Özellikle acil nakit sıkıntısı çeken işletmelerin kullanması tavsiye edilen rotatif krediler kısaca BCH olarak anılabilmektedir. Borçlu cari hesap kısaltması olarak kullanılan BCH işletmelerin daha önceden banka ile yaptıkları sözleşmeler sonrasında acil durumlarda çok hızlı bir şekilde kredi kullanabilmesini mümkün kılmaktadır. Bu kapsamda BCH nedir, nasıl bir kredi türüdür gibi konulara çeşitli açılardan değinilmesi yararlı olacaktır.
Bireysel tüketicilerle ticari tüketicilerin temel bankacılık hizmetlerinden beklentileri oldukça farklıdır ve her müşteri için ihtiyaçların en iyi şekilde giderilebilmesi gerekir. Bu kapsamda ticari işletmelerin ihtiyaçlarını gidermek bankalar için çok fazla sayıda ve farklı yapıda kredi ürünlerinin çıkmasına neden olmuştur, rotatif kredi (BCH) ürünü de bunlardan birisidir.
Acil nakit ihtiyacı duyulduğunda daha önceden en fazla 1 yıl vade için yapılan kredi başvurusu neticesinde doğan finansman miktarıyla sınırlı olmak koşuluyla para çekilebilmesini mümkün kılan ürüne rotatif kredi denilmektedir.
Rotatif kredi ürününün diğer kredilerden en önemli farkı bir yıl süresince istenilen zamanda kullanılabilen ve kullanıldıktan sonra geri ödemesine kadar geçen süreçte faize konu olan bir ürün olmasıdır. Hali hazırda KOBİ’lerin çoğu tarafından kullanılan rotatif krediler, işletmelerin yararlandığı temel bankacılık hizmetleri arasında % 20 – % 30 gibi büyük bir paya sahiptir.
Rotatif kredilerin en önemli özelliği acil nakit ihtiyacı sırasında işletmelerin problemini tamamen çözmesidir, ancak bankalar için de bazı yararları vardır. Rotatif kredilerin faizi günlük hesaplanır yani borç kapatılana kadar geçen her gün faizin işlemesi anlamına gelecektir. Ne kadar faizin söz konusu olduğu tamamen banka ile yapılan anlaşma sonrasında belirlenecek olsa da bu kredinin maliyetli bir kredi olması nedeniyle yüksek bir faiz oranıyla verileceğini en baştan bilmek gerekir. Yine de rotatif kredinin maksadının kısa vadeli, acil ihtiyaçları olabildiğince çabuk giderebilmek olduğu için uzun vadeli bir ihtiyaçta bu ürünün kullanılmayacağı aşikardır.
Rotatif kredinin önemine bir örnek vermek açısından A işletmesini ele alalım. A işletmesi henüz geçtiğimiz gün üretim için yüklü miktarda ithalat yaptı ve mevduatının çok büyük bir kısmını da bu hammadde alımına harcadı. A işletmesiyle iletişime geçen yurt dışında yer alan B işletmesi taşıma maliyetlerinin de karşılanması koşuluyla en kısa süre içerisinde A işletmesinden mal satın almak istedi fakat A işletmesinin bu maliyeti karşılayacak mevduatı ancak 7 gün sonra olacak. Bu durumda A işletmesinin yapması gereken bankasına başvurarak rotatif kredi talep etmek ve aynı gün içerisinde çektiği rotatif krediyle taşıma maliyetlerini karşılayarak mal satışını gerçekleştirmek ve 7 gün sonra gelecek parayla da banka kredisinin tamamını geri ödemek.
Rotatif kredi kullanmak isteyen işletmecilerin bu durumu kredi kullanma ihtiyacının doğduğu andan önce mutlaka banka temsilcisi ile görüşmesi gerekir. Rotatif kredi hesabının açılmış olması ek bir maliyete katlanılacağı anlamına gelmez, rotatif kredi kullanılmadığı süreçte hiçbir şekilde kullanıcısına maliyete neden olmaz. Dolayısıyla rotatif kredi kullanılabilecek durumları önceden tahmin etmek ve bir kereye mahsus olmak üzere rotatif kredisi başvurusu için gerekli prosedürleri yerine getirmek 1 yıl süresince doğabilecek her türlü acil ihtiyaca karşın hızlı çözümden yararlanma olanağı sunacaktır.
Bazı bankalar rotatif kredi başvurusunun aynı gün içerisinde onaylanmasını da sağlamakta, yani daha önceden borçlu cari hesabın açılmış olmasını şart koymamaktadır.
Bankaya rotatif kredi kullanılmak istendiğiyle ilgili bildirimde bulunduktan sonra başvuru hemen işleme alınır ve çok kısa bir süre içerisinde değerlendirilip yanıtlanır. Yapılan değerlendirme neticesinde başvurusu olumlu yanıtlanan işletmecilerin kredileri şirket hesabına aktarılır.
