Çek, ticari hayatın vazgeçilmez değişim araçlarındandır fakat bazı durumlarda sıcak para ihtiyacı nedeniyle elden çıkarılması gerekebilir. Böyle durumlarda vadesi gelmeden önce alacağın tahsil edilmesi fakat aynı zamanda ticari itibarın da korunması amacıyla çek kırdırma hizmeti veren kurumlar bulunmaktadır. Banka ve faktoring firmaları daha düşük bedelle hamilinden satın aldığı çeki vadesinde bozdurmaktadır. Bedelinin ne kadar altında alırsa komisyon oranı o denli yüksek olacaktır, çek kırdırmada ne kadar komisyon ödeneceği çeşitli verilere bağlı olarak değişkenlik gösterecektir.
Kırdırılacak çekin ne kadar komisyona konu olacağı vadesine, miktarına ve çeki düzenleyen kişi ya da kuruma bağlı olarak değişkenlik gösterecektir.
Çek, ne kadar uzun vadeli düzenlendiyse yani mahsup edileceği tarih ne kadar ileride olursa komisyon oranı o kadar yüksek olacaktır.
Çekin miktarı ne denli yüksek olursa komisyon oranı buna bağlı olarak nominal anlamda artacaktır.
Çeki düzenleyen kişi ya da kurumun kredi notu, istihbarat raporu ne denli düşük olursa komisyon oranı o kadar artacaktır.
Yukarıdaki faktörlerin ortak noktası riskle doğru orantılı olmalarıdır. Söz konusu çekin satın alınması ne kadar risk içeriyorsa tahsis edilecek komisyon oranı da o denli yüksek olacaktır.
Çek kırdırma komisyonları konusunda tek bir rakam ya da tek bir oran paylaşılması çok yersiz ve isabetsiz olacaktır. Çünkü her çekin farklı risklere konu olması, daha fazla öz kaynağa ihtiyaç duyması gibi sebepler nedeniyle farklı komisyon oranları belirlenmektedir.
Yine de bozdurma işlemi için belirlenen bazı limitler vardır. Bu limitler alınacak komisyona ek ödenmesi gereken masraflardır, ancak çekin miktarına bağlı olarak yükseleceğini unutmamak gerekir.
Akbank, kendi şubesine ait çeklerin bozdurulması için 16 TL, döviz türünden tahsilat gerçekleştirilmesi halinde 35 TL, farklı bankalara ait çekin bozdurulması için ise 17 TL masraf almaktadır.
Denizbank’a ait çekin bozdurulması için 15 TL, farklı bankalara ait çekin bozdurulması için 40 TL – 500 TL (azami % 0,5 komisyon), farklı Denizbank şubesine ait çekin bozdurulması için 25 TL komisyon ödemesi yapılması gerekmektedir.
Çekin, ait olduğu QNB Finansbank şubesi aracılığıyla bozdurulması halinde 15 TL, döviz cinsinde yapılacak tahsilatlar için 45 TL, farklı şubede düzenlenmiş çekin diğer bir şubeden tahsil edilmesi için 35 TL komisyon ödenmesi gerekmektedir.
Vadesi gelmemiş çeklerin bozdurulması konusunda faktoring firmaları çok daha hızlı hizmet vermekte fakat genel itibariyle bankalardan daha yüksek oranlarda komisyon tahsil etmektedir. Faktoring firmaları çoğu zaman ciddi risk içeren çekleri satın almakta ve bu nedenle komisyon oranlarını da yüksek tutmaktadır. Komisyon oranları % 1 ile % 10 arasında değişmektedir. Hangi orandan komisyon alınacağı ise çekin ne kadar risk içerdiğine, ne kadar süre sonrasında düzenlenmiş olduğuna ve miktarına bağlı olarak değişecektir.
Sitemizde yer alan Faktoring Firmalarında Faiz Oranları Kaçtır Nasıl Kredi Çekilir konulu bölüme de buradan göz atabilir ve faktoring firmalarının finansman ürünleri hakkında daha ayrıntılı bilgiler alabilirsiniz.
Sanal para alım ve satımının yaygınlaşması ile birlikte farklı alt coinler ortaya çıkmaya başladı. The…
Vakıfbank, faizsiz kredi imkânı ile pandemi yüzünden geçim sıkıntısı yaşayan birçok kişiye destek sunuyor. Online…
Bireylerin ya da tüzel kişilerin belli miktarlar kapsamında, kamu hizmetleri için kanuni bir şekilde ödedikleri…
Taşıt kredisinin temel özelliği, kefil şartının bulunmamasıdır. Dolayısıyla birçok yeni taşıt sahibi krediye seçeneğine yönelmektedir.…
Loopring coin yorum, son zamanlarda en çok merak edilen popüler konular arasında yerini aldı. Öyle…
Dijital paranın global borsanın nabzı haline gelmesiyle birlikte, her gün yeni bir coin yüzüne çıkıyor.…