelir.
Anonim şirket kuruluşundaki belgeler, masraflar, vs. gibi hususları ayrıca ve etraflıca ele aldığımız Anonim Şirket Kuluşundaki Şartlar ve Masraflar Neler adlı yazımızı da okuyabilirsiniz.
Sanal para alım ve satımının yaygınlaşması ile birlikte farklı alt coinler ortaya çıkmaya başladı. The…
Vakıfbank, faizsiz kredi imkânı ile pandemi yüzünden geçim sıkıntısı yaşayan birçok kişiye destek sunuyor. Online…
Bireylerin ya da tüzel kişilerin belli miktarlar kapsamında, kamu hizmetleri için kanuni bir şekilde ödedikleri…
Taşıt kredisinin temel özelliği, kefil şartının bulunmamasıdır. Dolayısıyla birçok yeni taşıt sahibi krediye seçeneğine yönelmektedir.…
Loopring coin yorum, son zamanlarda en çok merak edilen popüler konular arasında yerini aldı. Öyle…
Dijital paranın global borsanın nabzı haline gelmesiyle birlikte, her gün yeni bir coin yüzüne çıkıyor.…