Tarım sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin tarımsal faaliyetleri nedeniyle katlandıkları riski sigortalamak ve yine sektörde istihdam edilen kişilerin SSK imkanlarından yararlanabilmesini sağlamak amacıyla resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren EK 5 tarım sigortası kapsamında çiftçilerin çeşitli sorunlarına çözüm getirilmiştir. SSK aracılığıyla emekli olmaya hak kazanabilen çiftçiler için tarım sigortası nedir ve en ucuza nasıl yaptırılır gibi çeşitli konulara değinilmesi yararlı olacaktır.
Tarım sigortasıyla ilgili araştırma yapan kişilerin kavramsal benzerlikler nedeniyle aradığını bulamaması mümkün. Çünkü tarım sigortası denildiğinde hem üretim yapılan arazinin sigortalanması hem de arazide üretim yapan kişinin sigortalanması olmak üzere iki farklı anlam çıkartılabilir.
Bu kapsamda aşağıda tarım sigortasıyla ilgili iki kavrama da değinilmiştir. Eğer tarım sigortasından kastınız kendinizin ya da faaliyette bulunan başka bir kişinin sigortalanmasıysa EK 5 tarım sigortasıyla ilgili olan başlıkları okumalısınız. Eğer üretim yaptığınız arazinin sigortalanmasını istiyor ve bununla ilgili araştırma yapıyorsanız EK 5 ile ilgili olan başlıkları atlayıp TARSİM başlığının altında yazanları okumalısınız.
Tarım sigortalarından birisi olan bu sigorta üretim yapan çiftçiyi ilgilendirmektedir, tarım yapılan arazi ile ilgili değildir.
Resmi Gazete’de yayımmlanan 611 sayılı yasa kapsamında gündeme gelen Ek 5 tarım sigortası, çiftçilik yapan vatandaşların talep etmesi halinde prim ödemesi yaparak emekli olmasına olanak sağlayan bir sigorta türüdür. Devlet desteğiyle tahsis edilen bu sigorta ürünü sayesinde tüm sosyal hizmetlerden yararlanmak ve SGK prim ödeme şartı koşan her türlü faaliyet için talepte bulunabilmek mümkün hale getirildi.
EK 5 tarım sigortasını devlet destekli olmasının dışında diğer sigorta türlerinden ayıran herhangi bir nokta yok. Tıpkı diğer sigortalar gibi sosyal hizmetlere erişim ve emeklilik hakkı tanıyan bu sigorta kapsamında emekliliğine 3.5 yıl kalan kişilerin prim ödemesi yaparak emekli olması mümkün. EK/5 tarım sigortası kapsamında prim ödemesi yapmak isteyen kişilerin yararlanacağı brüt oran % 34.5 olarak açıklanmıştır. EK/5 tarım sigortası kapsamında prim ödemesi yaparak emekli olmak isteyen kişiler diğer sigorta türlerine nazaran daha az para ödeyerek emekliliğe hak kazanabilir.
Ek/5 tarım sigortası kapsamında emekliliğe hak kazanmak isteyen kişilerin SSK’lı bir kişiyle arasında herhangi bir farklılık bulunmamaktadır. Tek fark Ek/5 sigortasının devlet desteğiyle tahsis ediliyor olmasıdır. EK/5 kapsamında tarım sigortası ödemesi yapacak kişilerin prim ödemesi 23 gün üzerinden yapılır. Aylık gelirlerine göre de prim ödemesi yapmaları beklenir. Ödeme 23 gün üzerinden yapılıyor olsa da hesaplama 30 gün ödeme yapılmış gibi değerlendirilecektir, çünkü devlet desteği tam da bu noktadadır.
Aylık kazanç üst sınırını aşan kişilerin yılın ilk 6 ayı ve son 6 ayına istinaden yapması gereken prim ödemesi 2831,60 TL’dir. Aylık kazanç alt sınırı yani asgari ücret kapsamında olan kişilerin ise yılın ilk 6 ayı için 435 TL, son 6 ayı için 435 TL prim ödemesi yapması gerekmektedir.
Bu sigortanın prim ödemelerini belirleyen kıstas aylık gelirdir ve ödeme doğrudan devlete yapılır. Dolayısıyla aylık gelire bağlı olarak prim ödemesi yapılacağını bilmek faydalı olabilir.
Tarım Sigortaları Havuzu (TARSM) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı desteğiyle faaliyetine devam eden bir sigorta kurumudur. Poliçeleri sayesinde tarımsal üretimin yapıldığı alanı risklerden korur ve tarımsal üretim yaptığı alanı sigortalamak isteyen kişilerin başvurması gereken kurumdur.
Tarımsal üretim faaliyetinin içerisinde yer alan üreticilerin emeklerini güvence altına alan ve onları çeşitli risklerden koruyan TARSİM sayesinde devlet destekli bir poliçe sahibi olunur.
TARSİM tarım sigortası:
Bu durumlardan herhangi birisini yaşayan ve TARSİM sigortası kapsamında doğan hakkından yararlanmak ve zararını karşılamak isteyen üreticinin en yakın meslek odasına, TARSİM’e ya da Tarım Müdürlüğü’ne başvurarak zararının karşılanmasını istemesi mümkündür.
Hasar tespitleri bakanlık ve TARSİM tarafından eğitildikten sonra konusunun uzmanı haline getirilmiş Ziraat Mühendisleri aracılığıyla yapılır ve eksper raporunun hazırlanması sonrasında netice alınır.
TARSİM sigorta ücretleri hangi konunun sigortalanacağına bağlı olarak değişmektedir. Farklı sigorta şirketlerinden farklı teklifler alınabilir, muafiyet oranları ve devlet desteği miktarlarıyla ilgili bilgi edinmek için TARSİM Muafiyet Oranları adresini ziyaret etmek yeterlidir.
Sitemizde çiftçilere özel ele aldığımız Ziraat Bankası Faizsiz Çiftçi Kredisi Şartları konulu yazımız ile ilgili
Sanal para alım ve satımının yaygınlaşması ile birlikte farklı alt coinler ortaya çıkmaya başladı. The…
Vakıfbank, faizsiz kredi imkânı ile pandemi yüzünden geçim sıkıntısı yaşayan birçok kişiye destek sunuyor. Online…
Bireylerin ya da tüzel kişilerin belli miktarlar kapsamında, kamu hizmetleri için kanuni bir şekilde ödedikleri…
Taşıt kredisinin temel özelliği, kefil şartının bulunmamasıdır. Dolayısıyla birçok yeni taşıt sahibi krediye seçeneğine yönelmektedir.…
Loopring coin yorum, son zamanlarda en çok merak edilen popüler konular arasında yerini aldı. Öyle…
Dijital paranın global borsanın nabzı haline gelmesiyle birlikte, her gün yeni bir coin yüzüne çıkıyor.…