Ülkemizin neredeyse her yerinde, örtü altı yetiştiriciliği olarak da bilinen seracılık yapılmaktadır. Bu seracılık faaliyetlerinin %50 ’lik bir diliminde her ne kadar domates üretimi olsa da, kavun, biber, karpuz gibi diğer ürünler de yetiştirilmektedir. Düşük dekarlık alanlarda yüksek gelir elde etmek isteyen çiftçilerimiz, için seracılık, oldukça avantajlı bir işletme faaliyetidir. Ayrıca bankalar seracılık faaliyeti gösteren çiftçilere 120 ay vadeli düşük faizli kredileri vermekte ve aynı zamanda seracılık için hibe desteği de bulunmaktadır.
Bitkilere yetişmesi için uygun şartların sağlandığı ve atmosfer koşullarının beşeri olarak değiştirilebildiği tarım faaliyetine seracılık denir. Seracılığın en önemli faydası verimli olması ve maliyetinin düşük olmasıdır. Ek olarak yıl başından çok büyük bir doğal felaket yaşanmadığı sürece yıl sonunda hasat edilecek ürün miktarının hesaplanabilmesini sağlar. Bu verinin Tarım Bakanlığı tarafından da bilindiğini öğrenmeniz halinde, Bakanlığın yıllık talep ve arz koşullarını dikkate alarak kendisini neyin beklediğini anlamasını kolaylaştırmanız mümkün olur. Bu kolaylaştırma da tabii ki çeşitli desteklere konudur, dolayısıyla seracılık için devlet tarafından verilen hibe destekleri konusuna değinip, seracılık yapmak isteyenlerin yatırım aşamasından üretim aşamasına geçinceye kadar ne gibi imkanlardan yararlanabileceğini aktarmak yararlı olacaktır.
Tarımsal Üretime dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca seracılık yapmak isteyen kişilerin en az bir dekar büyüklüğünde olacak seralarde yetiştiricilik yapmak istemesi halinde Ziraat Bankası ya da Tarım Kredi Kooperatifi aracılığıyla % 25 ya da % 50 arasında değişen oranda faiz indirimli kredi çekmesi mümkün olur.
Kırsal kalkınmayı destekleme projesi kapsamında yeşil enerji de kullanarak yapılan seracılık faaliyetine üst limiti aşmamak koşuluyla % 50 oranında hibe imkanı da sağlanır.
Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Milli Emlak Tebliğleri uyarınca teknolojik ya da yeşil enerjiyle sera yatırımı yapmayı planlayan kişilere hazineye ait taşınmazların kullanım hakkı da verilebilir.
Tarımsal Üretime dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı’na göre kontrollü örtüaltı üretme koşullarına sahip en az bir dekar büyüklüğündeki seralare Örtüaltı Kayıt Sistemi Yönetmeliği’ne uygun olmak koşuluyla Ziraat Bankası tarafından 10 milyon TL üst limiti aşmamak koşuluyla % 25 ile % 75 arasında faiz indirimi sağlanır.
Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında sera işletmesini zaten kurmuş fakat modernizasyon yatırımı yapmak isteyen işletmelere, yapı iskeleti, temel ve kurulum tekniğinin asgari şartlar üzerinde inceleme yapıldıktan sonra verimin arttırılması adına 300 bin TL üst limite kadar sıfır faizli kredi desteği verilir.
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi (KKYDP) kapsamında laterantif enerji kaynaklarını kullanmak koşuluyla 3 dekardan küçük olmayan sera projelerine 2 milyon TL üst limite kadar % 50 oranında hibe verilir.
Genç çiftçi projesi kapsamında 20 bin kişiden az kişinin yaşadığı yerleşim birimlerinde ikamet eden 18 ile 40 yaşları arasındaki genç çiftçilerin kontrollü örtüaltı yetiştiriciliği yapmak istemesi halinde 30 bin TL’ye kadar hibe alması mümkün olur.
Maliye Bakanlığı ile Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan tebliğlere göre teknolojik ya da yeşil enerjiyle donatılmak koşuluyla hazırlanan ve en az 10 milyon TL yatırım, en az 10 yıl boyunca 10 kişiye istihdam sağlama taahhüdü verilmesi halinde hazineye ait arazilerin kullanım izni verilebilir.
Örtüaltı Kayıt Sistemine kayıt olan üreticilerin TARSİM, Bombus arısı ya da Biyolojik ve Biyoteknolojik Mücadele desteklerinden ya da sübvansiyonlu kredi imkanlarından yararlanması mümkün olur.
