Kredi kartıyla yapılacak alışverişlere ilişkin taksit sınırlaması yapılması tüketiciye olduğu kadar kurumların da çeşitli şikayetlerde bulunmasına neden oldu. Başta teknoloji mağazaları olmak üzere, beyaza eşya ve perakende mağazalarının yaptığı açıklamalar taksit kısıtlarının yapılması ve taksit sayılarının düşürülmesi nedeniyle satışların ciddi şekilde azaldığı yönünde oldu.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) yürürlüğe koyduğu Kredi Kartları Yönetmeliği uyarınca her alışverişin taksitli olarak gerçekleştirilmesinin önüne geçildi ve bazı sektörlerde yapılacak harcamaların da taksit sayısının düşürülmesine karar verildi. Bu kapsamda satışların düştüğünü açıklayan firmalar ise eskiye dönüş niteliğinde kredi kartsız taksitli alışveriş yapılabilecek yöntemleri geliştirdi ve tüketicilerin yıllar önce olduğu gibi senetle alışveriş yapmasına imkan verdi.
Taksitli alışveriş yapabilmek için kredi kartı sahibi olmak zorunlu değil. Ülkemizde geçerliliği olan borçlanma araçlarından birisi de senetlerdir ve bu kapsamda senetle alışveriş yapmak da mümkündür. Dolayısıyla kredi kartsız taksitli alışveriş yapmak isteyen tüketicilerin başvurması gereken kurumlar senetle satış yapan şirketlerdir. Şirket tüketicinin taksit talebine göre senet düzenleyecek ve bu senetlere istinaden ürünün satışını gerçekleştirecektir.
Senetle alışveriş yapmaya karar veren tüketicinin konu hakkında yapması gereken tek şey ihtiyacı olan ürünün senetle satışını yapan bir firmaya erişmektir.
Firmaya erişen tüketici ilgili ürünü satın almak istediğini belirttikten sonra vade süresine karar vermeli ve bu vade için firmadan teklif almalıdır. Senetle yapılan alışveriş ürünün fiyatının pahalanmasına sebep olacaktır ve çoğu zaman birkaç farklı firmadan fiyat teklifi almak daha az zarar edilmesini sağlamaktadır.
Ürünün hangi firmadan alınacağına karar verildikten sonra satışın gerçekleşmesinden önce ilgili kurum yüksek ihtimalle tüketicinin kredi notunu sorgulayacaktır. Firmalar, kara listede olan ya da kredi notu düşük olan tüketicilerin finansal yükümlülüklerini yerine getirmemesi riski nedeniyle senetle alışveriş yapmasına sıcak bakmamaktadır.
Kredi notuyla ilgili bir sorun yaşamayan tüketici için vade sayısı kadar senet düzenlenecek ve imzalanması istenecektir. Senetlerin imzalanmasına istinaden ürün teslim edilecektir. İlk ödeme ise çoğu zaman bir sonraki ay içerisinde yapılır.
Senetle alışveriş yapacak kişilerin bazı detaylara mutlaka dikkat etmesi gerekir. Bu detaylara dikkat edilmemesi mağdur olunmasına ya da dolandırılmaya neden olabilir. Ülkemizde senet dolandırıcılığının çok yaygın olduğunu hatırlamak yararlı olacaktır.
Boş senedin imzalanması senet üzerindeki borç miktarının istenildiği gibi doldurulabileceği anlamına gelir ve bu yönüyle sahip olunan mal varlığının yitirilmesine dahi yol açabilir. Dolayısıyla imzalanacak senedin üzerinde borcun rakamla ve yazıyla yer aldığına dikkat etmek gerekir.
Özellikle şirketi adına senet imzalayan kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli detay senedin üzerine yalnızca bir imza atmaktır. Bilindiği gibi senet üzerinde pul kullanıldığı dönemlerde boş alana bir, pulun üzerine bir olmak üzere toplamda iki imza atılıyordu, ancak bu konuda değişikliğe gidildi ve senetlerin üzerinde yalnızca bir imza bulunması kararlaştırıldı.
Şirket adına düzenlenen bir senedin üzerine iki imza atılması halinde senedi imzalayan kişinin isminin de senede dahil etmesi ve borçtan sorumlu olması sağlanabilir. Dolayısıyla şirket borcundan şahsi varlığının sorumlu olmamasını isteyen kişilerin senet üzerine tek imza attığından emin olması gerekir.
Tahmin edilebileceği gibi döviz cinsinin borç miktarının yanına yazılmaması halinde daha sonradan ekleme yapılması mümkün olabilir. Dolayısıyla senedi imzalamadan önce, üzerinde döviz cinsine de yer verildiğinden emin olunmalıdır.
En sık karşılaşılan mağduriyet borcunu ödediği halde senedini almayan kişilerde yaşanmaktadır. Borcun ödenmesi, ancak senedin alınmaması halinde senedi elinde tutan kişi ya da kurum bu alacağını farklı bir kişiye ciro edebilir. Bu durumda tüketicinin iki defa ödeme yapması gerekebilir. Dolayısıyla senedin aslının alınamaması halinde kesinlikli ödeme yapılmamalıdır. Senet ciro edildiyse, ciro edilen kişi bulunmalı ve borç o kişiye ödenmelidir.
En sık sorulan sorulardan birisi de senet borcunun ödenmemesi halinde hapis cezasının olup olmadığıdır. Eskiden hapis cezasına çarptırılmak mümkündü, ancak 2012 yılında yapılan bir değişiklikle bu uygulamadan kaldırıldı.
Alacaklı, borcu için icra mahkemesine başvurursa borçlu olan kişi hakkında icra takibi başlatılabilir ve haciz uygulanır. Ayrıca tüm bu hukuki süreç boyunca yapılan masraflar da yine borçlu olan kişiden haciz yoluyla tahsil edilir.
Tüm bunlar yerine yine de kredi kartı sahibi olmak istiyorsanız sitemiz üzerinden online kredi kartı başvurusu alan bankalar konusunda bilgilere ulaşabilirsiniz.
Sanal para alım ve satımının yaygınlaşması ile birlikte farklı alt coinler ortaya çıkmaya başladı. The…
Vakıfbank, faizsiz kredi imkânı ile pandemi yüzünden geçim sıkıntısı yaşayan birçok kişiye destek sunuyor. Online…
Bireylerin ya da tüzel kişilerin belli miktarlar kapsamında, kamu hizmetleri için kanuni bir şekilde ödedikleri…
Taşıt kredisinin temel özelliği, kefil şartının bulunmamasıdır. Dolayısıyla birçok yeni taşıt sahibi krediye seçeneğine yönelmektedir.…
Loopring coin yorum, son zamanlarda en çok merak edilen popüler konular arasında yerini aldı. Öyle…
Dijital paranın global borsanın nabzı haline gelmesiyle birlikte, her gün yeni bir coin yüzüne çıkıyor.…