Seracılık ve örtü altı tarım uygulamalarının gelişmesi adına başlatılan politikalar kapsamında sera kredisi kullanmak, sera kredisi çekmek ve sera faaliyeti nedeniyle katlanacağı maliyetleri kredilendirmek isteyen kişilerin çeşitli harcamalarına devlet desteği bulabilmesi mümkün hale gelmiştir. İlk defa sera kuracakların yanı sıra hali hazırda serası olan ve serasını büyütmek isteyen kişilerin de yararlanabileceği devlet destekli sera kredisi kapsamında yüklü miktarda hibe almak da mümkündür.
Bu açıdan sera kurmak amacı ile devlet destekli kredi veya hibe kredi nasıl alınır, özellikleri nelerdir ve türevi konulara kısaca değinmek faydalı olacaktır.
Devlet desteğiyle tahsis edilebilen sera kredisi ile yatırımların % 85’ini finansmanlandırmak mümkündür. İpotek teminatıyla tahsis edilebilen kredilerin geri ödemelerini 10 yıl vadeyle yapabilen girişimciler aylık, üç ayda bir, altı ayda bir ya da on iki ayda bir taksit ödemesi gerçekleştirebilir.
Ziraat Bankası aracılığıyla kredi kullanmak isteyen girişimcilerin yatırım ve işletme kredisi adı altında iki farklı ürüne başvuru yapması mümkündür. Hali hazırda seracılık faaliyetine devam ediliyor ve faaliyet nedeniyle katlanılacak maliyetler kredilendirilmek isteniyorsa işletme, seracılık faaliyetine başlamak için kredi kullanılmak isteniyorsa yatırım kredisi için talepte bulunulmalıdır.
En az 1 dekar alanda üretim yapmayı şart koşan Ziraat Bankası, fizibilite raporlarına onay alan Örtü Altı Kayıt Sistemi (ÖKS) üyesi çiftçilerin her türlü maliyetini karşılayabilmektedir.
Sera kurmak isteyen kişilerin KOSGEB’in girişimcilik eğitimlerine katıldıktan sonra 100 bin TL’ye kadar faizsiz kredi, 50 bin TL’ye kadar da hibe alması mümkündür. Bu hibe ve kredilerden yararlanabilmek için yapılması gereken tek şey en yakın zamanda düzenlenen KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ne katılmak ve 32 saatlik eğitim sonrasında destek programı için başvuruda bulunmaktır.
Sera kredisi çekebilmek için ibraz edilmesi gereken bazı belgeler bulunmaktadır. Bu belgeler:
Yalnızca devlet bankaları değil özel bankalar da sera kredisi tahsis edebilmektedir. Sera kurmak ya da hali hazırda faaliyette olan serasını modernize etmek isteyen çiftçilerin QNB Finansbank, Şekerbank, Yapı Kredi ve Vakıfbank aracılığıyla kredi kullanması mümkündür.
Yatırım maliyetinin ortalama % 75 ile % 85’ini karşılayan özel mevduat bankaları ipotek tesis edilmesi durumunda 120 aya kadar vadelendirme ve 1, 3, 6, 12 aylık ödeme periyotları oluşturabilme imkanına sahiptir.
Çiftçilerin bu kredilerden yararlanabilmek için ibraz etmesi gereken belgeler ÇKS belgesi, Kontrollü Örtü Altı Kayıt Sistemi belgesi, nüfus cüzdanı, faaliyete başlanacaksa seraya ait ekspertiz belgesi, modernizasyon yapılacaksa tadilat vb. giderler için proforma fatura ibrazı gerekecektir.
Sitemizde daha önceden sizler ile paylaşmış olduğumuz Seracılık İçin Devlet Tarafından Verilen Hibe Destekleri konulu yazımıza da buradan https://onlinekrediler.net/seracilik-icin-devlet-tarafindan-verilen-hibe-destekleri/ göz atarak, ilgili içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Sanal para alım ve satımının yaygınlaşması ile birlikte farklı alt coinler ortaya çıkmaya başladı. The…
Vakıfbank, faizsiz kredi imkânı ile pandemi yüzünden geçim sıkıntısı yaşayan birçok kişiye destek sunuyor. Online…
Bireylerin ya da tüzel kişilerin belli miktarlar kapsamında, kamu hizmetleri için kanuni bir şekilde ödedikleri…
Taşıt kredisinin temel özelliği, kefil şartının bulunmamasıdır. Dolayısıyla birçok yeni taşıt sahibi krediye seçeneğine yönelmektedir.…
Loopring coin yorum, son zamanlarda en çok merak edilen popüler konular arasında yerini aldı. Öyle…
Dijital paranın global borsanın nabzı haline gelmesiyle birlikte, her gün yeni bir coin yüzüne çıkıyor.…