Rotatif kredi oldukça kullanışlı bir üründür fakat kısa vadeli ihtiyaçlar için geliştirilmiş bir ürün olduğu unutulmamalıdır. Rotatif kredi aracılığıyla uzun vadeli ihtiyaçları karşılamak çok maliyetli olacaktır, bu nedenle rotatif kredileri olabildiğince kısa süreli kullanmak gerekir.
Rotatif kredi ürünlerinin vadesi en fazla 12 ay olabilir, bu dönem içerisinde kullanılan kredilerden doğan ana para borcu hemen ödenir fakat ilgili borç dönemine ilişkin faiz ödemelerinin mart, haziran, eylül ya da aralık aylarında ödenmesi gerekir. Bu açıdan rotatif kredinin bir cari hesap sözleşmesine de benzediği görülmektedir.
Rotatif kredinin ne limitle kullanılacağı bankaya ibraz edilen gelirlere, şirket yapısına ve diğer detaylara bağlı olarak değişebilir, borçlanma limitinin arttırılması da ancak ek teminatlar verilmesiyle mümkün olabilir. Rotatif kredi kullanılmadan önce tıpkı kredi başvurusu yapar gibi bir kereye mahsus olarak bazı belgelerin bankaya ibrazı gerekir, bu belgelerin ibraz edilmesi sonrasında banka ticari hesaba bir borçlanma limiti atar ve bu limit uyarınca istenilen zamanda limit dahilince kredi çekilmesi mümkün olur.
Çekilen kredi geri ödendiğinde tekrar aynı limitle kredi çekilebilir, yani limit düşmez. Örneğin 200 bin TL rotatif kredi kullanma imkanı olan bir firma 50 bin TL kredi çekip bunu 7 gün sonra geri ödediğinde tekrar 200 bin TL limitle kredi çekebilir, fakat ödemeden yeni bir kredi çekmek isterse en fazla 150 bin TL kredi çekebilecektir.
Rotatif kredinin faiz oranları dönemsel bazda hesaplanır ve ticari kişiye bildirilir, bunun kabul edilmesi halinde rotatif kredi kullanılabilecektir. Dönemsel bazda belirlenen faiz oranı söz konusu olduğu için net bir hesaplama yapmak mümkün değildir, ticari kişiler ne zaman kredi kullanacaksa bankasıyla görüşerek o dönemde geçerli olan rotatif kredi faiz oranı üzerinden hesaplama yapılmasını talep edebilir. Bu çok basit bir işlemdir, ancak rotatif kredi faiz oranları çok değişken olduğu için bir şedül ortaya koymak mümkün değildir.
Rotatif kredilerin dönemsel bazda kullanılan kredi ürünleri olması nedeniyle paritelerdeki oynamalardan zarara uğramamak isteyen bankalar yalnızca TL cinsinden kredi tahsis etmektedir. Diğer taraftan bakıldığında paritelerdeki değişmeler kredi kullanan işletmeleri de çok zor durumda bırakabilir, bu nedenle kredi ya da benzeri kısa vadeli borç ilişkilerinde TL’ye bağlı kalmak çoğu zaman daha iyi olacaktır.
Rotatif kredi daha önce de değinildiği gibi maliyetli bir kredi ürünüdür ve herkesin kullanması tavsiye edilmez. Eğer firma olarak aylık gelir elde ediyorsanız yani sürekli bir nakit akışı söz konusuysa rotatif kredi sizin için iyi olabilir, eğer gün içerisinde nakit giriş-çıkış işlemleri çok fazla olmuyor gelirleri aylık ya da daha sık tahsil edemiyorsanız rotatif kredilerdense ticari nitelikteki ihtiyaç kredilerine yönelmeniz daha iyi olacaktır.
Sitemizde siz değerli okurlarımız için daha önceden yayımlamış olduğumuz Şirket Adına Kredi Çekmek İçin Şirket Kaç Yıllık Olmalı konulu yazımızı da ortalama 2,5 dk içerisinde okuyabilirsiniz.
Sanal para alım ve satımının yaygınlaşması ile birlikte farklı alt coinler ortaya çıkmaya başladı. The…
Vakıfbank, faizsiz kredi imkânı ile pandemi yüzünden geçim sıkıntısı yaşayan birçok kişiye destek sunuyor. Online…
Bireylerin ya da tüzel kişilerin belli miktarlar kapsamında, kamu hizmetleri için kanuni bir şekilde ödedikleri…
Taşıt kredisinin temel özelliği, kefil şartının bulunmamasıdır. Dolayısıyla birçok yeni taşıt sahibi krediye seçeneğine yönelmektedir.…
Loopring coin yorum, son zamanlarda en çok merak edilen popüler konular arasında yerini aldı. Öyle…
Dijital paranın global borsanın nabzı haline gelmesiyle birlikte, her gün yeni bir coin yüzüne çıkıyor.…