Kullanılan kredinin hangi türde olduğu fark etmeksizin her kredinin erken ödenmesi ve tüm borcun tek seferde kapatılması mümkündür. Bankalar tek seferde yapılan ödeme nedeniyle alacağını önceden tahsil etmekte ve bu nedenle de bir miktar indirim yapabilmektedir. Tüketicilerin basit birkaç detayı bilmesi halinde erken ödeme ve krediyi erken kapatma halinde ne kadar indirim yapılacağını hesaplaması mümkündür.
Tüketicilerin kredi borcunu erken kapatması durumunda ödemesi gereken faizin ciddi bir kısmını ödememesinden mütevellit toplam borcunda düşüş meydana gelecektir. Söz konusu düşüş tüketici açısından bir indirim gibi görülse de banka açısından sadece alınması gereken faizin alınmaması anlamını taşımaktadır.
Erken ödeme yapılması bankanın karını azaltacağından ve en başta uzun vadeyle hesaplama yapıldığından dolayı bir miktar ceza ödemesi de gerektirebilir. Söz konusu ceza erken ödeme cezası olarak adlandırılmakta ve konut kredisi kullanıcılarını ilgilendirmektedir.
Bilindiği gibi bir zorunluluk olmasa da bankalar tahsis edeceği kredi öncesinde hayat sigortası yaptırılmasını talep etmekte ve bunu kredi ön şartı olarak belirlemektedir. Dolayısıyla kredi vadesi süresince hayat sigortası ya da farklı türde bir sigortası bulunan tüketicilerin kredi borcunu ödemesinden dolayı sigortasını da iptal etmesi mümkündür.
Söz konusu iptal tamamen tüketicinin sorumluluğundadır ve otomatik olarak iptal edilmesi mümkün değildir. Kredi borcunu erken ödeyen tüketicinin mutlaka bireysel olarak sigortaların iptal edilmesi için de başvuruda bulunması gerekir, aksi taktirde sigorta primlerine ilişkin bir iade söz konusu olmayacaktır.
Fakat sigortanın ayrıcalıklarından memnun olan tüketiciler aynı şekilde prim ödemesine devam edebilir. Bu tamamen tüketicinin tercihine bağlıdır.
Kredi borcunun erken ödenmesi durumunda ne kadar indirim yapılacağı Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği’nde açıkça ifade edilmiştir. Tüketiciler erken ödeme yaptığı vade gelinceye dek ödemediği faizi, vergiyi ve diğer fonları ödemekle yükümlüdür. Arta kalan vadedeki tüm faiz ödemeleri iptal edilir ve ana para borcu ödenir.
Örneğin 20’nci ayda 48 ay vadeli bir kredinin erken ödemesini yapmak isteyen bir tüketicinin 19’uncu ay ile 48’inci ay arasında kalan ana para borcu hesaplanır. Bu borcun ve 20’nci kredi taksitinin tek seferde ödenmesiyle erken ödemenin hesaplaması yapılmış olur.
Yalnızca kalan ana para borcunun ödenmesi, faizlerin düşmesi nedeniyle toplam borçta meydana gelen fark da tüketici açısından yapılması gereken bir ödemenin yapılmaması dolayısıyla indirim olarak adlandırılır.
12 ay vade ve % 1,28 faiz oranı ile ihtiyaç kredisi kullanan bir tüketici 4’üncü taksit ödemesini yaparken erken ödeme yapmaya karar vermiş olsun. Bu durumda 4’üncü taksitine ek olarak kalan tüm ana para borcunun ödemesini de yapması gerekecektir.
4’üncü taksit tutarı 923 TL, kalan ana para borcu 6902 TL, toplam yapılması gereken ödeme 7,825 TL olacaktır.
3 kez 923 TL’lik taksit ödemesi yapıldı yani 4’üncü taksite kadar bankaya toplamda 2.769 TL ödendi. Erken kapama nedeniyle yapılması gereken ödeme 7925 TL’ydi ve 2759 TL’lik ödemeyle birlikte bankaya toplamda 10594 TL ödendi. Normalde ödenmesi gereken tutar ise 11.081 TL’ydi. Aradaki fark 487 TL’dir. Yani toplamda erken ödeme nedeniyle 487 TL indirim yapılmış oldur.
Sitemizde yer alan ve konuyla ilgili Yargıtay tarafından alınan son karara ilişkin Erken Ödeme Cezası ile İlgili Yeni Yargıtay Kararı konulu bölümümüze buradan inceleyerek yazımızı da okumanızı öneririz.
Sanal para alım ve satımının yaygınlaşması ile birlikte farklı alt coinler ortaya çıkmaya başladı. The…
Vakıfbank, faizsiz kredi imkânı ile pandemi yüzünden geçim sıkıntısı yaşayan birçok kişiye destek sunuyor. Online…
Bireylerin ya da tüzel kişilerin belli miktarlar kapsamında, kamu hizmetleri için kanuni bir şekilde ödedikleri…
Taşıt kredisinin temel özelliği, kefil şartının bulunmamasıdır. Dolayısıyla birçok yeni taşıt sahibi krediye seçeneğine yönelmektedir.…
Loopring coin yorum, son zamanlarda en çok merak edilen popüler konular arasında yerini aldı. Öyle…
Dijital paranın global borsanın nabzı haline gelmesiyle birlikte, her gün yeni bir coin yüzüne çıkıyor.…