Borsada işlem gören şirketlerin hisselerinde meydana gelen değişimlerin en önemli nedenlerinden birisi de sermaye artırımına giden firmalardır. Firmaların sermaye artırımına gitmesinin yatırımcılar açısından önemi çok büyüktür ve doğru yapılmaması halinde ileride çeşitli hukuki yaptırımlarla karşılaşılması mümkündür. Bu açıdan bir şirketin sermaye artırımı nasıl yapılır, nelere dikkat edilmelidir ve türevi konulara değinilmesi yararlı olacaktır.
Bir şirketin sermaye artırımına gitmesinin yatırımcılara ve firmaya olan en büyük faydası hiç şüphesiz ilgili firmanın kredibilitesinin artmasıdır. Kredibilitesi artan bir firma finansal piyasalardan çok daha kolay bir şekilde fon alabilir, yapacağı yatırımları daha kısa süre içerisinde finanse ederek geleceğe ilişkin olan iyimser beklentilerini somutlaştırmış olur.
Şirketlerin beyan ettiği sermayede artışa gitmesi işlemine sermaye artırımı denilmektedir. Sermaye artırımı zorunlu olabileceği gibi isteğe bağlı olarak da yapılabilir, her iki halükarda da firma ya da yatırımcılar sermaye artırımının faydalarından yararlanabilecektir.
Şirketlerin isteğe bağlı yapacağı sermaye artırımları genellikle yapacakları yeni yatırımlarla ilgilidir. Çünkü yeni yatırımları için fon arayışına giren firmalar bu süreçte çekecekleri kredileri ya da doğrudan şirket kasasından yapacakları yatırımları mümkün kılabilmek için sermayede artışa gitmek durumundadır. Zorunlu sermaye artırımları ise genellikle kanunda belirtilen asgari sermaye sınırının altına düşülmesi kaynaklıdır. Firmalar kanunda belirtilen asgari sermaye sınırının altına düştüklerinde bu sınırın tekrar üzerine çıkmak için sermaye artırımına gitmek durumunda kalmaktadır.
Sermaye artırımı bedelli ve bedelsiz olmak üzere iki farklı şekilde yapılabilmektedir.
Bedelli sermaye artırımı firmanın kendi içerisinde yeni fon kaynakları yaratmak için piyasa değerini bir miktar artırılması işlemine denilir. Şirket hisselerinin sahibi ortaklar yeni dağıtılan hisselere bedel ödemek kaydıyla firmanın sermayesinin artmasını sağlar. Bedelli sermaye artırımı sonrasında kişiler şirket hisseleri oranında bir farklılığa sahip olmaz, yani yeni çıkarılan hisselere ödedikleri bedel tam olarak aynı hisse oranına sahip kalmak için ödemeleri gereken tutara eşittir. Hisse ortakları rüçhan haklarını kullanarak sermaye artırımına dahil olur. Eğer aksi bir düzenleme söz konusu değilse yeni yatırımcıların da bedelli sermaye artırımına dahil olması mümkündür, ancak genellikle zaten hissedar olan kişiler için bu yönteme başvurulmaktadır.
Örneğin 10 milyon TL’lik sermayeye sahip bir şirket sermayesini % 50 oranında arttırmaya yani 15 milyon TL’ye yükseltmeye karar versin. Bu durumda her bir yatırımcı elindeki hisse senedi sayısının yarısına tekabül edecek kadar yeni hisse senedi almak durumunda kalır ve bu sayede şirketteki ortaklık payını korurken aynı zamanda şirketin sermaye artırımını da mümkün kılmış olur.
Borsa takibi yapan kişiler bazı hisse senetlerinin kodlarının yanında r harfının yazılmış olduğunu görür, bunun anlamı o hisse senedinin bedelli sermaye arttırımı yapılmış bir şirketin rüçhan hak sahibi tarafından satın alınabileceğini göstermektedir.
Rüçhan hakların kullanılabilmesi için yatırımcıların bir zaman dilimine de sahip olması gerekmektedir. Zaman verilmeden rüçhan hakların kullanımının talep edilmesi mümkün değildir, rüçhan hakkı sadece o hisse senedine daha önceden sahip olan hissedarlar kullanabilir. Rüçhan hak sahiplerine bedelli sermaye artırımına dahil olmak için en az 15 gün, en fazla 60 gün süre verilmesi gerekmektedir.
Bedelli sermaye artırımından farklı olarak bedelsiz sermaye artırımı da mevcuttur. Bedelsiz sermaye artırımı yapacak şirketlerin piyasa değerinde herhangi bir değişiklik olmaz.
Bedelsiz sermaye artırımı yapan şirketlerin piyasa değerinin değişmemesinin nedeni hisse senetlerinin sermaye artırımının yapıldığı gün, yapılan sermaye artırım oranı kadar değer kaybetmesidir. Örneğin 6 TL değere sahip bir hisse senedi bedelsiz sermaye artırımı sonrasında 4 TL değere sahip olacak ve yeni hisse alımları 4 TL üzerinden yapılacaktır. Buna ek olarak zaten hisse senedi sahibi olan kişilerin ellerinde olan hisse senedi sayısı da değer kaybı oranınca artacak, yani parasının değerinde bir değişme olmadan sahip olduğu hisse sayısı artacaktır.