Buna ek olarak:
Ülkemiz geçtiğimiz yıl içerisinde 30,8 milyon ton sebze üretmiştir ve bunun 7,4 tonu yani yaklaşık % 25’i seralarda üretilmiştir. Seralar toplam 737.177 dekar alan kaplamaktadır. Seracılık açısından dünyada ilk dörtte, Avrupa’da ise İspanya ile birlikte ilk sırada yer almaktayız. Son 10 yıl içerisinde işletme büyüklükleri 2 kat artmıştır. Seracılık sektörünün üretimi yıllık 10 milyar TL’yi aşmıştır. Antalya % 51’lik oranla en çok seracılık yapılan alandır. Mersin, Adana ve Muğla Antalya’yı % 18, % 11, % 9 oranlarıyla takip etmektedir. Bu 4 ilde toplam 5.4 milyon ton sebze üretilmektedir ki bu da toplam üretimin neredeyse % 90’ına tekabül etmektedir.
TÜİK tarafından sağlanan verilere göre seralarda % 94 oranında sebze, % 6 oranında meyve üretilmektedir. Üretilen sebzelerin % 49’u domatestir ve ilk sıradadır, bunu % 14 ile hıyar ve % 10 ile karpuz takip etmektedir. Biber, patlıcan ve kavun da önemli yere sahip sera sebzeleri arasında bulunmaktadır.
Kamu desteklerine ve seracılık faaliyetinin mevcut durumuna detaylı olarak değindikten sonra özel bankaların ne gibi imkanlar sağladığını da aktararak yazıyı noktalamak yararlı olabilir.
QNB Finansbank tarafından devam ettirilen bir kredi programı kapsamında sera yatırım maliyetinin % 85’ine kadar kredi desteği bulmak mümkündür. İlgili kredinin ipotekli olarak kullanılması halinde 10 aya kadar vade talep edilebilmektedir. Kredi geri ödemeleri 1, 3, 6 veya 12 aylık döngülerle yapılmaktadır.
Şekerbank tarafından devam ettirilen bir kredi programı kapsamında sera yatırım maliyetlerinin % 75’i kadar finansal destek almak mümkün olur. En az 2 yıl seracılık yapan kişilerin başvurularını kabul eden Şekerbank, 60 ay vadeyle kredi sunmaktadır.
Yapı Kredi tarafından devam ettirilen bir kredi programı kapsamında sera yatırım maliyetlerinin 12 ay vadeyle karşılanması mümkün olur.
TEB tarafından devam ettirilen bir kredi programı kapsamında sera yatırım maliyetlerinin 60 ay vadeli nakit krediyle karşılanması mümkün olur.
Daha çok ılıman iklim tipine sahip olan bölgelerimizde yapılan seracılık için bankalar bir çok kredi olanakları vermektedir. Buna ek olarak devletimiz de Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı desteği kapsamında örtü altı yetiştiriciliği faaliyetleri yapan çiftçilerimize yatırım aşamasında ve üretim aşamalarında seracılık için hibe desteği vermektedir. Bizlerde devletin sunmuş olduğu bu avantajlı hibe desteğini, yazımızda detaylı olarak aktardık.
Devletin yukarıda bahsettiğimiz şartlar dahilinde verilen hibe desteği, aşağıdaki gibidir.
Hayvancılık ve tarımsal üretime banka desteği denildiği zaman şüphesiz akla ilk gelen banka Ziraat Bankası’dır.” Bitkisel Üretim Kredileri ” sloganıyla vermekte olduğu parasal destek ile, sadece sera değil de her türlü yaş meyve ve sebze üretimi içerisinde senede 1 ödemeli yada yılda 2 geri ödemeli imkanlar ile kredi başvurusu yapabilmektesiniz. Bakanlar kuruluğu tarafından istenilen şartlar dahilinde faaliyet gösteriyor iseniz çok düşük faizler ile, Ziraat Bankası’nın sunmuş olduğu bu krediyi avantajlı şekilde alabilirsiniz. Hibe desteği de, kredi desteği de birçok çiftçi tarafından tercih edilmektedir.
Sitemizi üzerinden, bankaların sunmuş olduğu özel Tarım Kredileri kampanyaları ile ilgili bu bölümü inceleyebilirsiniz.
Sanal para alım ve satımının yaygınlaşması ile birlikte farklı alt coinler ortaya çıkmaya başladı. The…
Vakıfbank, faizsiz kredi imkânı ile pandemi yüzünden geçim sıkıntısı yaşayan birçok kişiye destek sunuyor. Online…
Bireylerin ya da tüzel kişilerin belli miktarlar kapsamında, kamu hizmetleri için kanuni bir şekilde ödedikleri…
Taşıt kredisinin temel özelliği, kefil şartının bulunmamasıdır. Dolayısıyla birçok yeni taşıt sahibi krediye seçeneğine yönelmektedir.…
Loopring coin yorum, son zamanlarda en çok merak edilen popüler konular arasında yerini aldı. Öyle…
Dijital paranın global borsanın nabzı haline gelmesiyle birlikte, her gün yeni bir coin yüzüne çıkıyor.…