Tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılamak adına bankalar tarafından tahsis edilen kredilerde bankalar; ödeme planı anlamında kampanyayı çekici kılmak namına çeşitli kolaylıklar sağlıyor ve kredinin kullandırılması amaçlanıyor. Bu kapsamda düzenlenen alternatif ödeme modellerinden birisi de balon ödeme. Ancak bu konu tüketiciler arasında biraz kafa karışıklığına neden olmuş durumda. Dolayısıyla onlinekrediler.net olarak bu konu üzerine bir içerik hazırlayıp, Balon Ödeme Nedir ve Kredide Nasıl Hesaplanır? sizlerle paylaşmaya çalışacağız.
Balon ödeme; kredilerde belli bir vade süresi belirlendikten sonra, son ödeme olarak toplu şekilde bir ödeme yapılıp kredinin tamamının kapatılması şeklinde tamamlanan bir ödeme sürecidir. Balon ödemelerin amacı; kredi taksit tutarlarını daha düşük tutmak ve en son yüklü bir ödeme ile kredi ödemelerinin tamamlanmasıdır.
Balon ödemenin hesaplanması, kredi ödeme planının şeklinde göre çok fazla değişkenlik gösterebilir. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi amaç son balon ödeme hariç diğer taksit tutarlarının düşük olmasıdır. Daha çok esnafın ve KOBİ gibi yılın belli dönemlerinde büyük miktarlı ödeme alan ve buna göre ödeme planları oluşturan kişiler tarafından tercih edilmektedir.
Balon ödeme yapılan kredi planları daha çok taşıt kredilerinde ve yine konut kredilerinde tercih edilmektedir. Konuyu daha net anlatmak adına bir taşıt kredisi için örnek bir balon ödemeli kredi ödeme planı sunalım.
Aşağıda vereceğimiz örnek balon ödemeli taşıt kredisinde 50.000 TL bedelli bir taşıt kredisini baz alacak, vade süresini 12 ay olarak hesaplayacak ve yine faiz oranını da % 1 üzerinden değerlendireceğiz.
50.000 TL 12 ay vadeli balon ödemeli taşıt kredisi çeken bir tüketicinin;
Görüldüğü üzere; ilk 11 taksit 3.610 TL iken, son ödeme 15.000 TL ‘dir. Normal şartlarda balon ödeme olmadan bu kredi tahsis edildiğinde aylık taksitler ortalama 5.100 TL civarı olacakken, 3.610 TL ‘ye denk gelmiştir. Balon ödemenin yüksek tutulması ile birlikte bu dengelenmiştir.
Balon ödemeli kredilerde genel itibariyle diğer kredilerle; gerekli belgeler açısından aynı olup, herhangi bir farklılık arz etmemektedir. Yine de genel itibariyle göz atacak olursak; kimlik, gelir belgesi (maaş bordrosu) ihtiyaç kredileriniz için yeterli olacaktır. Bunun yanında konut kredisinde proforma faturası (ikinci el konutlarda tapu fotokopisi), taşıt kredisinde ise yine proforma faturasının (ikinci el araçlarda ruhsat fotokopisi) da ibraz edilmesi gerekecektir.
Balon ödeme yöntemiyle kredi çekmeyi düşünen tüketicilerin; banka üzerinden kredi başvurusu yaptığı esnada ilgili bireysel müşteri temsilcisine balon ödemeli kredi başvurusu yapmak istediğini belirtmesi yeterlidir. Uygun görülmesi halinde; balon ödemeli kredi planınız hazırlanarak size sunulacaktır. Ancak balon ödemeli kredilerde; sabit ödemeli kredilere göre bir miktar daha fazla kredi ödeyebileceğinizi de unutmayınız.
Eğer kredi başvurularınızı online yapmayı bilmiyorsanız, daha önceden bu konuda hazırlamış olduğumuz rehber yazımız olan Şubeye Gitmeden Kredi Veren Bankalar konulu yazımızı inceleyebilir ve direktifler doğrultusunda sadece 5 dk içerisinde kredi başvurunuzu yaparak, krediyi hesabınıza alabilirsiniz.
Sanal para alım ve satımının yaygınlaşması ile birlikte farklı alt coinler ortaya çıkmaya başladı. The…
Vakıfbank, faizsiz kredi imkânı ile pandemi yüzünden geçim sıkıntısı yaşayan birçok kişiye destek sunuyor. Online…
Bireylerin ya da tüzel kişilerin belli miktarlar kapsamında, kamu hizmetleri için kanuni bir şekilde ödedikleri…
Taşıt kredisinin temel özelliği, kefil şartının bulunmamasıdır. Dolayısıyla birçok yeni taşıt sahibi krediye seçeneğine yönelmektedir.…
Loopring coin yorum, son zamanlarda en çok merak edilen popüler konular arasında yerini aldı. Öyle…
Dijital paranın global borsanın nabzı haline gelmesiyle birlikte, her gün yeni bir coin yüzüne çıkıyor.…