Daha az stresli ve rahat bir yaşam sürmek isteyen kişilerin olumsuz koşulları olduğu kadar mümkün olabilecek çeşitli olumlu aktiviteleri de dikkate alması, buna göre planlama yapması gerekir. Bunun en güzel örneği kış aylarında yaz aylarında tatil yapabilmek için çeşitli uygulamalarla tasarrufa yönelmektir. Her zaman belirli bir miktar paranın kenara koyulması yeterli olmadığı için çeşitli açılardan yaz gelmeden kışın tatil paranızı nasıl biriktirebilirsiniz açıklamakta fayda var.
Birikim yaparken karşılaşılan en zor şey hiç şüphesiz birikime başlamaktır. Atılması gereken ilk adımı atmak ve bunun ardından diğer adımlara geçmek gerçekten de düşünüldüğü kadar kolay değil. Bu nedenle tasarruf alışkanlığı kazanmak için alternatif yöntemler keşfetmek ve bu yöntemler aracılığıyla tasarruf yapmayı bir alışkanlık haline getirmek daha kolay. Ayrıca atılacak adımlarda gerçekçi olunması ve yapılabilecek hedeflere bağlı kalınması da oldukça önemli. Bu nedenle aşağıda sadece akılcı ve gerçekçi para tasarrufu yöntemlerine değinildi.
Tasarruf etmeye başlamadan önce neyin tasarrufunu yapabileceğinizi, ne kadar tasarruf yapabileceğinizi keşfetmek için bir süre sadece yaptığınız harcamaları kayıt altına alın. Tüm harcamalarınızı bu süreçte takip ve kayıt etmeniz oldukça önemli. Yapacağınız hiçbir harcamayı atlamadığınızda ne için ne kadar para harcadığınızla birlikte nelerden tasarruf yapabileceğiniz de ortaya çıkmış olacak.
Tüm harcamalarınızı kayıt altına aldıktan sonra yapmanız gereken en son şey kategorizasyondur. Her harcamayı bir kategori altına yerleştirdikten sonra (gıda, giyim, hobi vb.) kabaca ne için en fazla para harcadığınız da ortaya çıkacaktır.
Bir ay süresince ne kadar para harcadığınızı kayıt altına aldıktan sonra yapmanız gereken ikinci şey bütçe planınızı oluşturmaktır. Bütçe planınız gelirinizi harcamalarınız arasında ne şekilde dağıtacağınızın özetidir. Bu nedenle neye ne kadar para harcayacağınızı geleceğe yönelik tahmin etmekte ve aşağı yukarı yapılacak zorunlu harcamalar sonrasında elinizde ne kadar para kalacağını bilmeniz oldukça önemli.
Bütçe planlarınızı aylık yapın ve gelecek ay içerisinde gerçekleşecek harcamaları bu plana dahil edin. Örneğin araç bakımı, mobilya alımı vb. her ay yapılan harcamalar değildir fakat böyle bir harcama yapılacaksa ve eğer mümkünse söz konusu harcama bir sonraki aya ertelenmeli oluşturulacak bütçe planında da kayıt altına alınmalıdır.
Bütçe planınızı oluşturduktan sonra yapmanız gereken diğer şey de tasarruf planınızı oluşturmaktır. Tasarruf planı ancak bütçe planınızı oluşturduktan sonra ortaya çıkar ve arta kalan paranız içerisinde yer kaplar. Finans uzmanlarının tavsiyelerine göre her ay % 10 – % 15 seviyelerinde tasarruf yapmak oldukça mantıklı ve yeterli. Bu kapsamda yapılması gereken şey % 10 ya da % 15 gibi bir oran belirledikten sonra arta kalan parayı harcamak. Zira bir plana sadık kalınmadığında ve mümkün olduğunca fazla tasarruf yapıldığında bunun uzun süre devam ettirilemediği söylenmekte. Dolayısıyla belirli bir plana sadık kalıp bunu uzun süre devam ettirmek yani süreklilik çok daha önemli.
Tasarrufun mutlaka bir sebebi olmalı. Sizin durumunuzda yapacağınız tasarrufu hangi tatil bölgesinde ne şekilde kullanacağınızı iyice planlayın. Bu sayede yaptığınız her tasarrufun size ne ifade ettiğini çok daha iyi anlayacaksınız. Eğer sadece tatil değil de başka şeyler için de tasarruf yapıyorsanız somut bazı şeyleri amaç edinmenin iyi olabileceğini unutmayın. Tasarruf yapma amacı sayılabilecek bazı şeyler araba peşinatı, emeklilik prim ödemeleri, çocuğunuzun eğitimi, kurs, seminer, ev almak ya da yatırım şeklinde sıralanabilir.
Uzun vadeli planlarınız her zaman için kısa vadeli planlarınızın önünde olsun. Örneğin 5 yıl sonra yapacağınız bir tatil için para biriktirmeye başladıysanız gelecek ay yapmanız gereken elektronik harcamasının bu tatil planı için yaptığınız tasarrufu engellememesi lazım. Bu durumda yapmanız gereken gelecek ay normalden biraz daha fazla tasarruf yapmaya çalışmak ve durumun üstesinden gelmek.
Tasarruf yapmaya başladığınızda paranızı öylece cari hesaba yatırmak pek akıl karı bir iş değil. Yapmanız gereken şey tasarruf hesabı, vadeli hesap, birikim hesabı, katılım hesabı, yatırım hesabı, bireysel emeklilik sistemi vb. türdeki hesaplardan herhangi birisini açmak ve parayı buraya yatırmaktır. Çünkü uzun vadeli tasarruflarda paranın öylece cari hesapta durması değerini yitirmesine neden olabilir, bu süreçte paranın yatırımlarda kullanılabilmesi için bu hesaplarda tutulması normalden çok daha fazla karlı çıkmanıza yardımcı olacaktır.
Küçük bir adımla başladığınız tasarruf alışkanlığınızın sizi ne kadar ileri götürdüğünü bilmek için nominal değerlere önem verin. Bakiyenin sürekli artması, her geçen ay daha fazla tasarruf yapmaya başlamanız ve daha fazlası sizin için oldukça olumlu gelişmeler. Yapmanız gereken en son şey kışın biriktirdiğiniz parayla yazın tatilinizi yapmış olsanız da bu alışkanlığı ilelebet sürdürmektir.
Sitemizde daha önceden tasarruf ve birikim konusunda yayımlamış olduğumuz Ayda 650 TL Para Biriktirebileceğiniz İlginç Tasarruf Yöntemleri konulu yazımızı da buradan https://onlinekrediler.net/ayda-650-tl-para-biriktirebileceginiz-ilginc-tasarruf-yontemleri/ okuyabilirsiniz.
Sanal para alım ve satımının yaygınlaşması ile birlikte farklı alt coinler ortaya çıkmaya başladı. The…
Vakıfbank, faizsiz kredi imkânı ile pandemi yüzünden geçim sıkıntısı yaşayan birçok kişiye destek sunuyor. Online…
Bireylerin ya da tüzel kişilerin belli miktarlar kapsamında, kamu hizmetleri için kanuni bir şekilde ödedikleri…
Taşıt kredisinin temel özelliği, kefil şartının bulunmamasıdır. Dolayısıyla birçok yeni taşıt sahibi krediye seçeneğine yönelmektedir.…
Loopring coin yorum, son zamanlarda en çok merak edilen popüler konular arasında yerini aldı. Öyle…
Dijital paranın global borsanın nabzı haline gelmesiyle birlikte, her gün yeni bir coin yüzüne çıkıyor.…