Son dönemlerde hakkında giderek daha fazla konuşulmaya başlanan konkordato en basit haliyle bir iflas anlaşmasıdır. Kişilerin ve kurumların maddi potansiyeli çerçevesince yapabileceği ödemelerle ilgili yapılandırma talebinde bulunması anlamına gelen konkordato yatırım dünyası için iflas ertelemedense çok daha tercih edilesi ve sermaye piyasalarıyla uyuşan bir hukuki süreci ifade etmektedir. Çeşitli açılardan çok önemli olsa da şu günlerde birden fazla şirketin konkordato ilan etmeye başlaması itibariyle gündeme gelen konkordato nedir ve nereye başvurmak gerekir gibi çeşitli konulara değinilmesi yararlı olacaktır.
Çeşitli sebeplerle maddi durumu kötüleşen ve maddi durumu iyiyken sahip olduğu kredi potansiyeli kapsamında borçlanan kişi ve kurumların borcunu ödeyemez hale gelmesi sonrasında ticaret mahkamesine başvurmasıyla konkordato ilan edilebilir. Konkordato başvurusu sonrasında borçlu yani konkordato başvurusu yapan kişi ya da kurum sahip olduğu borcun ⅔’ü için yine borçlu olduğu kişi ve kurumların ⅔’ünden indirim talep eder. Ticaret mahkemesi bu isteği değerlendirir ve yaptığı değerlendirme sonrasında alacaklılardan belirli bir oranda alacaklarından feragat etmesini talep eder. Bu talep sonrasında alacaklılar, alacaklı olduğu kişi ya da kurumların iflas etmemesi için normalde alması gereken daha düşük bir miktarda ödeme alır ve borcun da ödenmiş olduğunu varsayar.
Çeşitli nedenlerle maddi durumu kötüleşen ve sahip olduğu borçları ödeyemeyeceğini muhasebesinde anlayan kişi ve kurumların konkordato başvurusu yapması mümkündür, ancak yapılan başvuru sonrasında denetim yapılacağından dolayı borçların gerçekten de ödenemez olduğu konusundan emin olunmalıdır.
Kişi ve kurumlar konkordato ilan etmeye karar verdiğinde İcra Tetkik Mercii Hakimliği’ne giderek başvuru dilekçesini teslim eder. Başvuru dilekçesi içerisinde konkordato ilan ettikten sonra bu süreçte borçların ödenebileceğini gösteren proje ve bilançolara da yer verilmelidir, yani konkordato ilan edilmesi halinde borçların ödenebileceği, işlerin tekrar iyileşebileceği kesin olarak saptanabilmelidir.
İlgili hakimlik söz konusu başvuruyu değerlendirir ve şartları kontrol eder. Bu süreçte üzerinde en çok durulan konu borçlunun sahip olduğu maddi varlığın, sahip olduğu borçların en az % 50’sine tekabul etmesidir. Bu nedenle hakimlik bilirkişiye başvurur ve konkordato ilan etmek isteyen kişi ya da kurumun sahip olduğu maddi varlıkların değeri hesaplanır.
Eğer konkordato süresi için gerekli şartların sağlanmadığı tespit edilirse başvuru reddedilir, şartların taşındığından emin olunursa bu durumda konkordato süreci tayin edilir ve konkordato komiseri atanır.
Konkordato başvurusu sonrasında hakimliğin gerekli şartların taşındığına karar kılmasıyla atanan konkordato komiserinin görevleri 290’ıncı maddede şu şekilde belirlenmiştir:
Konkordato başvurusu yapan kişi hakkında tetkik mercii bilirkişi tarafından yapılan incelemenin ardından süreç şu şekilde işlemektedir:
Konkordato süreci içerisinde borçlunun malları üzerindeki tasarruf yetkisi alınmaz, ancak bu yetkilerin düzgün kullanılabilmesi diğer bir deyişle konkordatonun işleyişine uygun hareket edilebilmesi için konkordato komiseri tarafından denetim sağlanır. Konkordato süresi içerisinde bunlar yapılabilir, ancak konkordato ilanından sonra şunların yapılması yasaktır:
Bunların konkordato süreci içerisinde yapılması mümkün değildir, konkordato süresi içerisinde yapılan ve yapılmasına olanak sunulan işler genel itibariyle alacaklıların borçlarının indirimli olarak ödenebilmesi ve sahip olunan malların değerinin yitirilmemesi üzerinedir.
7101 sayılı kanunda yapılan değişiklik sonrasında vatandaşların da konkordato ilan etmesinin önü açılmıştır. Bu kapsamda gerekli şartları sağlayan vatandaşların da konkordato başvurusunda bulunup alacaklılara indirimli borç ödemesi yapması mümkündür.
Konkordato başvurusu yapacak vatandaşların Asliye Ticaret Mahkemesi’ne talepte bulunması gerekiyor. Başvuru dilekçesine içerisinde bulunulan kötü durumdan nasıl çıkılacağıyla ilgili ayrıntılı bir bilgilendirmenin de yapılması gerekiyor.
Hakimlik ilgili dilekçeyi inceledikten sonra gerekli şartların sağlanıp sağlanmadığıyla ilgili değerlendirme yapılması, kişinin sahip olduğu mal varlığının değerinin ölçülmesi için bilirkişi ataması gerçekleştiriyor. Eğer kişinin planı uygun görülürse ve şartları da sağladığı anlaşılırsa bu durumda mahkeme konkordato isteğine olumlu yanıt veriyor.
Alacaklılar komiser beraberinde bir toplantıya çağrılır ve kişinin yeni ödeme planı üzerine tartışılır. Yapılan teklifin kabul edilmesi halinde rapor ticaret mahkemesine sunulur ve yeni ödeme planı da oluşturulmuş olur. Mahkeme talep ederse yeni ödeme planına ek olarak ek zaman da verebilir.
Konkordato başvurusu yapmak isteyen vatandaşların sağlaması gereken tek şart vadesi gelen borçlarını ödeyememesidir. Eğer borçların ödenemediği, ancak yeni bir ödeme planı oluşturulması halinde ödenebileceği konusundan eminse herkes konkordato başvurusu yapabilir.
Şirketteki Hisse Bir Başkasına Nasıl Devredilir konulu yazımızı da okuyabilirsiniz.
Sanal para alım ve satımının yaygınlaşması ile birlikte farklı alt coinler ortaya çıkmaya başladı. The…
Vakıfbank, faizsiz kredi imkânı ile pandemi yüzünden geçim sıkıntısı yaşayan birçok kişiye destek sunuyor. Online…
Bireylerin ya da tüzel kişilerin belli miktarlar kapsamında, kamu hizmetleri için kanuni bir şekilde ödedikleri…
Taşıt kredisinin temel özelliği, kefil şartının bulunmamasıdır. Dolayısıyla birçok yeni taşıt sahibi krediye seçeneğine yönelmektedir.…
Loopring coin yorum, son zamanlarda en çok merak edilen popüler konular arasında yerini aldı. Öyle…
Dijital paranın global borsanın nabzı haline gelmesiyle birlikte, her gün yeni bir coin yüzüne çıkıyor.…