Bedelsiz sermaye artırımı şirketin ödenmiş sermayesine kaynak tahsis etmek için harika bir yöntemdir. Örneğin 1 milyon TL piyasa değerine sahip bir firmanın 200 bin TL ödenmiş sermayesi varsa, bedelsiz sermaye artırımı sonrasında piyasa değerinde herhangi bir değişim olmamasına karşın ödenmiş sermaye miktarında bedelsiz sermaye artırım oranı kadar artış meydana gelir.
Sermaye artırımı yapacak anonim ya da limited şirketlerin bir prosedüre bağlı kalması, tüm işlemleri gerektiği gibi doğru şekilde yapması gerekmektedir. Limited ve anonim şirketlerin sermaye artırım prosedürleri farklı olduğu için her ikisine ayrı şekilde değinmek yararlı olacaktır.
Sermaye artırımı yapacak anonim şirketlerin bunu tescil etmesi için esas sermaye sisteminde genel kurul, kayıtlı sermaye sisteminde ise sermaye artırım işlemlerinin tamamlandığına ilişkin yönetim kurulu kararının alınmasını izleyen 30 gün içerisinde yönetim kurulu tarafından şirket merkezinin bulunduğu yer müdürlüğünden istenmektedir.
Sermaye artırımının genel kurul ya da yönetim kurulu kararı tarihinden itibaren üç ay içerisinde tescil edilmesi gerekmektedir. Eğer tescil edilmezse genel kurul ya da yönetim kurulu kararı geçersiz hale gelir ve müdürlük tarafından yazılan yazı sonrasında banka bilgilendirilip, bedeller banka tarafından sahiplerine iade edilir.
Bilançoda sermayeye eklenmesine izin verilmeyen fonlara rastlanırsa bu durumda fonların sermayeye dönüştürülmeden nakdi sermaye tahht edilmesi yoluyla sermaye artırımına gidilemez. Hem bu fonların sermayeye dönüştürülmesi hem de sermayenin taahhüt edilmesi yöntemiyle ancak sermaye artırımına gidilebilir.
Sermaye artırımına gidecek bir anonim şirketin Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne vermesi gereken belgeler şu şekildedir:
Eğer bir anonim şirket sermaye artışını sadece şirketinin sahip olduğu için kaynaklar aracılığıyla yapacaksa şirket sermayesinin özvarlık içerisinde korunduğunu, iç kaynaklardan karşılanan sermaye tutarının şirket bünyesinde gerçekten var olduğunu doğrulayan yönetim kurulunun açık ve yazılı beyanı ile genel kurul tarafından onaylanan yıllık bilanço, bilanço tarihinin üzerinden altı aydan fazla zaman geçmiş olması halinde ise yönetim kurulu tarafından onaylanmış ara bilançonun müdürlüğe verilmesi halinde birinci fıkranın D bendinde belirtilen rapor aranmamaktadır.
Sermaye artırımına gidecek limited şirketlerin tescil müdürlüğüne yapacağı başvuruda çeşitli belgeleri ibraz etmesi gerekmektedir. Bu belgeler:
Genel kurulun sermaye artışı kararından itibaren otuz gün içerisinde müdürlüğe başvuru yapması gerekmektedir, rüçhan hakkının kullanılabilmesi için en az 15 gün süre verilmesi gerekmektedir.
Sermaye olarak konulan tapu, gemi ve fikri mülkiyet ile benzeri sicillerde kayıtlı bulunan mal ve hakların şirket adına tescilinin gecikmeksizin yapılması amacıyla Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından sermaye artırımının tescili ile eş zamanlı olarak ilgili sicillere bildirimde bulunulması gerekmektedir.
Sermaye olarak konulabilen varlıkların hangisi ya da hangileri olduğunu ekli kararda belirtilmesi gerekmektedir. Sermaye olarak konulabilen iç kaynakların tespitine ilişkin mali müşavir rapor örneklerinin de ibraz edilmesi gerekmektedir.
Ortakların şirketten alacaklarının SMMM ya da YMM veya denetime tabi şirketler için denetçinin raporu ile sermayeye artırımına konu edilebilmesi için bu alacağın sadece şirkete nakit olarak verilen borçtan kaynaklanması ve ibraz edilen raporda bu alacağın nakdi borçlanmadan kaynaklandığının açıkça belirtilmesi gerekmektedir.
Anonim Şirket Nasıl Kurulur Adım Adım Tüm Aşamalar konulu yazımızı da okuyabilir ve süreç hakkında genel bilgilere ulaşabilirsiniz.
Sanal para alım ve satımının yaygınlaşması ile birlikte farklı alt coinler ortaya çıkmaya başladı. The…
Vakıfbank, faizsiz kredi imkânı ile pandemi yüzünden geçim sıkıntısı yaşayan birçok kişiye destek sunuyor. Online…
Bireylerin ya da tüzel kişilerin belli miktarlar kapsamında, kamu hizmetleri için kanuni bir şekilde ödedikleri…
Taşıt kredisinin temel özelliği, kefil şartının bulunmamasıdır. Dolayısıyla birçok yeni taşıt sahibi krediye seçeneğine yönelmektedir.…
Loopring coin yorum, son zamanlarda en çok merak edilen popüler konular arasında yerini aldı. Öyle…
Dijital paranın global borsanın nabzı haline gelmesiyle birlikte, her gün yeni bir coin yüzüne çıkıyor.…